MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

5 τρόποι για πλήρη προστασία στο Internet


Είναι γεγονός πως όσο αναπτύσσεται το Internet, τόσο πιο πολύ μπαίνει στη καθημερινή μας ζωή. Ας αναλογιστούμε απλά το Wi-fi στους διάφορους χώρους αλλά και στο σπίτι μας, τα apps που χρησιμοποιούμε, τα διάφορα social media, το e-banking και άλλα πολλά. Τί γίνεται όμως με τη προστασία μας?

Πλέον, οι επίδοξοι αλλά και έμπειροι hackers έχουν περισσότερα εργαλεία διαθέσιμα και πληροφόρηση, σε σχέση με το παρελθόν, και αυτό σημαίνει πως το έργο τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύκολο, ειδικά εάν δεν προσέχετε καθόλου στο Διαδίκτυο.

Για αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 τρόπους που είναι σίγουρο ότι θα σας θωρακίσουν και θα σας προσφέρουν την απαιτούμενη προστασία στο Internet. Ας τους δούμε λοιπόν!

1.    Antivirus προγράμματα
O πρώτος τρόπος και ο πιο λογικός είναι να εφοδιάσετε τις συσκευές που χρησιμοποιείτε, desktop – laptop – mobile, με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από προγράμματα και μάλιστα ορισμένα είναι δωρεάν.

Ένα μικρό tip εδώ: ΠΟΤΕ δεν κάνουμε κλικ σε κάποιο παράθυρο που θα εμφανιστεί και θα αναφέρει ότι έχουμε κολλήσει έναν πολύ επικίνδυνο ιό. Απλά μην το κάνετε αλλιώς θα βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις.

Φυσικά, στην TicTac έχουμε τη δυνατότητα για αποτελεσματική ανάκτηση των δεδομένων σας αλλά θα ήταν κρίμα να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία επειδή δεν είχατε προβλέψει να βάλετε ένα antivirus.

2.    Ποτέ τον ίδιο κωδικό
Σίγουρα το να έχει κάποιος ξεχωριστούς κωδικούς για τα emails, για τα διάφορα social media, για το e-banking, είναι ένας πονοκέφαλος αλλά είναι κόπος που πρέπει να γίνει.

Ο λόγος για να το κάνετε αυτό είναι πολύ απλός: εάν πχ έχετε έναν ενιαίο κωδικό “όνομα12345” και καταφέρει ένας hacker να τον σπάσει, τότε θα μπορεί να μπει παντού και να αποκτήσει όποια πληροφορία θέλει, δημόσια ή ιδιωτική.

Οπότε, δημιουργείστε ένα αρχείο με τους κωδικούς σας για να είστε σε θέση να τους βρίσκετε πάντα και να μην τους ξεχνάτε!

 3.    Μην δίνετε εύκολα πληροφορίες
Εάν περπατούσατε στο δρόμο και σας πλησίαζε ένας άγνωστος και σας προσέφερε κάτι (ειδικά δωρεάν) θα το παίρνατε? Ελπίζουμε η απάντηση να είναι αρνητική!

Το ίδιο λοιπόν πρέπει να κάνετε και στο Internet. Πρέπει να είσαστε υποψιασμένοι όταν σας ζητά ένα website να ανοίξετε κάποιο ύποπτο αρχείο ή όταν λαμβάνετε ένα email αγνώστου προελεύσεως. Πρόκειται για κλασικές μεθόδους phishing, ψαρέματος δηλαδή ώστε να αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες από εσάς και να είναι πιο εύκολο για αυτούς να σας παραβιάσουν το σύστημα.

Καλά και τα προγράμματα αλλά πρωτίστως να εμπιστεύεστε τη κρίση σας. Να ελέγχετε πρώτα την εγκυρότητα της πηγής που σας ζητά πληροφορίες και μετά να προβαίνετε σε οποιαδήποτε ενέργεια!

 4.    Η ζωή χρειάζεται κανόνες
Όπως και στη πραγματική ζωή, έτσι και στη ψηφιακή πρέπει να ακολουθείτε κανόνες προκειμένου να επιτυγχάνετε την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια των δεδομένων σας.

Όταν ένα site σας ζητά να συμπληρώσετε ορισμένα πεδία (έστω και αν σας φαίνονται πολλά) για την ασφάλειά σας, τότε πρέπει να το κάνετε. Μπορεί,επίσης, η διαδικασία του να συμπληρώνετε πληροφορίες και να σας έρχεται ένα μήνυμα με κωδικό στο κινητό, που πρέπει να συμπληρώσετε στο site, να σας φαίνεται υπερβολική και χρονοβόρα.

Είναι, όμως, ενέργειες απαραίτητες που το μόνο που θέλουν είναι το δικό σας καλό. Όταν μία επιχείρηση σας ζητά να προβείτε σε τέτοιου είδους ενέργειες σημαίνει ότι παίρνει το θέμα προστασία στο Internet πολύ σοβαρά, οπότε είναι πολύ αξιόπιστη!

Σίγουρα, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, οι πιο μικρές σε μέγεθος επιχειρήσεις μπορεί να μην διαθέτουν τους πόρους για να επενδύσουν τόσο πολύ στην ασφάλεια. Είναι όμως κάτι που πρέπει να κάνουν, αλλιώς ενδέχεται να μην προσελκύουν αρκετούς πελάτες.

5.    Χρησιμοποιείστε την Cloud τεχνολογία
Στο σημείο αυτό θα σας προλάβουμε από αρνητικές αντιδράσεις δηλώνοντας ότι όντως είχε ξεσπάσει μεγάλο σκάνδαλο με την cloud υπηρεσία της Apple και τις φωτογραφίες διαφόρων celebrities που διέρρευσαν.

Όμως, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό έγινε επειδή είχαν πολύ απλούς κωδικούς ή επειδή έπεσαν θύμα phishing. Οπότε χρησιμοποιείστε έναν ισχυρό κωδικό με γράμματα, αριθμούς, σύμβολα και δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Οι εταιρίες που επενδύουν στο Cloud ξοδεύουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά για την ασφάλεια και την προστασία από επιθέσεις hackers, οπότε φαντάζει καλύτερη λύση να φυλάτε εκεί δεδομένα σας παρά στον σκληρό σας δίσκο.


Αυτοί ήταν 5 σύντομοι τρόποι για να είστε σίγουροι ότι, από τη πλευρά σας, έχετε κάνει ό,τι περνά από το χέρι σας προκειμένου να προστατευθείτε εσείς και τα δεδομένα σας από την παρουσία σας στο Internet.

ΠΗΓΗ: https://tictac.gr/5-tropoi-gia-pliri-prostasia-sto-internet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου