MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τραπεζίτες χαρίζουν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρέη 250 εκατ. ευρώ;


ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Απορρίφθηκε μετά βαΐων και κλάδων η τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μη διαγράφονται τα χρέη κομμάτων, αν αυτά αλλάζουν όνομα ή ΑΦΜ. Κανένας υπουργός δεν αναφέρθηκε καν στην τροπολογία αυτή, η οποία έτσι απερρίφθη διά της σιωπής. «Κόμματα τα οποία προέρχονται από τον μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζομένους τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτου με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Αρειο Πάγο...» ανέφερε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχιζε: «Ως μετασχηματισμός κομμάτων για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου νοείται ενδεικτικά η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε τη λειτουργία του...» Από τα προαναφερθέντα αποσπάσματα της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται σαφής ο δημαγωγικός χαρακτήρας της πρότασης αυτής.
Βεβαίως συμφωνούμε να εφαρμόζεται, και μάλιστα άτεγκτα, το πτωχευτικό δίκαιο εναντίον των κατά τον νόμο υπευθύνων των κομμάτων που χρεοκοπούν ή διαλύονται αναφορικά με χρέη προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή και προς τους εργαζόμενους των κομμάτων αυτών, αν όντως οι εργαζόμενοι στραφούν δικαστικά εναντίον τους, πράγμα που όμως σπάνια συμβαίνει. Από εκεί και πέρα όμως, από πού και έως πού ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη των κομμάτων αυτών προς τις... ιδιωτικές τράπεζες και «προς κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές»;
Βεβαίως και να κατασχεθεί ακόμη και η προσωπική περιουσία ενός αρχηγού ή στελεχών κόμματος που είναι κατά τον νόμο υπεύθυνα για χρέη προς το δημόσιο ή ασφαλιστικούς οργανισμούς ενός κόμματος που χρεοκοπεί ή διαλύεται. Να τους χώσουν στη φυλακή για τα χρέη αυτά, αν δεν έχουν να πληρώσουν. Είναι όμως εντελώς παράλογη η απαίτηση να μεταφερθούν τα χρέη αυτά σε ένα νέο κόμμα που συμμετέχουν τα στελέχη αυτά! Ας μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά σε πολιτικό, όχι δήθεν νομικό, επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορεί ουσιαστικά για τα χρέη των κομμάτων προς το Δημόσιο ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλο πράγμα έχει κατά νου. Γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ χρωστάει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές τράπεζες, κυρίως στην Αγροτική Τράπεζα που τώρα ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς. Γνωρίζει επίσης ότι στην ίδια τράπεζα χρωστάει και η ΝΔ άλλα 130 εκατομμύρια.
Η Τράπεζα Πειραιώς όμως είναι ιδιωτική τράπεζα. Μπορεί παλιότερα η Αγροτική να ήταν κρατική τράπεζα και ο διοικητής της να διοριζόταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, πράγμα που να συνέτεινε ίσως στην αφειδή χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με δάνεια που σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να αποπληρωθούν. Τι τον νοιάζει όμως τον ΣΥΡΙΖΑ αν κάποιοι ιδιώτες τραπεζίτες αποφασίσουν να χαρίσουν ουσιαστικά αυτά τα 250 εκατομμύρια στα κόμματα του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου; Δικαίωμά τους δεν είναι; Δεν υποκρινόμαστε τους αφελείς. Συμμεριζόμαστε κι εμείς την υποψία ότι πιθανόν να περιμένουν υλικά ανταλλάγματα από κυβερνητικά κόμματα, αν κάνουν κάτι τέτοιο. Ας καιροφυλακτεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή κυβέρνησης - τραπεζιτών και να απαιτήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης για αυτήν. Να συλλέξει γεγονότα που αποδεικνύουν παραβίαση των νόμων. Πολιτικό κόμμα είναι.
Ακόμη και αν δεν μπορεί να αποδείξει παρανομίες, μπορεί να οργανώσει και να αξιοποιήσει πολιτικά την οργή των φτωχών πολιτών που οι ιδιωτικές τράπεζες τους αρπάζουν και τους κατάσχουν ακόμη και το πεντακοσάρικο της ελεημοσύνης που τους μοιράζει η κυβέρνηση επειδή χρωστούν στην εφορία τρία ή πέντε χιλιάρικα, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζουν 250 εκατομμύρια ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Αυτό είναι σωστό και θεμιτό. Να νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ότι μπορεί να απαλλαγεί από όλη αυτή την επίπονη δουλειά καταθέτοντας απλώς μια τροπολογία που είναι βέβαιο ότι θα απορριφθεί και να «καθαρίσει» έτσι με την υπόθεση, συνιστά τουλάχιστον πολιτική αφέλεια, αν όχι πολιτική οκνηρία και αδιαφορία.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64005848

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Λίγο πριν σκάσει ο γάιδαρος!

Ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πληρώνει τον φόρο ακινήτων. Ένας στους δύο περιμένει το κατασχετήριο της εφορίας για να εξαναγκαστεί να πληρώσει χρήματα που δεν έχει. Αυτή είναι η πετυχημένη πολιτική του Γιάννη Στουρνάρα! Η προοπτική της κατάρρευσης των εσόδων είναι ορατή. Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να μείνει στην θέση του. Να μην τον αφήσουν να δραπετεύσει και να ζήσει τις συνέπειες της καινοτόμου φορολογικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.

Καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο βιάζεται να βρει καταφύγιο στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στην Κομισιόν. Θα μπορεί μετά να ισχυριστεί ότι αυτός τα έκανε όλα τέλεια και ότι τα χάλασαν οι επόμενοι!

Ο κ. Στουρνάρας κάνει ένα λάθος! Δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής επειδή είναι ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής. Αλλά διότι αποτέλειωσε τη μεσαία τάξη με βαριά και άδικη φορολογία. Εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε να έχει υπάρξει άλλος "μεταρρυθμιστής" με νοοτροπία γαιοκτήμονα του μεσαίωνα.

Φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν. Αλλά στο μεταξύ οι άνθρωποι που χρεώθηκαν με απίστευτα ποσά στη μερίδα τους στην εφορία, δεν μπορούν να ζουν πλέον ως κανονικοί άνθρωποι. Από τη στιγμή που και το τελευταίο τους ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό κινδυνεύει με κατάσχεση, εκτοπίζονται αυτόματα από τον κανονικό κόσμο και αναγκάζονται να λειτουργήσουν στον κόσμο της παραοικονομίας.

Τα έχουμε πει αυτά αμέτρητες φορές. Εδώ και μήνες επισημαίνουμε το παράλογο της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής. Τα επαναλαμβάνουμε με ένταση διότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν τον μεγάλο κίνδυνο να αναγκαστούν να αναζητούν σύντομα νέα μέτρα, ακριβώς λόγω της αποτυχίας της είσπραξης των προηγούμενων φόρων. Θα είναι το πολιτικό τέλος αυτής της κυβέρνησης. Κι ενώ το ξέρουν, ασχολούνται με το που θα "τοποθετηθεί"  ο κ. Στουρνάρας! Έλεος! Αν έδειχναν ανάλογη αγωνία για την τύχη του 1,5 εκατομμύριου ανέργων, δεν θα είχαν φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουν σήμερα επειδή πέρασαν στις εκλογές το 20%.

Ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πληρώνει τους φόρους ακινήτων. Κι αυτός ο αριθμός αυξάνει κάθε μήνα. Τι δεν καταλαβαίνουν; Από που αντλούν την αισιοδοξία τους ότι τα πράγματα θα φτιάξουν; Χρειάζεται νέα πολιτική. Χρειάζεται διάλογος με την κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να φύγει ο κ. Στουρνάρας και όχι γιατί δήθεν έκλεισε ο κύκλος του ως πετυχημένου υπουργού. Πρέπει να φύγει διότι δεν μπορεί να ακολουθήσει μία άλλη πολιτική και επειδή ο διάλογος δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Να σας πούμε κάτι που δεν σας είπαν μέχρι σήμερα οι πολιτικοί! Μέχρι χτες και επί σειρά πολλών ετών η χώρα αυτή δανειζότανε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να ασκούν οι ηγεμόνες της κοινωνική πολιτική. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνουμε επί σειρά ετών μερικά δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για να αρχίσουμε να κλείνουμε τους λογαριασμούς μας. Η είδηση είναι ότι δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να πληρώνουμε!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τι σημαίνουν οι φράσεις "θα το ρίξω δαγκωτό" και "τον μαύρισαν";‏

Η λέξη ψήφος, αρχικά, προσδιόριζε τη μικρή λεία πέτρα (απ εδώ και το ψηφιδωτό) την οποία χρησιμοποιούσαν για την καταμέτρηση εκλογικών προτιμήσεων.

Τα πρώτα ψηφοδέλτια χρησιμοποιήθηκαν στις Δημοτικές εκλογές του 1914. Μέχρι τότε σε κάθε εκλογικό τμήμα υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι υποψήφιοι.

Η κάθε κάλπη χωριζόταν εσωτερικά σε δύο μέρη που αντιστοιχούσαν, εξωτερικά, σε δύο χρώματα, το άσπρο (θετική ψήφος) και το μαύρο (αρνητική ψήφος). Από εδώ και η φράση "τον μαύρισαν".

Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει απ΄ όλες τις κάλπες και να πάρει από τον κάθε υπάλληλο, που στεκόταν μπροστά από κάθε κάλπη, το σφαιρίδιο.

Ο κάθε υπάλληλος φώναζε δυνατά το όνομα του υποψήφιου. Ο ψηφοφόρος καταψήφιζε ρίχνοντας σε όλες τις κάλπες την ψήφο στο μαύρο τμήμα, ενώ , μόνο, σε μία έριχνε το σφαιρίδιο στη λευκή.

Για να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των "δικών τους" και να αποφύγουν λαθροχειρίες η θετική ψήφος ήταν, συνήθως, δαγκωμένη, για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση. Από εδώ και η φράση "θα το ρίξω δαγκωτο" (Γ. Δαμιανός).

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.

Αιδώς Αργείοι , ακούγονται υποτιμητικά σχόλια για ένα νέο παιδί που ψηφίστηκε από τους Αιγινίτες πολίτες και τιμήθηκε με σχεδόν 300 ψήφους. Ποιο είναι το μειονέκτημα του; το επάγγελμά του είναι ντιλιβεράς. Μάλλον θίγει με το επάγγελμα του τους επιστήμονες. Το παιδί αυτό δουλεύει δύο δουλειές δεν κάθεται στα καφενεία δεν περιμένει το χαρτζιλίκι του πατέρα του ΔΕΝ είναι συνταξιούχος από τα τριάντα ΝΑ ΖΕΙ εις βάρος του συνόλου των πολιτών και των βουλιαγμένων ταμείων. Ποιοί είσαστε εσείς κύριοι που θα τον κρίνεται αν κάνει ή όχι για δημοτικός σύμβουλος; Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, Σας ενοχλεί αυτό και δεν σας ενοχλούν οι όποιες εξαγορές συνειδήσεων; για κοιταχτήτε τριγύρω σας με τους ντιλιβεράδες ψήφων και αφήστε τους ντιλιβεράδες φαγητών και καφέδων τουλάχιστον αυτοί δεν πουλάνε ψήφους κερδίζουν έντιμα το ψωμί τους.
Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.!!!

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους αυτούς με τίμησαν με την ψήφο τους , όλους αυτούς που ήθελαν να με ψηφίσουν και για κάποιους τους λόγους δεν μπόρεσαν όμως η φωνή τους για εμένα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης. Τους υπόσχομαι, τους δίνω λόγω τιμής, ότι η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν θα γίνει πηγή ενέργειας για αυτό που όλοι μας ονειρευόμαστε να φτάσουμε την Αίγινα εκεί που τους ΑΞΙΖΕΙ !!!
 Η πρώτη μάχη τελείωσε , πιο σωστά το πρώτο ημίχρονο τελείωσε . Πάμε γερά πάμε δυνατά. Χαίρομαι που συναγωνίστηκα με απλούς ανθρώπους , ανθρώπους της διπλανής πόρτας , ανθρώπους του μόχθου , ανθρώπους απλούς που θέλουν μια καλύτερη Αίγινα. Το όραμα δεν είναι προνόμιο ολίγων. Το ΟΡΑΜΑ δεν έχει τιμή για να εξαγοραστεί. ΤΟ ΟΡΑΜΑ το έχει ο καθένας μας , μέσα του...

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο Έλληνας φοιτητής στην διάρκεια των σπουδών του,ως γνωστον, επιβαρύνεται οικονομικά με ουκ ολίγες παραεκπαιδευτικές δαπάνες, οι οποίες στην ουσία ακυρώνουν οποιαδήποτε έννοια «δωρεάν παιδείας» και εκ των πραγμάτων δημιουργούν άνισες συνθήκες προσβάσεως στην γνώση. Από την άλλη πλευρά, το εκπαιδευτικό μας σύστημα υπήρξε και εξόχως συναλλαγματοβόρο, διότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χιλιάδες είναι οι Έλληνες που φοιτούν –ή προσποιούνται κάτι τέτοιο– σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,καταβαλλοντας βεβαιως και το σχετικο κοστος.

Παρ’όλα αυτα όμως, πολλά χρόνια τώρα, το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραπαίει, γεγονός που στην σημερινή εποχή γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο,δεδομενου οτι γιατί οι γνώσεις και, κυρίως, η δια βίου μάθηση, αποτελούν υψίστης σημασίας παραγωγική πρώτη ύλη –και δεν υπερβάλλουμε τονίζοντας ότι είναι ο νέος πλούτος των εθνών.Γιατι όμως τιποτε δεν αλλαζει? Έλληνες πρωθυπουργοί και υπουργοί υπήρξαν και είναι σπουδασμένοι στο εξωτερικό και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έπρεπε να έχουν τέτοιες προσλαμβάνουσες παραστασεις από ξενα εκπαιδευτικα συστηματα ώστε, αν ήθελαν την πρόοδο και την ανάπτυξη της χωρας σε βάθος χρόνου, θα προχωρούσαν σε γενναίες και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν το έκαναν, όμως, και το ερώτημα είναι γιατί.

Η απάντησή μας είναι: για λόγους πολιτικής ευκολίας και σκοπιμότητος. Μετά την πτώση τη δικτατορίας, οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας παρέδωσαν σχεδόν αμαχητί την παιδεία και μέρος της συνταγματικής τάξεως στην αριστερά. Και όχι σε οποιαδήποτε αριστερά, αλλά στο πιο ολοκληρωτικό, αντιδραστικό και οπισθοδρομικό κομμάτι της.Και αυτό το επραξαν με βαση τη λογικη ότι με τον τροπο αυτόν θα εχουν το κεφαλι τους ησυχο. Την ίδια εποχή, πέρα από την παιδεία, η αριστερά είχε καταλάβει και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Συνεπώς, σύμφωνα με τις γνησιότερες συνταγές των Μαρξ και Γκράμσι, είχε υπό τον σχεδόν πλήρη έλεγχό της το κοινωνικό εποικοδόμημα της χώρας ητοι τα μυαλά και την επικοινωνία. Έτσι, στην Ελλάδα της μεταπολιτεύσεως συνέβη σε μικρογραφία αυτό που είχε συμβεί στην Γαλλία του στρατηγού ντε Γκωλ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,όταν ο στρατηγος επετρεπε την εισοδο του ΚΚΓαλλιας στην παιδεια για λογους κοινωνικης «ησυχιας» Με την διαφορά όμως  ότι στην Γαλλία,σταδιακα,απεκατεστάθησαν κάποιες ισορροπίες.

Στην Ελλάδα όμως αυτή η κατασταση «ευκολιας»,οδηγησε σε πολύ πιο δυσαρεστες εξελιξεις. Συνέβη κάτι πολύ χειρότερο. Στην χώρα μας, σιγα-σιγα και κυρίως την περίοδο της «αλλαγής», τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με κορυφαία την περίπτωση του Πολυτεχνείου, στο όνομα της «προοδευτικής ιδεολογίας», κατελήφθησαν από παράγοντες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίοι νομιμοποίησαν και το ακαταδίωκτο. Ετσι στις ημερες μας,εμποροι ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων και άλλων τινων λύνουν και δένουν  στο Πολυτεχνείο κυριως, παράλληλα δε, για να έχουν και φθηνά κεφάλαια, λεηλατούν κυριολεκτικά και την υπάρχουσα δημόσια περιουσία.Χωρις ποτε κανεις  να τους ζηταει καποια αποζημιωση.Ακομα χειροτερα κάθε φορα που επιχειρηθηκε κατι τετοιο,πολιτικοι της αριστερας ταχθηκαν κατά της οποιασδηποτε διωξεως.

Όσοι έχουν την παραμικρή αμφιβολία για τα γραφόμενά μας, ας αναζητήσουν εμπιστευτικές εκθέσεις στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και θα διαπιστώσουν ότι αυτά που αναφέρουμε είναι ελάχιστα απέναντι στην πραγματικότητα. Και αυτή η τελευταία είναι που κάνει την όποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην χώρα μας πραγματική επιχείρηση καθαρισμού της κόπρου του Αυγείου.Κατι που θα ηταν αθλος.

Από την άλλη πλευρα,ενω η ανεργία θερίζει στην Ελλάδα, οι σοβαρές επιχειρήσεις της χώρας δεν βρίσκουν τα στελέχη που αναζητούν οταν έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι του ζόφου στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν άφησαν ποτέ αγορά και παιδεία να συμπλεύσουν και να συντονιστούν. Η πρώτη προτεραιότητα των συμμοριών που καταλήστευσαν κοινοτικούς πόρους και πολύτιμη ευρωπαϊκή τεχνική βοήθεια ήταν ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός και η δεύτερη ο ιδεολογικός ευνουχισμός της νεολαίας. Όλα τα αλλα τα γραφουν στα παληα τους τα υποδηματα και καλα κανουν.Σκοπος τους δεν είναι η προοδος της χωρας αλλα η διαλυση της στο ονομα της ιδεολογιας.Αυτης βεβαια που απευθυνεται σε αφελεις.

Ενώ λοιπον έχουμε εισέλθει για καλά στον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για μια πραγματική εθνική καταστροφή, αυτή της δημιουργιας  μιας μεγάλης μερίδας  νεολαίας «καλής για το τίποτε», όπως θα έλεγαν οι Γάλλοι. Είναι ετσι δραματικό και εξοργιστικό να βλέπει κανείς τεράστιες κατηγορίες ανέργων νέων  να μην διαθέτουν καμμία δεξιότητα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της μεγάλης και ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, τη στιγμη που οι τεχνολογιες προχωρουν ακαθεκτες και η φυση της εργασιας μεταβαλλεται αρδην.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το μέλλον της χώρας προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο. Το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό της έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη, κάτι που διαπιστώνει κανείς και σε πολιτικές συμπεριφορές οι οποίες αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά και στο επίπεδο του σκέπτεσθαι. Όπως, επίσης, προβληματισμό θα πρέπει να δημιουργεί το γεγονός ότι το βιβλίο ενός θρασύδειλου δολοφόνου θα παρουσιαστεί στην αίθουσα επίσημου σωματείου των δημοσιογράφων –παρουσίαση που θεωρείται ότι εξυπηρετεί και την ελευθερία του Τύπου!!


Όλα αυτά είναι σοβαρότατα δειγματα παρακμής μιας κοινωνίας η οποία –και είναι αδιάψευστο γεγονός– συνειδητά προκάλεσε και την κρίση που σήμερα την διαπερνά. Δυστυχώς δε, το πρόβλημα της κοινωνίας αυτής είναι ότι έχει αναδείξει σε πρωτοπόρους της μέρος του υποκόσμου της. Γι αυτό και η μάχη για την επιβίωση είναι αδυσώπητη και βεβαίως κρίσιμη.




Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων




Με το άρθρο 1 του ν.4250/2014 καταργείται, εφεξής, η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών.

 Εδώ είναι καταχωρημένος ο Κατάλογος Υπόχρεων Φορέων, δηλαδή οι υπόχρεοι στον ως άνω Νόμο φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα Κεντρικής Κυβέρνησης και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Ανώνυμες Εταιρίες, άρθρο 1 του ν.3429/05).

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η ανισότητα



Η εισοδηματική ανισότητα έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, εκτιμά σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση με τίτλο "All on board. Making inclusive growth happen", ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι οι πλούσιοι έχουν καρπωθεί σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της ανάπτυξης. Το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν το 2010 περίπου εννιάμισι φορές υψηλότερο από αυτό του φτωχότερου 10%. Πριν από 25 χρόνια ήταν επτά φορές υψηλότερο.

Στις ΗΠΑ το πλουσιότερο 1% έλαβε το 47% της συνολικής εισοδηματικής ανάπτυξης μεταξύ του 1976 και του 2007, έναντι 37% στον Καναδά και 20% στην Αυστραλία και στην Βρετανία. Στη Γερμανία, την Νορβηγία και την Σουηδία, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει αυξηθεί από το 5 προς 1 την δεκαετία του 1980 σε πάνω από 6 προς 1.

Το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων διευρύνεται με ταχύτερο ρυθμό μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο μέχρι το 1970, όταν οι εισοδηματικές διαφορές μειώνονταν.

Το 1980 σε καμία χώρα του ΟΟΣΑ το πλουσιότερο 1% δεν απολάμβανε πάνω από το 8% του συνολικού εισοδήματος. Το 2010 η κατηγορία αυτή κατείχε πάνω από το 10% στις εννιά από τις 18 χώρες για τις οποίες υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Ποσοστιαία μεταβολή στον συντελεστή Gini μεταξύ 2007 και 2010

 Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει την σχέση μεταξύ του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Στοιχεία από 14 χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι στην ηλικία των 30 οι άνθρωποι με την καλύτερη εκπαίδευση αναμένεται να ζήσουν έξι χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους.

«Η ανισότητα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και βλάπτει τις οικονομίες» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. «Δεν αρκεί να εφαρμόσουμε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη διανέμονται σε όλους. Αυτή είναι μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα» τόνισε.

Η εκπαίδευση κλειδί για ανάπτυξη και μείωση ανισοτήτων

Η έκθεση διαπιστώνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές για την ενίσχυση της ισότητας και της ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση.

Όπως επισημαίνεται, η επένδυση στην εκπαίδευση και στις ικανότητες των πολιτών στον «πάτο» της εισοδηματικής διανομής θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την οικονομία και θα αυξήσει την ευημερία.

Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να συμβάλλουν στον στόχο αυτό είναι η ενίσχυση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, η αύξηση της συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η διευκόλυνση της πρόσβασης για τις μη προνομιούχες ομάδες και η επέκταση της εθελοντικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ακόμα ότι πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικές πολιτικές για μεγαλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος.


«Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ανώτερα εισοδήματα βρίσκει αντιστάσεις, ενώ η μεταφορά περισσότερων πόρων στα χαμηλά εισοδήματα θέτει δημοσιονομικές προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο για αύξηση των εσόδων από φόρους από την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, την μείωση των φορολογικών δαπανών που ευνοούν τους πιο ευνοημένους και την αύξηση των συντελεστών στην ακίνητη περιουσία, καθώς και των φόρων στην κληρονομική μεταφορά πλούτου» σημειώνεται.

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1210791/oosa-se-epipeda-rekor-h-anissothta.html

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ξεπουλούν τις παραλίες μας!‏


Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά αυτό το καλοκαίρι ίσως να είναι το τελευταίο που θα μπορούμε να χαρούμε ελεύθερα τις Ελληνικές παραλίες! Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει εγκληματικό νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει τις παραλίες μας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν αυτό περάσει, τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν μια Ελλάδα με τσιμεντωμένες παραλίες, που κάθε σπιθαμή τους θα ανήκει σε εταιρίες και πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι πληρώνουν. Έχουμε όμως μια ευκαιρία να αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα πριν είναι πολύ αργά.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και Τουρισμού νομίζουν ότι το σχέδιο τους μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Έχει όμως ήδη αρχίσει να γιγαντώνεται ένα κίνημα αντίδρασης. Το τελευταίο πράγμα που θέλει η κυβέρνηση λίγο πριν τις Ευρωεκλογές είναι μια τεράστια κατακραυγή από χιλιάδες πολίτες που θα ξεσκεπάσει το σκάνδαλο. Αν δημιουργήσουμε ένα τσουνάμι διαμαρτυρίας, μπορούμε να σταματήσουμε το σχέδιο νόμου πριν φτάσει στη Βουλή και να προστατεύσουμε τις ομορφιές της χώρας μας για τις επόμενες γενιές.
Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο κλείνει την Τρίτη – σκοπεύουμε να παραδώσουμε χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και να δημιουργήσουμε θύελλα στα ΜΜΕ.
Το νομοσχέδιο όχι μόνο νομιμοποιεί τις αυθαίρετες επιχειρήσεις που ήδη καταπατούν παράνομα τις παραλίες αλλά μάλιστα επιτρέπει σε εταιρίες να καλύψουν κάθε σπιθαμή δημόσιας παραλίας στην Ελλάδα με ομπρέλες και πλαστικές ξαπλώστρες, να χτίσουν πάνω στο κύμα, ακόμη και να μπαζώσουν τις θάλασσες!

Οι παραλίες της Ελλάδας έχουν επιβιώσει χιλιάδες χρόνια ιστορίας και οι προγονοί μας έδωσαν αγώνες για να μπορούμε να χαιρόμαστε ελεύθερα τους φυσικούς θησαυρούς αυτής της χώρας. Τώρα είναι η δική μας σειρά να ενώσουμε τις φωνές μας για να προστατεύσουμε τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα είμαστε όλοι εμείς! Υπόγραψε το ψήφισμα τώρα και προώθησε το σε φίλους και γνωστούς.


Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,

Σπύρος, Carol, Alex, Alice and the whole Avaaz team

ΥΓ: Αυτή η ψηφοφορία ξεκίνησε στη νέα σελίδα του Avaaz, Ψηφίσματα Πολιτών. Μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου ψηφοφορία εύκολα και γρήγορα κάνοντας κλικ εδώ: http://avaaz.org/el/petition/start_a_petition/?30311

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...


Θυμάστε, άραγε, πόσοι Ελλα-δικοί μας έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με την αστυνομία στην Αθήνα, σαν Σ Η Μ Ε Ρ Α πριν 58 χρόνια Τετάρτη 9η Μαΐου 1956, που όλος ο λαός μας σ’ όλες τις πόλεις της μάνας Ελλάδα διαδήλωνε απαιτώντας (ματαίως) από τους Εγγλέζους «συμμάχους» να μην Α Π Α Γ Χ Ο Ν Ι Σ Ο Υ Ν την Πέμπτη 10 Μαΐου 1956 τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. Μιχαλάκη Καραολή 23χρ. και Ανδρέα Δημητρίου 22χρ.;

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Να φύγει η Ιταλία από την Ευρωζώνη λέει ο Μπερλουσκόνι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πολιτική... «πυρηνική βόμβα» εναντίον του ευρώ και της γερμανικής πολιτικής έριξε προχθές ο δεξιός πολιτικός ηγέτης και μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά την τελευταία εικοσαετία Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η ιδέα να βγούμε από το ευρώ μού φαίνεται ριψοκίνδυνη, αλλά αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ, θα είμαστε υποχρεωμένοι εμείς, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να βγούμε από το ευρώ για να ξαναγυρίσουμε στο δικό μας νόμισμα» τόνισε ο Μπερλουσκόνι χωρίς περιστροφές. Συνέχισε ακάθεκτος: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά έτσι, με το ευρώ που για μας είναι ένα ξένο νόμισμα. Τώρα είμαστε σαν την Αργεντινή!» υπογράμμισε προκαλώντας για μια ακόμη φορά πανευρωπαϊκή αίσθηση. Η λύση που προτείνει είναι σαφής και απολύτως συγκρουσιακή με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου.
«Η ΕΚΤ πρέπει να εγγυηθεί το δημόσιο χρέος όλων των χωρών (σ.σ. εννοεί των κρατών - μελών της ΕΕ), πρέπει να τυπώνει χρήμα και να εκδίδει κρατικά ομόλογα. Να κάνει όλα αυτά τα οποία δεν έχει θελήσει η Γερμανία» πρόσθεσε με κατηγορηματικό τρόπο, πριν διατυπώσει τον κύριο όρο της πολιτικής που ο δεξιός Ιταλός ηγέτης θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να παραμείνει η Ιταλία στην Ευρωζώνη: «Πρέπει να επιβάλουμε στη Γερμανία, η ΕΚΤ να γίνει κεντρική τράπεζα όλων των κρατών. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να βγούμε από το ευρώ»!
Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι από πολιτική σκοπιά μια χυδαία και απεχθής προσωπικότητα που με την προκλητική και ξεδιάντροπη συμπεριφορά του αποκαλύπτει τη διαφθορά, τη χυδαιότητα και το μηδαμινό πολιτικό μέγεθος των σημερινών ηγετών της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ταυτόχρονα είναι ένας από τους κορυφαίους πετυχημένους επιχειρηματίες του ανεπτυγμένου ιταλικού Βορρά, της οικονομικής καρδιάς της τέταρτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Εχει τεράστια πολιτική σημασία ένας επιχειρηματίας και πολιτικός σαν τον Μπερλουσκόνι να θεωρεί την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ως αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Οταν ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες και μάλιστα της τέταρτης οικονομίας της ΕΕ, της Ιταλίας, λέει το εκπληκτικό... «τώρα είμαστε σαν την Αργεντινή (!)», τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο υποδηλώνει η πολιτική επιρροή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Την έκταση της πολιτικής πρόκλησης για το ευρώ στην Ιταλία αποκάλυπτε κύριο άρθρο της σοβαρής δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το οποίο δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα που ο Μπερλουσκόνι έδινε τη ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Πέντε κόμματα, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν προοπτική να συγκεντρώσουν περίπου το 60% των ψήφων, επιδιώκουν τώρα με οξείς τόνους την έξοδο από το ευρώ, ένα δημοψήφισμα για την έξοδο ή πλήρως νέες συνθήκες (σ.σ. της ΕΕ) ως προϋπόθεση για την παραμονή της Ιταλίας στη Νομισματική Ενωση» έγραφε στην αρχή του άρθρου της η γερμανική εφημερίδα. «Ο ηγέτης μάλιστα του κόμματος της Λίγκας του Βορρά λέει ότι το ευρώ είναι τμήμα ενός εγκληματικού σχεδίου για τον πλουτισμό της Γερμανίας και την κυριαρχία επί της Ιταλίας» προσθέτει με μάλλον γνήσια έκπληξη ο Γερμανός αρθρογράφος. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Λίγκα του Βορρά μέχρι πρόσφατα εξέφραζε τους πιο «γερμανόφρονες» Ιταλούς, η εκ βάθρων ανατροπή της πολιτικής του κόμματος αυτού υποδηλώνει σοβαρότατες πολιτικές ανακατατάξεις αναφορικά με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο αντιγερμανισμό σε μεγάλα πλέον τμήματα των ευρωπαϊκών λαών.
Οπως φαίνεται πάντως και από το άρθρο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», οι Γερμανοί προτιμούν να δείχνουν την περιφρόνησή τους προς τους Ιταλούς παρά να αλλάξουν πολιτική. «Οι Ιταλοί πολιτικοί υπόσχονται ότι η Ιταλία χωρίς το ευρώ θα γίνει ένα τεμπελχανείο (!), με περισσότερο πληθωρισμό ως υποθετικό ''λιπαντικό της ανάπτυξης'' ή με μια άνετη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους μέσω της κεντρικής τράπεζας» αναφέρει επιθετικά η γερμανική εφημερίδα. Με τέτοια νοοτροπία των Γερμανών, η έκρηξη στην Ευρώπη ολόκληρη κατά της πολιτικής του Βερολίνου δεν θα είναι μόνο εκλογική...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=64004043

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

To νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020»

To νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020» παρουσίασε η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020» και το Σχέδιο Δράσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, σε συνέντευξη Τύπου η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στο τρέχον επιχειρησιακό 2007 – 2013, από το οποίο το ΥΔΜΗΔ δρομολόγησε την αξιοποίηση πόρων, ύψους 120.000.000 ευρώ, που δεν είχαν απορροφηθεί και κινδύνευαν να χαθούν, μεταφέροντας τους σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα.
«Στην εποχή της κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πόρους και ιδιαίτερα ευρωπαϊκούς. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα και πετύχαμε την μεταφορά 77.000.000 ευρώ στους παιδικούς σταθμούς, καλύπτοντας τις ανάγκες των δήμων. Απορροφήσαμε ακόμα 37 εκατομμύρια στην κοινωφελή εργασία για την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό μας επιχειρησιακό και πετύχαμε τη μεταφορά άμεσα χρηματοδοτούμενων έργων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα (75.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και 8.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας). Φτάσαμε συνολικά, να έχουμε αυτή τη στιγμή, ποσοστό απορρόφησης 79%. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε αυτή η γενναία μεταφορά πόρων» σημείωσε.
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βασίζεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συνέργεια. Επιπλέον:
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις και υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζονται συγκεκριμένοι πόροι για την υποστήριξή της. Σχεδόν ολοκληρωτικά οι πόροι αυτοί θα διατεθούν από το νέα ΕΣΠΑ
Είναι το αποτέλεσμα εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ΥΔΜΗΔ προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των τομέων της οικονομίας (δικαιοσύνη, υγεία, κοινωνική ασφάλιση), εντάσσοντας όλα τα σημαντικά έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Βασίζεται στις ρεαλιστικές δυνατότητες της χώρας να αξιοποιήσει τους πόρους και στις πραγματικές ανάγκες της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο προϋπολογισμός του νέου επιχειρησιακού προγράμματος είναι 376.000.000 ευρώ, εκ των οποίων, 176.000.000 ευρώ είναι το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, το ΕΤΠΑ και 200.000.000 ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.
Οι στρατηγικοί άξονες του αφορούν την ενίσχυση της οργανωτικής, θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του κράτους και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Στόχος είναι τα επόμενα επτά χρόνια, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση να γίνει ευέλικτη, εξωστρεφής και αποτελεσματική. Να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη της χώρας.
Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020
Είναι εναρμονισμένο με την Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Στα τέλη Μαΐου θα υποβληθεί για έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Συνυπογράφεται από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΔΜΗΔ, ξεκίνησε κύκλος διμερών επαφών με τα Υπουργεία προτεραιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι:
όλα τα σημαντικά έργα κάθε Υπουργείου θα ενταχθούν στο Σχέδιο Δράσης
θα αποφευχθούν οι επικαλύψεις και επαναλήψεις έργων
τα έργα θα σχεδιαστούν βάσει των γενικών αρχών της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (διαλειτουργικότητα, μη επανάληψη, εξοικονόμηση κλπ)
Καλύπτει την επταετία 2014 – 2020, αλλά θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο ώστε ανά πάσα στιγμή να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση των έργων και τις τρέχουσες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την εισήγηση της Υφυπουργού:
Το διαρθρωτικό, διαχρονικό πρόβλημα στα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν ότι δεν συνδέονταν επαρκώς με τις ρεαλιστικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Τα 12 σημεία διοικητικής μεταρρύθμισης που σηματοδοτούν την αλλαγή πορείας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρέπει, για να εφαρμοστούν, να συνοδευτούν από επιχειρησιακά σχέδια, από δράσεις, υποστήριξης, από προγράμματα επιμόρφωσης εκεί που χρειάζονται. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την ψήφιση ενός νόμου, με υπουργικές αποφάσεις ή εγκυκλίους.
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εναρμονίζεται απολύτως με τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε θέσει και έρχεται να συνδεθεί με τις στρατηγικές, τις οποίες έχουμε υιοθετήσει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης: τη Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τη Στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό και τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Θεσμικές και ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, όπως ο νέος μηχανισμός κινητικότητας και το νέο σύστημα επιλογής διευθυντικών στελεχών, το οποίο σε λίγο καιρό θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εφαρμογή τους από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Η Ελλάδα είναι ο χαμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί εναντίον της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, ο καθηγητής οικονομικών Nauro Campos και οι κ. Fabrigio Coricelli και Luigi Moretti, που συνέγραψαν την έκθεση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος που έχει ζημιωθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., δεν ανήκουν στο ΚΚΕ.

Οι ανωτέρω εξέτασαν τα οφέλη και τα κόστη για κάθε μία από τις χώρες που έγιναν μέλη της Ε.Ε. τη δεκαετία του 1970, του 1980 και του 1990.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ζημιωθεί από τη συμμετοχή, εκπλήσσοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των ξένων που έχουν διαφορετική εντύπωση.

Οι πιο ωφελημένες εμφανίζονται η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία που μπήκαν στην Ε.Ε. το 1973.

Για την Ιστορία, οι 3 χώρες είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής το 1961, αλλά την απέσυραν όταν η Γαλλία έθεσε βέτο για τη Βρετανία. Οι ίδιες χώρες υπέβαλαν ξανά αίτηση το 1969 και έγιναν δεκτές το 1973.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι τρεις οικονομολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ζημιώθηκε γιατί το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας από το 1981 που μπήκε στην τότε ΕΟΚ και μετά ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο που εκτιμούν ότι θα διέθετε αν δεν είχε μπει.

Επομένως, το συμπέρασμα βασίζεται στην εκτίμηση για το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα αν η Ελλάδα δεν είχε μπει στην Ε.Ε. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιο θα ήταν το τελευταίο.

Οι ίδιοι το υπολογίζουν λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας άλλων χωρών που βρίσκονταν στην ίδια περίπου οικονομική θέση με την Ελλάδα πριν από την ένταξη στην Ε.Ε.

Όμως, αυτή είναι μια υπόθεση που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα λανθασμένη, αφού η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε από χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διόγκωση του κράτους και εκτίναξη του δημοσίου χρέους με παράλληλη ανακατανομή του εισοδήματος λόγω πολιτικών επιλογών.

Μπορεί λοιπόν να μην άλλαζε τίποτα στα οικονομικά αν η Ελλάδα ήταν εκτός Ε.Ε.

Αντίθετα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αν αναλογισθεί κάποιος ότι η χώρα ίσως βάραγε κανόνι το 1985-86 χωρίς το κοινοτικό δάνειο και τα μέτρα λιτότητας που το συνόδευσαν.


http://www.euro2day.gr/

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Οι λύκοι μεταμορφώνουν το περιβάλλον


Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το καταπληκτικό βίντεο που δείχνει πώς ένα είδος μπορεί να έχει τεράστια επίδραση σε ολόκληρο το οικοσύστημα στο οποίο ζει, και ακόμα και να αλλάξει τη γεωγραφία μιας περιοχής. – Όταν οι λύκοι τοποθετήθηκαν εκ νέου στο εθνικό πάρκο Yellowstone των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ απουσίαζαν για σχεδόν 70 χρόνια, συνέβη η πιο αξιοσημείωτη “τροφική μεταμόρφωση”.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Μέσω διαδικτύου η ανανέωση της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ


Μέσω ίντερνετ θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας, οι περίπου 1.000.000 άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, είτε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, είτε όχι, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες παροχές του Οργανισμού.Η τροπολογία προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων του Οργανισμού Απασχόλησης με το πληροφοριακό συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι, δεν απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και προσκόμιση δικαιολογητικών.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο, η κατάργηση της αποστολής βεβαιώσεων συντάξιμων αποδοχών που έβγαλε από την αναμονή, στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, 2,8 εκατ. συνταξιούχους.

«Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα ακόμη βήμα οργανωτικού εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη νέα ψηφιακή εποχή για το υπουργείο Εργασίας και τους εποπτευόμενους» σημειώνει με δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας και προσθέτει: «Η καινοτόμος αυτή αλλαγή, αποτελεί πραγματική επανάσταση, κινείται στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Τα οφέλη που προκύπτουν για όλους τους δικαιούχους του ΟΑΕΔ και ιδιαίτερα τους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, είναι άμεσα και απτά, εφόσον καταργούνται οι ουρές και η ταλαιπωρία.

Ταυτόχρονα όμως, περιορίζεται η γραφειοκρατία, ενισχύεται η διαφάνεια και η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας, και διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος τρόπος συναλλαγής των δικαιούχων με τον ΟΑΕΔ απελευθερώνει περίπου 800 εργασιακούς συμβούλους και 1.200 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στην εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων με προσωπικές συνεντεύξεις και τη σύνταξη Ατομικού Σχεδίου Δράσης, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες οι υπηρεσίες, που παρέχει ο Οργανισμός προς τους ανέργους.

Εξάλλου, η διασταύρωση των στοιχείων των συναλλασσομένων με τα πληροφοριακά συστήματα των συναρμοδίων φορέων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΡΓΑΝΗ, ΟΑΕΔ, ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) επιτρέπει τον άμεσο εντοπισμό καταχρηστικής λήψης επιδομάτων ανεργίας, ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές των συναλλασσομένων με τον ΟΑΕΔ

- See more at: http://goneis.info/

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Tι περιμένει τους δανειολήπτες

 Κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που ενέκρινε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Ζανιάς εθεάθη σε κάποια στιγμή από τους υπολοίπους να κουνά το κεφάλι του.

Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας καθώς και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Ζανιάς φέρεται να είπε το εξής, σύμφωνα με παρευρισκόμενο: Ένα λάθος έκανα στη ζωή μου. Δεν έγινα δανειολήπτης.

Μ' αυτόν τον τρόπο ο καθηγητής ήθελε πιθανόν να επισημάνει τον υψηλό βαθμό προστασίας που απολαμβάνουν οι δανειολήπτες πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με εκείνους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η ιστορία με τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία είναι γνωστή.

Όμως, οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης που ανέρχονται σε 1.347 ευρώ για δύο ενήλικες και παιδί κατ' ελάχιστον και ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που θα μπει σε ισχύ από το 2015 δεν εισάγονται τυχαία.

Πολλοί δανειολήπτες και μη δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία με βάση τα γνωστά κριτήρια στα τέλη του 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογικές δηλώσεις ιδιοκατοίκησης με δάνειο πρώτης κατοικίας ήταν λιγότερες από 400.000 το 2012 (οικονομικό έτος 2013) έναντι 2,5 εκατ. περίπου δηλώσεων ιδιοκατοίκησης χωρίς δάνειο πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία.

Επίσης το 88% των ανωτέρω δανειοληπτών ήταν οικογένειες με παιδιά.

http://www.euro2day.gr/strathgikos-analyths/259/list.html#blogpost-1210549

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένας Δήμος  και γενικά η αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να γίνουν σημαντικός μοχλός προοδευτικής εξόδου από την κρίση, συμβάλλοντας στην επιβίωση του λαού, την κοινωνική φροντίδα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική αναγέννηση και την περιβαλλοντική προστασία. Ένας Δήμος θα πρέπει να βασίζεται στην ανάπτυξη των δικών του πολιτικών, αναπτυξιακών μέσων και δράσεων,  έτσι ώστε να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία. Για να γίνει πραγματικότητα , η οικονομική αυτοδυναμία, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι.  Οι πόροι αυτοί μπορούν να εξοικονομηθούν  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (όπου είναι εφικτό) , από το ΕΣΠΑ ή με προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης θα χρειαστεί  να  μειωθούν οι άστοχες και μη λειτουργικές δαπάνες.
Αν ο δήμος εκμεταλλευτεί  τα προγράμματα που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, όπως το  «ΑΚΣΙΑ» (Αυτοδυναμία, Κοινωνική Συνοχή, Ισόρροπη Ανάπτυξη) το πρόγραμμα «Θησέας» (επιλεγμένα έργα με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), τα δημοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ «Αλέξαν. Μπατλατζής» (για διοικητική μεταρρύθμιση και ψηφιακή σύγκλιση), τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης Αυτοδιοίκησης) για μη επιλεγμένα έργα και δράσεις με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και, τέλος, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας έργων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση 50% από ΟΑΕΔ και 50% από ΕΤΕπ, για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας.  Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και παράλληλα να ασκήσει κοινωνική πολιτική . Μια κοινωνική πολιτική που θα δημιουργήσει  νέες θέσεις εργασίας, στήριξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης για σίτιση, περίθαλψη, στέγαση (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κ.ά). Καθώς και μείωση δημοτικών τελών και φόρων για τις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ένας αυτόνομος οικονομικά δήμος μπορεί να ασκήσει πολιτική ανάπτυξης παράλληλα με την κοινωνική πολιτική. Έτσι θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι στην πράξη.

ΚΟΙΤΑΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΩ

Σε μια παλιά μου ανάρτηση στο facebook έγραψα ότι απειλήθηκα με μετάθεση στην Φλώρινα λόγω τοπικών  πολιτικών πεποιθήσεων. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ψέμα ούτε θέλησα να προκαλέσω την ευαισθησία κάποιων για να ψηφιστώ. Είναι γεγονός η απειλή μου την μετέφερε ο Βαγγέλης Αποστολίδης μπροστά και σε άλλους συμβούλους στο εκλογικό κέντρο του Δημήτρη Μούρτζη.
Να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα 1. μετάθεση δεν μπορώ να πάρω λόγω του οτι ειμαι πολυτεκνος (τους έχω προλάβει) 2. Πρέπει να βγώ υπεράριθμος στην οργανική μου , κατι  που είναι δύσκολο να γίνει στο σχολείο που ειμαι έχουμε δυναμική αυξάνεται το μαθητικό δυναμικό. 3. Έστω οτι η απειλή γινόταν πραγματικότητα δεν έχω πρόβλημα γιατί την δουλειά μου την αγαπάω δεν με προβλημάτιζε το γεγονός.
Επαγγελματικά όποια ζημιά ήταν να πάθω την έχω πάθει από το 2006 που ανακατεύτηκα με τα κοινά , έχω χάσει δουλειές και έχει πέσει σπέκουλα στο πρόσωπο μου . Ξέρω πολύ καλά τι λέω και τι γράφω . 
Πρίν ένα χρόνο δέχτηκα πολλές τρικλοποδιές στα επαγγελματικά μου λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Το τίμημα της ενασχόλησης με τα κοινά το ήξερα και το αποδέχτηκα.
 Αν πειράξεις θα σε πειράξουν και αν σε πειράξουν θα πειράξεις δυστυχώς αυτός είναι ο κανόνας της πολιτικής. 
Ενόχλησα με γραφόμενα μου. Λογικό ήταν να υπάρξει αυτή η αντίδραση, αυτό το λέω διότι μπήκα στην θέση του άλλου. Κατανοώ τον εκνευρισμό του και δεν τον αδικώ για αυτό που είπε. Ανθρώπινη ήταν η αντίδραση του , ίσως  υπερβολική. Τα έχουν αυτά οι εκλογές. Τώρα τι θα πράξει δεν με ενδιαφέρει ας κάνει οτι τον φωτίσει ο Θεός εγώ δεν θα του κρατήσω κακιά.
Κοιτάω μπροστά και προχωράω.