MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο πιο δύσκολος ρόλος της καριέρας της




By Νίκος Μουρατίδης

Χωρίς υπερβολή, αυτό που κάνει φέτος η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο καταπληκτικό έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πλατεία Ηρώων», είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει στην καριέρα της. Και σημειωτέον έχει παίξει τους πιο απαιτητικούς ρόλους του θεάτρου.

Η ηθοποιός φαινόμενο για την Ελληνική πραγματικότητα για μία ακόμη φορά μας αφήνει άφωνους με το ταλέντο, την ψυχή, την πειθαρχία, την προσήλωση και την τεχνική της. Επί μία ώρα-χωρίς υπερβολή – έχει ένα υστερικό ντελίριο λόγου, που σε καθηλώνει.

Όσα λέγονται και όσα γίνονται σ’ αυτό το έργο είναι για τον καθηγητή Σούστερ, ο οποίος μόλις έχει αυτοκτονήσει. Το έργο ξεκινάει στο πρώτο του μέρος με την οικονόμο και την υπηρέτρια που μας βάζουν στο κλίμα και κορυφώνεται με το δείπνο της οικογένειας του καθηγητή. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παίζει την οικονόμο, την κυρία Τσίτελ, μια γυναίκα στερημένη, αφοσιωμένη, κρυφά ερωτευμένη με τον κύριο καθηγητή, μια γυναίκα που δεν δέχτηκε ποτέ στην ζωή της ένα χάδι, λίγη τρυφερότητα… και όλο αυτό το βγάζει σε ένα σχεδόν μονόλογο /χείμαρρο υστερίας. Την ρώτησα πως το αντέχει αυτό το πράγμα κάθε βράδυ και γέλασε. “Νόμιζα ότι θα εκραγείς” της είπα. “Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει” μου είπε.

Παίζει εντελώς άβαφτη. Χωρίς ίχνος μακιγιάζ. Ούτε καν λίγη πούδρα. Τίποτα. Τα μαλλιά της είναι τραβηγμένα σε κότσο και τα ρούχα της πολύ συντηρητικά και αυστηρά. Ξεχνάς ότι βλέπεις μια ηθοποιό και είσαι πεπεισμένος ότι βλέπεις την κυρία Τσίτελ. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη έχει αποδείξει ότι είναι φτιαγμένη από την στόφα της μεγάλης θεατρίνας που ψάχνει και αναζητά τα έργα και τους ρόλους όπου κι αν βρίσκονται. Την μια χρονιά μπορεί να είναι στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στην Επίδαυρο, και την άλλη σε κάποιο υπόγειο parking ή σε κάποιο μικρό συνοικιακό θεατράκι.

Ο Χρήστος Στέργιογλου που παίζει τον αδελφό του εκλιπόντα καθηγητή, λέει όλα θέλουμε να ακούσουμε. Και είναι σαν να μιλάει για την σημερινή εποχή (μην σου πω και για την Ελλάδα). Ένας ηλικιωμένος τύπος που τίποτα δεν του αρέσει, όλα του φαίνονται φτηνιάρικα, πρόχειρα και κατευθυνόμενα. Δεν του αρέσει ούτε η πολιτική κατάσταση, ούτε η άνοδος της ακροδεξιάς, ούτε το πώς έχουν καταντήσει την μουσική, το θέατρο και τις τέχνες.

Για περισσότερα κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου