MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

TUI / έρευνα: Πώς βλέπουν οι νέοι την Ευρωπαϊκή Ένωση


Τρεις στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη πιστεύουν ότι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκονται κοινές αξίες αλλά η οικονομική συνεργασία. Περισσότεροι από έναν στους 3 επιθυμούν να επιστρέψει η  ΕΕ την πολιτική δύναμη στις εθνικές κυβερνήσεις και ένας στους 5 πιστεύει ότι η χώρα τους θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ένωση. Επιπλέον, μόνο οι μισοί θεωρούν τη Δημοκρατία ως την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης.
Αυτά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε η YouGov για λογαριασμό του γερμανικού TUI Foundation και παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο. Τα ευρήματα αντλήθηκαν από 6.000 ανθρώπους ηλικίας από 16 έως 26 ετών σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο).
Το 76% θεωρεί την ΕΕ ως μια οικονομική συμμαχία και μόνο το 30% ως συμμαχία χωρών με κοινές πολιτιστικές αξίες.
Μόνο το 18% των Ευρωπαίων αποδίδουν μια κοινή πολιτιστική βάση στην ΕΕ, ενώ μόνο το 7% αναφέρουν την αξία της θρησκείας και του Χριστιανισμού.Περισσότεροι από έναν στους 3 (37%) ασκούν κριτική στους πολιτικούς στόχους της ΕΕ ενώ το ένα τέταρτο ενοχλείται από τη βασική μέθοδο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.  
Γενικά μόνο το 52% θεωρεί τη Δημοκρατία ως το καλύτερο πολίτευμα. Συγκεκριμένα, με τη Δημοκρατία συμφωνεί το 42% των Γάλλων, το 45% των Ιταλών και το 42% των Πολωνών.
 Στη  Γερμανία, η αποδοχή της Δημοκρατίας ως καλύτερου πολιτεύματος είναι υψηλότερη (62%) όμως την πρωτιά κατέχει η Ελλάδα (66%), το λίκνο της Δημοκρατίας.Περισσότεροι από το ένα τρίτο των νέων επιθυμούν να επιστρέψει η δύναμη της ΕΕ στις εθνικές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερο ρεύμα στην Ελλάδα (60%) και το Ην. Βασίλειο (44%). 
Αντίθετα, οι νέοι της Γερμανίας εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ σε σχέση με άλλες χώρες, και μόνο το 22% επιθυμεί να επιστρέψει η δύναμη στις χώρες.Ενώ το 29% των νέων θεωρεί την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση σχετικά καλή, το 32% την θεωρεί ιδιαίτερα φτωχή. Οι νέοι άνθρωποι στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητικοί, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Γερμανία, η Πολωνία και το Ην. Βασίλειο.
Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για το μέλλον, μόνο το 26% εκτιμά ότι η γενιά του θα πετύχει συνθήκες διαβίωσης άνω του επιπέδου που είχαν οι γονείς του ενώ το 52% δεν είναι αισιόδοξο ή περιμένει επιδείνωση.
Σε ολες τις χώρες η πλειονότητα των νέων τάσσεται κατά της εξόδου από την ΕΕ, όμως ένα στους 5 υποστηρίζει την απομάκρυνση της χώρας του. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν οι Έλληνες νέοι (31% υπέρ του Grexit), ενώ Γάλλοι και Πολωνοί υποστηρίζουν έξοδο σε ποσοστό 20%. Οι πιο θετικές ψήφοι υπέρ της ΕΕ ήταν στη Γερμανία και την Ισπανία όπου μόνο το 12% θα ψήφιζαν για έξοδο.
Όσοι στηρίζουν την ΕΕ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον (74%) ενώ όσοι υποστηρίζουν την έξοδο από αυτή είναι αισιόδοξοι μόνο κατά 66%. 
Η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση και τα ανοικτά σύνορα στην ΕΕ θεωρούνται ως απειλή και για τις 2 ομάδες, με διαφορετικό τρόπο: To 53% των υποστηρικτών της ΕΕ λαμβάνουν την παγκοσμιοποίηση ως ευκαιρία ενώ το ίδιο κάνουν το 28% των ευρωσκεπτικιστών. Υπέρ των ανοικτών συνόρων είναι το 63% των πρώτων και το 34% των δεύτερων. 

TornosNews.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου