MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Σε αυτή την περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα μας, με τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ο Δήμος μιας περιοχής πρέπει  να δίνει έμφαση στην υλοποίηση δράσεων πρόνοιας και μέριμνας, υποστήριξης και ανακούφισης, κυρίως ευπαθών ομάδων πολιτών και άπορων οικογενειών
 Επί σειρά ετών οι πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου Αίγινας δεν έχουν μειωμένα δημοτικά τέλη όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους . Ίσως αυτό γινόταν γιατί ο δήμος  ήταν  υπερχρεωμένος.  Τώρα που τα οικονομικά του δήμου, όπως διατυμπανίζουν μέλη της διοίκησης,  βελτιώθηκαν (από τα καλά του μνημονίου),  ο  Δήμος  μπορεί πλέον να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο.
 Ας παραδειγματιστούμε όλοι μας από άλλους δήμους   οι οποίοι έχουν δείξει το κοινωνικό τους πρόσωπο όπως ο δήμος Περιστερίου, ο δήμος Ζακύνθου και ο δήμος Αθηναίων.
Μια πρώτη κίνηση είναι να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες βάση πάντα οικονομικών κριτηρίων. Το ίδιο πρέπει να κάνει και για το νερό όπου το όριο του οικογενειακού εισοδήματος των 30.000 ευρώ είναι λάθος. Εδώ να επισημάνω ότι οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν καλύτερη τιμολογιακή πολιτική προς τις πολύτεκνες οικογένειες.  Ας εφαρμόσει ο δήμος την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ για τις καταναλώσεις του νερού ότι αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.
Αν ο δήμος καταφέρει να είναι αυστηρός  και ΧΩΡΙΣ δισταγμό  να  διακόπτει  την υδροδότηση  στους χρόνιους μπαταξήδες  ,  κακοπληρωτές, τότε θα μπορέσει να κάνει όχι μόνο κοινωνική πολιτική αλλά και να λειτουργήσει καλύτερα. Πιστεύω πως αρκετοί από τους κακοπληρωτές  ενώ μπορούν , αρνούνται να πληρώσουν νομίζοντας πως ο δήμος είναι ο "προστάτης" τους.
Η  διοίκηση οφείλει να είναι  προσεκτική  στο που και το πως  ασκεί  την εξουσία.
Στην διακοπή λογαριασμών ύδρευσης μεγαλοοφειλετών είμαι δίπλα της , όμως είμαι απέναντι της στην περίπτωση που  γίνονται διακοπές σε  κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Σε επόμενο  δημοτικό συμβούλιο πρέπει να υπάρχει  πρόταση μείωσης δημοτικών τελών των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Πάντα με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Αρκετές φορές, στο δημοτικό συμβούλιο , οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν  ζητήσει να γίνει δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, ώστε να ωφεληθούν οικογένειες που χρειάζονται την στήριξη και  την βοήθεια του δήμου. Όμως, λάβαμε   μόνο υποσχέσεις.
Επίσης,  λόγω του ότι η οικοδομή (που ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού)   έχει σταματήσει , αρκετοί συμπολίτες μας  βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Στο σημείο αυτό  ο δήμος πρέπει να  προβεί στην παροχή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε   άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ανεργίας. Μπορεί κάλλιστα  να ζητήσει και την οικονομική ενίσχυση ατόμων που έχουν την οικονομική επιφάνεια να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση.
Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Οικονομική στήριξη των οικονομικά αδύναμων ο δήμος μπορεί να προβεί και σε άλλες δράσεις όπως δημιουργία Δημοτικού  Λαχανόκηπου και δημιουργία Κοινωνικού  Ιατρείου  & Κοινωνικού   Φαρμακείου . Δεν είναι αυτόφωτες ιδέες αλλά παρακολούθηση ενεργειών άλλων δήμων. Δεν είναι ντροπή να εφαρμόσουμε δράσεις άλλων δήμων . Ντροπή είναι που δεν τις έχουμε εφαρμόσει ήδη.
Όλοι Μαζί  μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας που έχει πραγματική ανάγκη.
Πρέπει και αξίζει, για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας , να ευαισθητοποιηθούμε όλοι
Ο  δήμος οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο και να το εφαρμόζει . Ο δήμος δεν είναι για να κάνουν οι δημοτικοί άρχοντες βραβεύσεις και φωτογραφήσεις, είναι για να προσφέρει σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΑΙΚΤΕΣ


του Νίκου Οικονόμου

 Με αφορμή τις τελευταίες πωλήσεις ποδοσφαιριστών  του Ολυμπιακού θέλησα να καταθέσω τις σκέψεις μου για το θέμα αυτό.
Κοντά στα 21 εκατομμύρια ευρώ έβαλε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού  Βαγγέλης Μαρινάκης στο ταμείο του συλλόγου.
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται στο σύστημα πουλάω-αγοράζω. Αυτό ισχύει στην αγορά του ποδοσφαίρου, αυτό είναι το δικό της παιχνίδι. Μια ΠΑΕ που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να θεωρείται μεγάλη πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι.
Ότι αφορά την πώληση του Τζιμπούρ μια χαρά κίνηση ξένο σώμα ήταν στον Ολυμπιακό. Όσο για την μεταγραφή του Βαϊς καλά έκανε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και τον πούλησε. Όταν ένας παίκτης, όπως ο Βάις, βρίσκεται σε δημιουργική και παραγωγική ηλικία και το   μόνο που σκέφτεται είναι πως θα τα οικονομήσει αυτό κάτι σημαίνει. Ποιό είναι αυτό;  ότι δεν έχει φιλοδοξίες για κάτι καλύτερο στην ζωή του , δεν τον ενδιαφέρει πως θα ανέβει επαγγελματικά αλλά πως θα ανέβει οικονομικά. Μια χαρά είναι για να παίζει μπάλα στο Κατάρ.
Το μεγάλο ντηλ ή πιο ελληνικά η μεγάλη συμφωνία ακούει στο όνομα Κώστας Μήτρογλου.
Ως φίλαθλος του Ολυμπιακού στεναχωριέμαι που δεν θα φοράει ο Μητρογκολ την φανέλα της αγαπημένης μου ομάδας.
Σαν συμφωνία μια χαρά είναι ο Μητρογκολ είναι σε καλή ηλικία για πώληση και σωστά έπραξε ο πρόεδρος. Μην ξεχνάμε ότι ο Μαρινάκης ήταν αυτός που πίστεψε στον ποδοσφαιριστη Μητρόγλου όταν ο Βαλβέρδε δεν τον ήθελε στην ομάδα και τον έδωσε δανεικό  στον Πανιώνιο. Ο Μαρινάκης ήταν αυτός που στήριζε και ντοπάριζε ψυχολογικά τον Μήτρογλου , αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.
Αν δεν ήταν το παιχνίδι με την Γιουνάιτεντ να μην υπήρχαν τόσες αντιρρήσεις οι οποίες οφείλονται στο χρονικό διάστημα ππου γίνεται η πώληση. Οι φίλαθλοι  περίμεναν την πώληση του Μητρογκολ το καλοκαίρι.
Η συμφωνία αυτή έδειξε και κάτι άλλο ότι ο Ολυμπιακός κινείται σε διαφορετικό επίπεδο, πολύ υψηλότερο, από ότι κινούνται οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.
Πως πρέπει να κινούνται οι ελληνικές ομάδες το έδειξαν οι κινήσεις του ολυμπιακού βρίσκουν ακατέργαστα ποδοσφαιρικά διαμάντια τα οποία είναι στην ηλικία των 18 ετών . Τα αξιοποιούν και μετά τα πουλάνε στο εξωτερικό και τα οικονομάνε. Αυτό μπορεί να είναι και ένα είδος οικονομικής ανάπτυξης (κατ' υπερβολήν) . Αλλά αν το παρατηρήσουμε καλά  και το σκεφτούμε καθαρά οικονομικά αυτό θέλει η ποδοσφαιρική Ευρώπη από την Ελλάδα.
 Τα πολλά λεφτά έρχονται σε μια ομάδα όταν πουλά παίκτες σε μια ηλικία μεταξύ 20 με 25 ετών. Αυτό θέλουν οι ομάδες που παίζουν στα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Αυτοί που πάνε σε μια ομάδα μετά τα τριάντα είναι ξεζουμισμένοι δεν έχουν τις δυνάμεις όση μπάλα και αν ξέρουν.
Εν κατακλείδι το μέλλον είναι οι επενδύσεις σε ταλέντα έτσι θα γίνει και πιο ωραίο κι ανταγωνιστικό το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ημερολόγιο Αυγούστου 2014


 Είναι η μοναδική φορά που θα το δεις  στη ζωή σου !
  ΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκευήΣάββατοΚυριακή
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

>Ο μήνας Αύγουστος του 2014 έχει 5 Παρασκευές , 5 Σάββατα και 5 Κυριακές.
>Αυτό γίνεται μόνο μία φορά στα  823 χρόνια. Οι κινέζοι ονομάζουν αυτό
«χρήμα γεμίζει τις τσέπες».
> Λοιπόν στείλτε αυτό το μήνυμα στους φίλους σας και μέσα σε 4 μέρες το χρήμα θα     σας αιφνιδιάσει!

Βασίζεται πάνω στο κινέζικο Feng Shui .
 

 

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

High tech χάντρες και καθρεφτάκια

Δημιουργείται ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στα άτομα που κατέχουν ουσιαστική επιστημονική γνώση και στα εκατομμύρια καταναλωτών που εντυπωσιάζονται από τα νέα κινητά και φιγουράρουν με το καινούργιο τους τάμπλετ...

Σε μiα εποχή όπου ο άνθρωπος εξερευνά το διάστημα για νέους πλανήτες, ξεκλειδώνει τα μυστικά των κυττάρων και κατανοεί τις φυσικές ιδιότητες μικροσκοπικών σωματιδίων, θα περίμενε κανείς ότι κοινωνικά φαινόμενα όπως η φτώχεια, η βία, ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση θα είχαν ήδη εξαλειφθεί. Στις περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή σε μυθιστορήματα, όπως αυτά του Ιουλίου Βερν, η επιστήμη και η τεχνολογία διευκολύνουν τη ζωή του ανθρώπου και, αφού αυτός εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, τότε συνεχίζει τη μελέτη και την εξερεύνηση, για να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές του.

Γιατί, όμως, στη δική μας πραγματικότητα η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος δεν οδηγεί στην κοινωνική; Τα αίτια σίγουρα είναι πολλά και σύνθετα, γι' αυτό εδώ θα δούμε μόνο δύο απαράδεκτα οξύμωρα της εποχής, που ίσως εξηγούν έως έναν βαθμό το πώς οδηγηθήκαμε στην κατάσταση αυτή.

Η σημασία της επιστήμης

Το πρώτο οξύμωρο που παρατηρείται στην εποχή μας είναι το ότι, ενώ η αγορά έχει κατακλυστεί από νέους υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά και οι περισσότεροι νέοι έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις τεχνικές προδιαγραφές τους, τις διάφορες εφαρμογές τους και το Διαδίκτυο, τα μαθήματα των θετικών επιστημών θεωρούνται από τους περισσότερους μαθητές βαρετά και άχρηστα για τη ζωή τους μετά το Λύκειο. Δηλαδή, η εμπορεύσιμη δημοφιλής τεχνολογία (popular tech) είναι cool και must στις παρέες των νέων, ενώ ένα μάθημα Φυσικής για τον ηλεκτρισμό ή ένα ντοκιμαντέρ για τις εξελίξεις στην έρευνα του κέντρου CERN είναι άκρως βαρετό και κατάλληλο μόνο για σπασικλάκια;

Μήπως το κοινό έχει την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζει περί επιστήμης και τεχνολογίας, ενώ στην ουσία ξέρει μόνο ό,τι γράφει πάνω το κουτί ή το φυλλάδιο του τεχνολογικού προϊόντος, χωρίς ουσιαστική γνώση των θεμελιακών επιστημονικών αρχών στις οποίες βασίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές του; Μήπως τα σύγχρονα gadgets δεν είναι παρά χάντρες και καθρεφτάκια για τους ημιμαθείς «ιθαγενείς» καταναλωτές;

Το ίδιο ισχύει και για τις βιολογικές επιστήμες. Ανθρωποι που αγνοούν βασικές αρχές της Βιολογίας, πέφτουν εύκολα θύματα των διαφόρων διαφημίσεων και αγοράζουν μαζικά διατροφικά συμπληρώματα ή αντιγηραντικές κρέμες, που ίσως να μη χρειάζονται. Σε αυτό βοηθούν και οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα τις Βιολογίας στο Λύκειο, του οποίου οι ώρες διδασκαλίας έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα.

Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στα άτομα που κατέχουν ουσιαστική επιστημονική γνώση και στα εκατομμύρια καταναλωτών που εντυπωσιάζονται από τα νέα κινητά και φιγουράρουν με το καινούργιο τους τάμπλετ. Η κατάσταση αυτή διατηρείται από τα mainstream ΜΜΕ και το κυρίαρχο lifestyle που αποφεύγουν να ασχοληθούν με ό,τι είναι δύσκολο και δεν «πουλάει» στο κοινό, το οποίο δεν θέλουν να «ζαλίζουν με δυσνόητες λεπτομέρειες που δεν αφορούν κανέναν».

Το κλίμα αυτό προσπαθούν να αναστρέψουν πολλοί ένθερμοι δάσκαλοι και επιστήμονες, μουσεία, επιστημονικοί σύλλογοι (με ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις), προοδευτικές εφημερίδες και περιοδικά, με σκοπό να «επικοινωνήσουν» την επιστήμη στην κοινή γνώμη με απλά λόγια και διαδραστικούς τρόπους. Ομως στην τηλεόραση, το ισχυρότερο των ΜΜΕ, δεν έχουμε δει ακόμα εκπομπές ή ντοκιμαντέρ στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, που να υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Και το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση.

Το δεύτερο οξύμωρο της εποχής, όσον αφορά την επιστήμη και την τεχνολογία, είναι το ότι, ενώ όλοι μιλούν για τη ραγδαία ανάπτυξή τους, ο χώρος της έρευνας αιμορραγεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (σε μικρότερο ίσως βαθμό).

Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, οι χαμηλοί μισθοί και τα καταπατημένα εργασιακά δικαιώματα των ερευνητών κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη συνέχιση του έργου τους, οδηγώντας τους είτε στη μετανάστευση είτε σε αλλαγή καριέρας.

Τα πρόσφατα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τη μοριακή βιολόγο που γύρισε στο χωριό και μαζεύει ελιές ή τον φυσικό που εκτρέφει ζώα στη Θράκη, μπορεί να προβάλλονται ως παραδείγματα επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους πτυχιούχους, όμως παράλληλα περιγράφουν την πληγή στο χώρο των θετικών επιστημών, εξαιτίας της οποίας καταρτισμένοι επιστήμονες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο για τη χώρα, εγκαταλείπουν το επάγγελμα για το οποίο έχουν κοπιάσει.

Ερευνα χωρίς εξαρτήσεις

Επίσης, σημαντικό είναι το από πού προέρχεται η χρηματοδότηση της έρευνας. Στο εξωτερικό, τέτοια χρηματοδότηση μπορεί να προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ακόμα και από τις ένοπλες δυνάμεις, που ίσως θέτουν περιορισμούς ή ασκούν επιρροή στην πορεία της έρευνας και στα αποτελέσματά της. Επομένως, η έρευνα πρέπει όχι μόνο να χρηματοδοτείται καλά, αλλά και να χρηματοδοτείται από πηγές που δεν επηρεάζουν την αντικειμενικότητά της.

Το πρώτο οξύμωρο δεν είναι άσχετο με το δεύτερο. Αν η κοινή γνώμη δεν συνειδητοποιήσει την αξία της ουσιαστικής επιστημονικής γνώσης, αν δεν εμπλακεί με τον μυστηριώδη και δυσνόητο χώρο της έρευνας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, ημερίδες και διαβάζοντας επιστημονικά περιοδικά ή τουλάχιστον εκλαϊκευμένα επιστημονικά άρθρα σε εφημερίδες και έγκυρες ιστοσελίδες (science digest), τότε πώς θα εγκρίνει και πώς θα ζητήσει τη μεγαλύτερη κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας και τη διατήρηση της αντικειμενικότητάς της;

Οταν αυτά επιτευχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό και οι πολίτες αποκτήσουν ξεκάθαρη και κριτική σκέψη, τότε αρχικά τα κρούσματα βίας και ρατσισμού θα μειωθούν και οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να παλέψουν πιο αποτελεσματικά για την εξάλειψη της φτώχειας και της εκμετάλλευσης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=406804

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

«Ανεξήγητο» είδος λευχαιμίας αποκωδικοποιείται με τη συμβολή Ελληνίδας ερευνήτριας!


Η Έλλη Παπαεμμανουήλ είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Wellcome Trust Sanger Institute και στα 31 της επικεφαλής των ερευνών για τη λευχαιμία στο Cancer Genome Project.

Επίσης, είναι (συν)υπεύθυνη για μια από τις σημαντικότερες πρόσφατες ανακαλύψεις στη λευχαιμία:
την ταυτοποίηση του γονιδίου CALR στο μέχρι σήμερα «ανεξήγητο» είδος λευχαιμίας που ταλαιπωρεί ασθενείς με MPN (μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα).

Απόσπασμα συνέντευξής της στο GoodNews:

- Πρόσφατα κάνατε μια σπουδαία ανακάλυψη σχετικά με ένα είδος λευχαιμίας, το οποίο έως σήμερα δεν γνωρίζαμε πώς προκαλείται…

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ερευνήσει τις μυελώδεις λευχαιμίες και ως ομάδα έχουμε ανακαλύψει σημαντικά γονίδια όπως το JAK2, το SF3B1, το IRFI και το CUX1. Ανάμεσα στις λευχαιμίες που ερευνούμε είναι και τα ΜΡΝ (μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα - Myeloproliferative Neoplasms), μια ασθένεια που επηρεάζει την ηλικιακή ομάδα 60 και άνω και η οποία πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε οξεία μυελογενή λευχαιμία με δυσμενή πρόγνωση.

Υπήρχε ένα ερωτηματικό, λοιπόν, στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την αιτία αυτής της λευχαιμίας και επιπλέον δεν ξέραμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ασθενείς. (Η γενετική στις λευχαιμίες είναι πιο προχωρημένη από τους υπόλοιπους καρκίνους.) Το 30% των ασθενών με μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα (Myeloproliferative Neoplasms-MPN) ήταν αρνητικοί για όλες τις γνωστές μεταλλάξεις.

Σε μια πρόσφατη έρευνα από το εργαστήριό μας σε συνεργασία με το νοσοκομείο Addenbrookes στο Cambridge ταυτοποιήσαμε το γονίδιο CALR. Η ταυτοποίησή του παρέχει ένα νέο διαγνωστικό βιοδείκτη DNA, καθώς και το γονίδιο για τη μελέτη πιθανών νέων φαρμάκων.

Επιστρέψαμε, λοιπόν, στα παλιά δείγματα των ασθενών στα νοσοκομεία της Αγγλίας, της Αμερικής και της Γερμανίας και είδαμε ότι πλέον μπορούμε να δικαιολογήσουμε έως και το 80% αυτών των περιπτώσεων. Μπορούμε πλέον και να διαγνώσουμε αυτούς τους ασθενείς, και να κάνουμε πρόγνωση. Σιγά σιγά ελπίζουμε να βρούμε θεραπεία και για αυτούς.

Από την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση, μίλησα με πολλούς αιματολόγους, οι οποίοι έχοντας πληροφορηθεί τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, ξεκινούσαν να φτιάξουν σχετικά τεστ για να γίνει η διάγνωση των ασθενών.

- Πότε πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα βρεθεί θεραπεία;

Αυτό είναι η million dollar question για κάθε γονίδιο!

Η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, ήταν με μια πρώτη μορφή λευχαιμίας, πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Από την καταγραφή του γονιδίου μέχρι την θεραπευτική αγωγή πέρασαν 10 χρόνια. Για το μελάνωμα, πέρασαν 7 χρόνια μέχρι να βγει η θεραπευτική αγωγή για ένα από τα κυριότερα γονίδια, το BRAF, και αυτή προς το παρόν προεκτείνει και αυξάνει την ποιότητα ζωής έναντι της θεραπείας. Από το 2005, όταν ανακαλύφθηκε ένα γονίδιο, το JAK2, μέχρι την πρώτη θεραπευτική αγωγή που πήγε σε κλινική δοκιμή πέρασαν 3 χρόνια.

Κάθε φορά, επομένως, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανακάλυψη θεραπευτικής αγωγής μικραίνει αναλόγως με το γονίδιο και με τις γνώσεις που έχουμε για το μηχανισμό δράσης. Θα λέγαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μεσολαβούν 3 έως 5 χρόνια.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1312542

Το ρεπορτάζ-απόσπασμα εκτενούς προφίλ για τη δράση της Δρ. Παπαεμμανουήλ δημοσιεύτηκε στο GoodNewsLetter Νο13.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Μήνυμα πολίτη προς τους δημοτικούς άρχοντες

Έλαβα ένα μήνυμα από τον φίλο και συνυποψήφιο το 2010 κύριο Φώτη  Κωτσή , σας το παραθετώ αυτούσιο
"K.κ. K.κ αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων της ΑΙΓΙΝΑΣ
Σας προτρέπω και σας προτείνω, για το καλό του νησιού  μας,...να κατεβάσετε ένα ενιαίο κοινό διαλεκτικό δημοτικό ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές,... με όρους και προϋποθέσεις που εσείς θα συνδιαμορφώσετε.
Ανοίγω επί του θέματος, με την παρούσα τοποθέτηση μου, δημόσιο διάλογο.! Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» επιδιώχθηκε να επαναθεμελιωθεί η τοπική πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με λιγότερους και ισχυρότερους Δήμους, ικανούς να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της τοπικής διακυβέρνησης.
H ενδυνάμωση αυτή της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων όπως στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και κυρίως της τοπικής ανάπτυξης, επιτρέποντάς έτσι στους Δήμους να επανασχεδιάσουν το σύστημα της τοπικής τους διακυβέρνησης προς το άμεσο όφελος των πολιτών και της καθημερινότητάς τους.
Το νέο αυτό σύστημα τοπικής διακυβέρνησης, επιχείρησε να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη χρηστή διοίκηση, μέσω νέων θεσμών συμμετοχικής διαβούλευσης, με στόχο την παροχή διοικητικών υπηρεσιών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δημότη, στο επίπεδο της γειτονιάς.
Ο Ρόλος των Αιρετών Συμβουλίων
Στο νέο αυτό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, με όλες τις επακόλουθες δυσλειτουργίες του, οι οποίες θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών, ο ρόλος των αιρετών οργάνων εμφανίζεται ιδιαίτερα ενδυναμωμένος.
Έτσι λοιπόν, τίθενται τα κατωτέρω ερωτήματα:
Σε μια τοπική κοινωνία, γιατί να μην μπορούν να συνεργαστούν πολίτες που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ή είναι ανένταχτοι;
Σε μια τοπική κοινωνία, γιατί να μην μπορούν να συνεργαστούν σε ένα κοινό δημοτικό ψηφοδέλτιο πολίτες ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, με στόχο το καλό της πόλης τους και των συμπολιτών τους;
Σε μια τοπική κοινωνία, γιατί να μην μπορούν να συνεργαστούν σε ένα αιρετό δημοτικό συμβούλιο πολίτες διαφορετικών απόψεων με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής και των προσφερόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους συμπολίτες τους;
Γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν στα τοπικά αιρετά συμβούλια τους συμβούλους και τους δημάρχους με κομματικά κριτήρια, επιτρέποντας έτσι να συμπαρασυρθεί το κύρος της τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος;
Γιατί, λοιπόν, για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων πρέπει να αγωνισθούν άτομα/συνδημότες μας που ζητάνε την εμπιστοσύνη και την ψήφο μας, συμμετέχοντας σε ένα ψηφοδέλτιο ενός Δημοτικού Συνδυασμού και όχι σε ένα ενιαίο και κοινό ψηφοδέλτιο;
Γιατί, όπως το αντιλαμβάνεται ο κοινός νους, το ισχύον εκλογικό σύστημα προτρέπει τους δημότες/ψηφοφόρους να ψηφίσουν ένα Δημοτικό Συνδυασμό και ένα ψηφοδέλτιο λέγοντάς τους ότι ψηφίζοντάς το ως δια μαγείας θα λυθούν τα προβλήματά της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.
Αυτό όμως έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια λανθασμένο, καθώς τα προβλήματα των πόλεων και των πολιτών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαιωνίζονται και πολλαπλασιάζονται.
Δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι αυτή η νοοτροπία συνέβαλε στην ραγδαία ανάπτυξη του πελατειακού συστήματος, αφού καλλιέργησε στον πολίτη την αντίληψη, ότι το πρόβλημά του θα λυθεί, αρκεί να το «προωθήσει» μέσα από το «δικό» του δημοτικό σύμβουλο ή δήμαρχο.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα προβλήματα να ατομικοποιούνται αντί να κοινωνικοποιούνται, οι πολίτες να μετατρέπονται σε άβουλα άτομα αντί σε μια ενεργή κοινωνία, και οι τοπικοί άρχοντες, σε διαμεσολαβητές επίλυσης ατομικών προβλημάτων και όχι των πραγματικών προβλημάτων, που έχει μια πόλη και οι πολίτες της.
Ασφαλώς τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών δεν προέρχονται μόνο από την κομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης ή την ύπαρξη ξεχωριστών ψηφοδελτίων δημοτικών συνδυασμών.
Όμως, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα καθώς εμποδίζουν τη συνεργασία ικανών και ενεργών συμπολιτών μας που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα να εργασθούν για το καλό της πόλης μας.
Επιπλέον, αποτρέπουν συμπολίτες μας με γνώσεις και εμπειρίες να εμπλακούν με τα δημοτικά μας πράγματα, αφού τους υποχρεώνουν για να είναι υποψήφιοι, να ταχθούν οπωσδήποτε με ένα κομματικό ψηφοδέλτιο που οι ίδιοι πιθανώς δεν θέλουν, πράγμα, που όλοι κατανοούμε ότι αποβαίνει σε βάρος της πόλης μας και σε βάρος της κοινωνίας μας, αφού στερούμαστε από τις ιδέες, τις προτάσεις και την δραστηριότητα ικανών και άξιων συμπολιτών μας που δεν εμπλέκονται με τα κοινά, βλέποντας το επίπεδο και την αισθητική της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και το επίπεδο των πολιτικών μας εκπροσώπων σε τοπικό και εθνικό πλαίσιο.
Συμπέρασμα
Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ίδια η κοινωνία της πόλης μας, οι συμπολίτες μας, εμείς οι ίδιοι, βιώνοντας, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, μια πρωτόγνωρη κρίση που αφορά σ όλες τις πτυχές της ζωής μας, θα αντιδράσουμε, θα αξιολογήσουμε όλες τις προσεγγίσεις, και χρόνο με το χρόνο θα διαμορφώσουμε τις απόψεις μας, αναφορικά με τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες που θέλουμε να έχουμε.
Απόψεις, που άλλους από εμάς θα μας προτρέψουν να δηλώσουμε παρόντες και έτοιμοι να συμμετάσχουμε ενεργά στην διαμόρφωση των αυτοδιοικητικών πραγμάτων, και σ άλλους θα επιτρέψουν, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα της επιλογής, να υπερψηφίσουμε έναν υποψήφιο που θα τον θεωρούμε χρήσιμο για την πόλη μας, ο οποίος θα έχει τις ικανότητες εκείνες που θα ωφελήσουν την πόλη μας και θα θέλει πραγματικά να υπηρετήσει την τοπική μας κοινωνία, παρέχοντάς του έτσι την ευκαιρία να εκλεγεί και να αποδείξει την χρησιμότητά του στην πράξη.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας, έχουμε την υποχρέωση να αξιολογούμε κριτικά την κάθε προτεινόμενη αλλαγή που επηρεάζει άμεσα την τοπική μας αυτοδιοίκηση και άρα την ποιότητα της ζωής μας.!
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.!"

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΕΕΤΑΑ συνάντηση για το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020


Οι προτεραιότητες και η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ 2014 -2020 θα αποτελέσει αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα  17.00, στην Κεντρική Αίθουσα της Ε.Ε.Τ.Α.Α.( Μυλλέρου 73-77, Μεταξουργείο, Αθήνα). Βασικός ομιλητής ο οποίος και θα αναπτύξει το θέμα: «Το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020: Προτεραιότητες και Αρχιτεκτονική» θα είναι ο Ι. Φίρμπας.

Ο Ι. Φίρμπας είναι, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΥΠΑΝ. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Γκέκας Ράλλης, Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Η ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου (live streaming), στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. www.eetaa.gr/livestr

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Σήμερα είχα μια συνάντηση με ένα άνθρωπο που έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και άντλησα ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες.
Πρώτη πληροφορία που πήρα είναι ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός θα δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο αν όλα πάνε καλά. Στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ σίγουρα.  Ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και για το υπόλοιπο δηλαδή την συμμετοχή του κράτους παίζει το σενάριο να γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Τό έργο του υποθαλάσσιου γίνεται γιατί το έτρεξαν και ήθελαν να γίνει ο Περιφερειαρχής κος Σγουρός και ο Αντιπεριφερειαρχής κος Κατσικάρης.
Δεύτερη πληροφορία ο Βιολογικός θα είχε δημοπρατηθεί εάν ο δήμαρχος Αίγινας δεν παρέκαμπτε τον περιφερειαρχή κο Σγουρό και τον Αντιπεριφερειαρχή κο Κατσικάρη πήγε να κένει το έργο μέσω υπουργού του ΠΑΣΟΚ αλλά τα χρήματα του ΕΣΠΑ τα διαχειρίζεται η περιφέρεια με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το κλειστό γυμναστήριο είναι δύσκολο να γίνει διότι η ανταποδοτικότητα μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ για τέτοιου είδους έργα δεν είναι η αναμενόμενη για τους εργολάβους και κινδυνεύουν να μπούν μέσα.
Αυτά πληροφορήθηκα από άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τα δρώμενα στα μεγάλα έργα και θέλησα να σας ενημερώσω.

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΕΤΑΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ;

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που διεξήχθη στις 20 Ιανουαρίου 2014, κατατέθηκε μια πρόταση από την Τουριστική Επιτροπή.  Η πρόταση είχε  τίτλο «Αγροτική παραγωγή-Τουρισμός (ανάδειξη ευκαιριών) του Δήμου Αίγινας» . Στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 59 Πρόσκλησης του Ε.Φ.Δ. ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 - «ΤΠΕ και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση,  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, και είχε προϋπολογισμό 61.500,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Η υλοποίηση θα γινόταν μέσω της  ΕΕΤΑΑ Α.Ε. .
Το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο. Με άλλα λόγια , ο δήμος δεν θα χρεωνόταν ούτε ένα σεντς του ευρώ.  Η πρόταση κατατέθηκε από την μεριά μου στην Τουριστική Επιτροπή στο συμβούλιο που έγινε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Αφού τελείωσε το διοικητικό συμβούλιο της Τουριστικής Επιτροπής κάθισα και συνέταξα δυό έγγραφα. Το ένα ήταν η εισήγηση της  Τουριστικής Επιτροπής και το άλλο το κείμενο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Το τελευταίο έγγραφο ήταν απαραίτητο για να ανέβει η απόφαση στην διαύγεια. Αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες διότι η υποβολή προτάσεων είναι μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014. Τα δύο έγγραφα τα έστειλα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το βράδυ της Κυριακής στις 22.10 στο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και στον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής.

Η πρόταση τέθηκε ως θέμα συζήτησης στα προημηρεσίας θέμα όμως δεν συζητήθηκε διότι υπήρξαν αντιδράσεις.
Στην τοποθέτηση μου είπα «πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα πόρταλ όπου θα μπορεί να γίνεται η τουριστική προβολή. Εφόσον τώρα τελευταία έχουμε μια τάση προς τον αγροτουρισμό θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Οι αγρότες θα μπορούσαν να προβάλλουν τα προϊόντα τους (μέσω του πόρταλ) και να δημιουργήσουν μέχρι e-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα). Μπορεί η επιδότηση να είναι μέχρι 61500 ευρώ αλλά αυτό είναι το ανώτατο όριο και θα γίνει διαγωνισμός».
Ο κυριος Αντώνης Μούρτζης είπε πως με 300 ευρώ φτιάχνεται  ανταπάντησα πως το κόστος ενός πόρταλ είναι περίπου 5.000 ευρώ .
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω, ότι ανάλογα το τι ζητάς από ένα site  ποιες είναι οι λειτουργίες, ποιες είναι οι προδιαγραφές , βγαίνει το αντίστοιχο κόστος. Σημειωτέον είναι  πώς το ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ είναι τα 61.500 ευρώ. Για να αντικρούσω και τα λεγόμενα φέρνω δύο απλά παραδείγματα: ένα σπίτι μπορείς να φτιάξεις με 2 δωμάτια και να σου κοστίσει λίγα χρήματα και να φτιάξεις μια βίλα και να σου κοστίσει αρκετά  . Επίσης ψάρι είναι και ο γαύρος ψάρι είναι και η συναγρίδα το ίδιο πληρώνονται στην ψαροταβέρνα; Η αλήθεια είναι πως κόλλησα και δεν απάντησα την ώρα που έπρεπε.
Σε ότι αφορά στην παρατήρηση του κου Στριγγάρη πως υπάρχει ήδη το discoveraegina.gr έχω να παρατηρήσω τα εξής: μια διαμόρφωση και καλύτερη εκμετάλλευση  του συγκεκριμένου site μπορεί να γίνει και δεν μας εμποδίζει τίποτα ως προς την εφαρμογή του. Θα γινόταν  άλλωστε διαγωνισμός κάλλιστα θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον (στον διαγωνισμό δεν έχει καμιά εμπλοκή η Τουριστική Επιτροπή).

Εδώ θέλω να επισημάνω και να αποσαφηνίσω κάποια σημεία για να μην υπάρχουν
Η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης έχει μια σειρά βημάτων και γραφειοκρατία:
  1. Η πρόταση γίνεται από μια επιτροπή του Δήμου εδώ έγινε από την Τουριστική Επιτροπή.
  2. Την πρόταση την εγκρίνει ή την απορρίπτει το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία εάν το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και με απόλυτη στην περίπτωση που είναι σε προημηρεσίας θέμα (στο συγκεκριμένο θέμα ήθελε απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή 14 ψήφους).
  3. Στην περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση από δημοτικό συμβούλιο ανεβαίνει η απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και συντάσσονται τεχνικά δελτία από τον αρμόδιο υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.
  4. Κατατίθεται ο φάκελος με τα τεχνικά δελτία στον αρμόδιο φορέα , για την περίπτωση που αναφέρω στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
  5. Αφού εγκριθεί η πρόταση από τον αρμόδιο φορέα , ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
  6. Διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή. (Έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και επιχειρήσεις από την Αίγινα)
  7. Αφου παραδοθεί το έργο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκταμιεύει ο δήμος το ποσό από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και πληρώνει τον μειοδότη κατασκευαστή του διαγωνισμού.
Ο λόγος που έκανα την περιγραφή είναι για να δείξω πως δεν έχω καμμιά συμμετοχή στο έργο πέρα από την πρόταση που έκανα. Δεν είμαι μέλος της οικονομικής επιτροπής.

Αυτό που μπορεί να μου επισυνάψει κάποιος είναι ότι υπήρχαν και άλλες δράσεις και γιατί δεν ενημέρωσα για τις άλλες δράσεις;
Η απάντηση μου είναι ότι λειτούργησα ως μέλος της Τουριστικής Επιτροπής διότι εκεί είμαι μέλος θέλησα να δείξω ότι στην επιτροπή που είμαι μέλος συνεργαζόμαστε και μπορούμε να παράγουμε έργο όταν δουλεύουμε ομαδικά.

Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε είναι γιατί δεν ήταν στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου;
Η απάντηση είναι πως η πρόσκληση για τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου είχε βγεί την Τετάρτη και η Τουριστική Επιτροπή έκανε συμβούλιο την Κυριακή για αυτό μπήκε ως προημηρεσίας θέμα λόγω ότι η προθεσμία λήγει στις 31-01-2014.

Πρέπει να τονίσω κάποια σημεία τα οποία είναι:
  • Από την μεριά μου είχα στείλει τα στοιχεία ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι.  Γνωρίζω  ότι ο κος Γκότσης την ημέρα διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου πάει στο δήμο και ρωτάει εάν υπάρχουν τυχόν νέα στοιχεία για να τα μελετήσει. Καθώς και ότι ο κος Κουκούλης κοιτάει τα e-mail του. Το ότι ο πρόεδρος άργησε να ενημερώσει ή δεν ενημέρωσε καθόλου τους συμβούλους είναι δικιά του ευθύνη όχι δικιά μου.
  • Ο κύριος Νεκτάριος Κουκούλης είπε πως στο δήμο καταφθάνουν αρκετά  e-mail με προτάσεις το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν δίνουν βάση στις προτάσεις;
  •  Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Γιαννούλης έχει οριστεί  από τον δήμαρχο ως εντεταλμένος σύμβουλος  για αξιοποίσηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων γιατί δεν το πήρε είδηση;
  • Στο πρόγραμμα με τους βυθιζόμενους κάδους η πρόταση έγινε  ήταν πού πρόχειρη σε σχέση με αυτή της Τουριστικής Επιτροπής η οποία ήταν ξεκάθαρη. Την πρόταση αυτη την ψήφισα διότι δεν ήθελα να χαθούν χρήματα τα οποία ήταν προς όφελος του δήμου . Η εκτέλεση του έργου με απογοήτευσε. 
Από το αποτέλεσμα κρινόμαστε τελικά.
Αυτό που με προβληματίζει ήταν η εισήγηση από την μεριά του προέδρου υπάρχουν κάποια σημεία που μου δείχνουν πως δεν ήθελε να γίνει το έργο. 
Αν δεν τους αρέσε η πρόταση της Τουριστικής Επιτροπής υπάρχουν άλλες 9 δράσεις που μπορεί να συμμετάσχει ο δήμος ας διαλέξουν μια από αυτές. Είναι κρίμα να χαθεί μια ευκαιρία . Ας γίνει δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα με λίγο τρέξιμο προλαβαίνουμε. Είμαι στην διάθεση τους να βοηθήσω σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αρκεί να ωφεληθεί ο δήμος. Μπορούν να το κάνουν;

ΥΓ.
Η κυρία Κανελλά μετά από λίγη ώρα είχε εισήγηση για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας της φυστικιάς μέσα στις προτάσεις της ήταν προώθηση μέσω ηλεκτρονικών σελίδων των προϊόντων των καλλιεργητών κάτι που είχε μέσα στην πρόταση της η Τουριστική Επιτροπή.
Ο κύριος Πέτρος Πετρίτης αναφέρθηκε στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και την εκμετάλλευση του μέσω ενός τέτοιου πόρταλ.
Τα συμπεράσματα δικά σας



Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Περιοχές της Ελλάδας που πάνε κόντρα στην κρίση!

Dr. Money
Μετά από 6 χρόνια ύφεσης, οι αντοχές πολλών πολιτών δοκιμάζονται, ενώ άλλοι έχουν εγκαταλείψει αντιμετωπίζοντας βουνά από χρέη. Όμως, μερικοί φαίνεται να τα πηγαίνουν αρκετά καλά και δεν είναι από τουριστικές περιοχές.

Η Ελλάδα έχει χάσει το 25% περίπου της οικονομικής πίτας που είχε το 2007, με την ανεργία να ξεπερνά το 27% κάποια περίοδο πέρυσι.

Δεν είναι τυχαίο ότι η διάρκεια και κυρίως το βάθος της ελληνικής ύφεσης μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αμερικανική ύφεση της δεκαετίας του 1930 της οποίας προηγήθηκε το μεγάλο κράχ.

Ως γνωστόν, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν λίγο ή πολύ από τους φόρους, τις περικοπές και την έλλειψη εργασίας πλήρης απασχόλησης.

Όμως, υπάρχουν άνθρωποι σε μερικές περιοχές της Ελλάδας που τα πάνε σχετικά καλά.

Δεν εννοούμε τα νησιά, που βούλιαξαν πέρυσι το καλοκαίρι από ξένους τουρίστες.

Εννοούμε άλλες περιοχές της χώρας που βασίζονται, εκτός των άλλων, στην παραγωγή συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων.

Τέτοια προϊόντα που συνδύασαν τις καλές τιμές με την ικανοποιητική παραγωγή είναι το βαμβάκι, το πορτοκάλι και η πατάτα, μέχρι στιγμής, τονίζουν οι ειδήμονες.

Ποιες είναι οι περιοχές που παράγουν βαμβάκι, πορτοκάλια και πατάτες, και επομένως είχαν αυξημένες οικονομικές προσόδους;

Το βαμβάκι, το οποίο επιδοτείται από την Ε.Ε., παράγεται στη Θεσσαλία, π.χ. Καρδίτσα, Λάρισα, στον κάμπο της Λαμίας, στη Θράκη, π.χ. Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, στα Γιαννιτσά, στις Σέρρες, στη Δράμα κ.α.

Η πατάτα παράγεται στο Νευροκόπι, στη Φλώρινα, στη Θήβα, στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Καλαμάτα κ.α.

Τα πορτοκάλια παράγονται στη Λακωνία, στην Ηλεία, στην Κόρινθο, στην Άρτα, στα Χανιά, στην Αργολίδα κ.α.

Είναι προφανές ότι πολλά νοικοκυριά στις συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να αισθάνονται καλύτερα.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν οι έγκαιρες πληρωμές σε ρευστό που κάνουν οι αγρότες σε προμηθευτές λιπασμάτων κ.ά.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, π.χ. με τα παιδιά τους που δεν βρίσκουν δουλειά, δικά τους δάνεια κ.λπ.

Όμως, σίγουρα δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους ανέργους ή με εκείνους που τους χρωστάνε οι εργοδότες μισθούς πολλών μηνών, ενώ επίσης το κόστος ζωής στην επαρχία είναι χαμηλότερο.

Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν νοικοκυριά και περιοχές στην Ελλάδα της μεγάλης ύφεσης που δεν νιώθουν στο πετσί τους την κρίση όπως πολλοί στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα.

Θα ήταν ευχής έργον να ακολουθήσουν τον δρόμο προς την ανάκαμψη κι άλλες ή οι ίδιες περιοχές με άλλα αγροτικά προϊόντα, π.χ. σιτάρι, σε μερικούς μήνες.

Δεν είναι ανέφικτο με βάση τις σημερινές διεθνείς τιμές, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν.

http://www.euro2day.gr/


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΗΡΕΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΤΙΔΩΡΑ , ΜΙΖΕΣ , ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ,ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ 
Κύριε Πρόεδρε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής ευχαρίστησε συμπολίτη μας για την εθελοντική του συνεισφορά. Το Αντίδωρο στην εθελοντική προσφορά είναι η απευθείας ανάθεση έργου στον Μεσαγρό;
Στην εποχή της οικονομικής κρίσης καλό είναι ο δήμος να δίνει δουλειά σε όλους τους επιχειρηματίες του νησιού και όχι να έχουμε συνεργασία με ελάχιστους εργολάβους ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Με ελάχιστους επιχειρηματίες έχει συνεργαστεί ο δήμος.Καλό είναι να δίνει δουλειά ο δήμος σε όλους τους επιχειρηματίες. Ήταν μια προεκλογική μας δέσμευση άλλωστε να δίνουμε δουλειά σε όλους τους επιχειρηματίες!!!
ΠΕΡΙ ΜΙΖΑΣ
Κύριε Πρόεδρε η συνάδελφος κα Κανελά σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έκανε αναφορά για "μίζες" στους βυθιζόμενους κάδους . Όμως τόσο στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού όσο και στον προϋπολογισμό υπήρχε ο κωδικός αποδοχής των 148.000 €. Ερωτώ λοιπόν πότε έκανε λάθος εκτίμηση η κυρία Κανελά όταν ψήφισε τον προϋπολογισμό της αποδοχής ή όταν καταψήφισε την αποδοχή των βυθιζόμενων κάδων. Ανθρώπινο είναι να έκανε κάπου λάθος . Περιμένω μιά απάντηση.
ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ
Οι πληροφορίες μου λένε ότι το τελευταίο 20ήμερο του Δεκεμβρίου είχαν σταματήσει οι εργασίες. Τώρα τις τελευταίες 10 ημέρες δουλεύουν δυο εργάτες με τους ρυθμούς που πάει το έργο προβλέπω να γίνεται ένα νέο Ορφανοτροφείο (κάτι σαν γεφύρι της Άρτας). Καλό είναι να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του έργου , αυτό είπα και στην τουριστική επιτροπή εχθές, για να μην φτάσουμε στα χάλια του Ορφανοτροφείου. Αυτή η παρατήρηση μου είναι καλοπροαίρετη και ζητάω να πιέσουμε καταστάσεις για να ολοκληρωθεί το έργο.
ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ
Σε ότι αφορά για τις λακκούβες στην παραλία αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι έχει γίνει ημερήσια διάταξη στα προημηρεσίας θέματα.Το πρόβλημα με τις λακκούβες δεν είναι μόνο στην παραλία αλλά και σε όλη την περιφέρεια οι δρόμοι είναι για αγώνες μοτοκρός   για να πάω στο σπίτι μου στο Βαθύ κάνω  ζιγκ-ζαγκ στον δρόμο για να αποφύγω τις λακκούβες.
ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Στα θέματα ημηρέσιας διάταξης δεν βλέπω την αντικατάσταση του κύριου Ιωαννίδη από την επιτροπή μεταναστών και ερωτώ οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν διαφορετικό πολιτικό ήθος όταν ανεξαρτητοποιούνται;
Οτι αφορά το θέμα που αφορά το πρόβλημα του Μεσαγρού το οποίο ζήτησε ο κος Κοττάκης να συζητηθεί το υπερψηφίζω.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Έλληνας ο «πιο σημαντικός νέος Μηχανολόγος των Η.Π.Α»!



Ονομάζεται Αθανάσιος Ηλιόπουλος. Είναι επίκουρος καθηγητής επί της Επιστήμης των Υλικών στο παν. George Mason της Virginia και συνεργάτης ερευνητής στο φημισμένο Naval Research Laboratory (NRL) που βρίσκεται στην Washington, υπό τον πολύ σημαντικό επίσης Ελληνα επιστήμονα Ιωάννη Μιχόπουλο, διευθυντή του Computational Multiphysics Systems Lab, Center for Computational Materials Science του NRL.

Το 2013 ο κ. Ηλιόπουλος έγινε κάτοχος του «Young Engineer Award», που απονέμει η ASME σε επιστήμονες κάτω των 35 ετών, "για το σύνολο της έρευνάς τους στον τομέα αντοχής υλικών και υπολογιστικής μηχανικής".

Το συγκεκριμένο βραβείο θεωρείται "οιωνός εξαιρετικής σταδιοδρομίας", καθώς οι ερευνητές που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη βράβευση συνήθως εξελίσσονται σε καθηγητές στα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Ο δρ. Ηλιόπουλος (αριστερά) πρόσφατα τιμήθηκε -από κοινού με τον δρ. Μιχόπουλο (δεξιά)- από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο "Π.Σ. Θεοχάρης" για την έρευνα με τίτλο "Direct strain tensor approximation for full-field strain measurement methods" που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Numerical Methods in Engineering (Volume 95, Issue 4, pages 313-330, 27 July 2013)

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ - NBA Greek Game of the Night



Στο εξωτερικό ο Έλληνας του εξωτερικού  τιμάει πιο πολύ την ΕΛΛΑΔΑ  από ότι ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην ΕΛΛΑΔΑ..
Μου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης η ενέργεια του ομογενή δημοσιογράφου Tas Melas να τραγουδήσει τον εθνικό μας ύμνο ζωντανά στην εκπομπή The Starters, του NBA.com.
Όταν μάλιστα οι συνεργάτες του πήγαν να κάνουν χιούμορ με την φωνή του, τους είπε «σκάστε»!

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Συνήγορος του Πολίτη: Οι δήμοι ευθύνονται για την ηχορύπανση από τα καταστήματα (πόρισμα)

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές πολιτών, σχετικά με την πρόκληση ηχορύπανσης κατά τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ, εστιατόρια, μπαρ, κλπ) και προέβη σε διαπιστώσεις και προτάσεις, τις οποίες έθεσε υπόψη του καθ” ύλη αρμόδιου Υπουργού Υγείας, χωρίς όμως να λάβει απάντηση, μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνεται σχετικά.

Ειδικότερα, η Αρχή διαπίστωσε τα ακόλουθα:

- Η ηχορύπανση, που πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε ως «ρύπος», αποτελεί μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, ενώ οι διαμαρτυρίες των πολιτών, για συστηματική και εκτεταμένη ηχορύπανση, είναι επαναλαμβανόμενες.
- Οι Δήμοι χορηγούν στα ΚΥΕ άδειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την υπερσυγκέντρωση και την άμεση γειτνίασή τους με κατοικίες σε συγκεκριμένες περιοχές.
- Συγκεκριμένα καταστήματα εξακολουθούν να διαθέτουν άδειες, παρά τη διαπίστωση εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.
- Όταν διαπιστώνεται ηχορύπανση, παραβιάζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών λειτουργίας και μουσικής του καταστήματος. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει γενικά τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΚΥΕ, η οποία όμως, στην πράξη δεν αξιοποιείται, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα των συγκεκριμένων παραβάσεων και του περιορισμένου αριθμού ελέγχων.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
http://www.aftodioikisi.gr/

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Έρχονται τα ...super market των αγροτών

της Αλεξάνδρας Γκίτση 
Σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας η θεσμοθέτηση των farmers market αποδεικνύεται χρονοβόρα διαδικασία. Τώρα όμως στο παιχνίδι μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας. Η εναλλακτική πρόταση του Δ. Κουτσολιούτσου. Βάπτισμα του πυρός στις 25 Ιανουαρίου

Αποτελούν από τις πλέον διαδεδομένες μορφές πώλησης αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως, μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 7.000, ενώ έχουν τις ρίζες τους στην προ βιομηχανική επανάσταση εποχή. Εκτός από τις καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή, η βασική τους φιλοσοφία είναι η τόνωση της αγροτικής παραγωγής, της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών προϊόντων.

Ο λόγος για τις farmers market (αγορές παραγωγών), η θεσμοθέτηση των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει σάρκα και οστά παρά μόνο σε πιλοτική μορφή, και αυτή περιορισμένη, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης την προανήγγειλε ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες - οι πρώτες εξαγγελίες για το θέμα είχαν γίνει το φθινόπωρο του 2012 από το βήμα της Βουλής, και οι τελευταίες λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Χαλκιδική.

Και ενώ σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, η θεσμοθέτηση των farmers market είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία παρά τα όποια προβλήματα φαίνεται να λύνεται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα με την ψήφιση από τη Βουλή της αντίστοιχης νομοθεσίας, αυτό δεν συμβαίνει όταν στο κάδρο μπαίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο λόγος για τη Farmers Republic, μια εναλλακτική πρόταση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στα πρότυπα των farmers market. Ο Δ. Κουτσολιούτσος, μετά το Γίνε Αγρότης, αποφάσισε να φέρει ακόμη πιο κοντά τους καταναλωτές με τους παραγωγούς δημιουργώντας την πρώτη στεγασμένη λαϊκή αγορά παραγωγών.

Πρόκειται για μια αγορά που επιδιώκει να φέρει σε άμεση σύνδεση περισσότερους από 150 μικρούς παραγωγούς, τυποποιημένων και νωπών τροφίμων, με τους καταναλωτές κατοίκους της Αττικής, χωρίς μεσάζοντες, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη νέα τεχνολογία με on line παραγγελίες και διανομή κατ' οίκον.

Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μέσω του Farmers Republic, που έχει τη στήριξη venture capitals, ευελπιστεί να δώσει ένα εναλλακτικό εμπορικό κανάλι σε μικρούς παραγωγούς να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές συνδυάζοντας τη φυσική παρουσία σε έναν στεγασμένο χώρο στο Κρυονέρι Αττικής για πιο εύκολη πρόσβαση από την Εθνική Οδό, με τη δική τους εμπορική στέγη στο διαδίκτυο. Όλα αυτά σε 1.200 τ.μ. στεγασμένο χώρο, όπου το Farmers Republic θα λειτουργεί καθημερινά ως παντοπωλείο και κάθε Σάββατο και ως λαϊκή αγορά, ενώ θα διαθέτει και κουζίνα όπου κάποιος θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα.

Το βάπτισμα του πυρός της νέας αυτής πρωτοβουλίας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου, ενώ το κόστος που θα κληθούν να πληρώνουν οι παραγωγοί θα είναι ένα ημερήσιο εισιτήριο. Σε ό,τι αφορά τον καταναλωτή, η ποικιλία που θα μπορεί να βρει περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, τυροκομικά, αλλαντικά, καθώς και κρέας, μέλι, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, λάδι, σπιτικά γλυκά, είδη αρτοποιίας κ.ά.

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1173469/erhontai-ta-super-market-ton-agroton.html

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Γαστρονομικός τουρισμός: Φέρνει τουρίστες με αυξημένο βαλάντιο



Του προέδρου του ΕΟΤ Δρ. Χρήστου Πάλλη 

Η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς τουριστικού προορισμούς για θερινές διακοπές στη διεθνή τουριστική αγορά.
Ο τομέας του τουρισμού είναι εξόχως ανταγωνιστικός και συνεχώς εισέρχονται στην διεθνή τουριστική αγορά νέοι τουριστικοί προορισμοί οι οποίοι φιλοδοξούν να αποσπάσουν ένα μερίδιο ζήτησης από τη διεθνή τουριστική αγορά.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του Ελληνικού Τουρισμού, απαιτούν  την ανάδειξη νέων επιλογών τις οποίες ο επισκέπτης δύναται να βιώσει στην Ελλάδα κατά τις διακοπές του και ειδικότερα εφόσον επιλέξει να ταξιδέψει στην Ελλάδα εκτός περιόδου αιχμής.
Ένας σημαντικός τουριστικός πόρος  στις αναπτυγμένες τουριστικά χώρες είναι η γαστρονομία και οι διαδρομές γεύσεις και κρασιού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινικός τουρισμός, στοιχεία πλέον αναπόσπαστα του τουρισμού πολυτελείας και των επισκεπτών με υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες.
Η Ελλάδα  επί σειρά ετών γοητεύει τους επισκέπτες της προσφέροντας παραδοσιακές γεύσεις αποτέλεσμα του συνδυασμού αγνών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών. Όμως οι γεύσεις εξελίσσονται και η Ελλάδα πλέον διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό ειδικών σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία, 100 και πλέον ΠΟΠ διεθνώς αναγνωρισμένα, θαυμάσια προϊόντα και παραδόσεις που οδηγούν μοιραία στην εξέλιξη των γεύσεων και στην δυνατότητα προσφοράς στους επισκέπτες μας ολοκληρωμένες εμπειρίες γεύσης.
Τα τελευταία χρόνια, τόσο στα εστιατόρια της χώρας όσο και στα ξενοδοχεία καταγράφεται μία έντονη δραστηριότητα που κατέληξε στην ενσωμάτωση του γαστρονομικού μας πλούτου στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Έχει εξελιχθεί, δε, τόσο που τείνει να αποτελέσει βασικό πόλο έλξης επισκεπτών υψηλής αισθητικής που επιζητούν να βιώσουν οδοιπορικά γεύσης σε συνδυασμό με προορισμούς.
Ο γαστρονομικός τουρισμός στη χώρα μας, αναπτύσσεται ραγδαία και συνεχώς εξελίσσεται.
Η ποιότητα των γεύσεων και των προϊόντων που προσφέρονται στους επισκέπτες μας συνεχώς βελτιώνονται, ενώ σε συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης γίνεται συστηματική προσπάθεια σύνδεσης του τουριστικού τομέα με την πρωτογενή παραγωγή και ειδικότερα με τα ΠΟΠ και ΠΓΕ (προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης).
Πολλές είναι οι δυνατότητες που προσφέρει ο γαστρονομικός τουρισμός και τα οδοιπορικά γεύσεις και ΠΟΠ σε συνδυασμό με τους επιμέρους προορισμούς και ειδικότερα εκείνους τους προορισμούς στην ενδοχώρα που είναι ιδανικοί εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής.
Οι γαστρονομικοί προορισμοί έχουν ως σκοπό την παροχή ενός πλέγματος προϊόντων, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στους τουρίστες. Το τελικό προϊόν  που προσφέρεται στον επισκέπτη δημιουργεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία σε ανθρώπους που ταξιδεύουν με σκοπό τη μύηση σε διαφορετικές και ιδιαίτερες διαδρομές. Οι γαστρονομικοί προορισμοί με άλλα λόγια ελκύουν επισκέπτες που αναζητούν την ποιότητα και αποτελούν τουρίστες μέσης και ανώτερης καταναλωτικής δυνατότητας.
Η Ελλάδα από κάθε γωνιά της μπορεί να προσφέρει γεύσεις και καλή κουζίνα. Κάθε τόπος μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους τουρίστες και συνεπώς μια σημαντική πηγή ικανοποίησης που θα δημιουργήσει επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που επιθυμούν να ανακαλύπτουν συνεχώς τις πολλές και σημαντικές ταυτότητες πολιτισμού που αναδεικνύονται μέσα από τις τοπικές κουζίνες ανά την Ελλάδα.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι, ότι η γαστρονομία ως εμπειρία προϋποθέτει συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση της γεύσης και κατά συνέπεια της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρεται στον επισκέπτη σε κάθε τόπο.
Γνωρίζοντας τη δυναμική τόσο των παραδόσεών μας των προϊόντων μας του ιδιαίτερου χαρακτήρα του λαού μας που συνοψίζεται στις λέξεις ευ ζην και μεράκι, είναι βέβαιον ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι απεριόριστες στην Ελλάδα.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ , ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ

άρθρο του Νίκου Οικονόμου

Ο Νίκος  Βραντσής δημοσίευσε ένα υπέροχο κείμενο. Ένα κείμενο νεανικής ελπίδας και ορμής. Για την γενέθλια πόλη του. Μια πόλη που αναμφισβήτητα αγαπά. Όμως όχι απλά δεν άρεσε στον δήμαρχο της Νάουσας, αλλά ο δήμαρχος αυτός  εξανάγκασε τον πατέρα του Νίκου, που είναι αντιδήμαρχος στην πόλη, να παραιτηθεί. Πράγμα που έγινε.

Σας τον αφήνω στη κρίση σας παραθέτοντας αυτούσιο το κείμενο του Νίκου:

«Ξέρετε τι μεγάλο δυστύχημα είναι να μη σου αρέσει η πόλη που αγαπάς; Δυστυχώς εμένα μου συνέβη. Έχει πάψει να μου αρέσει αυτή η πόλη.
Δεν μου αρέσει γιατί όταν πηγαίνω στη βιβλιοθήκη της είμαι μονάχος.
Δεν μου αρέσει γιατί βλέπω αποτσίγαρα στους δρόμους πεταμένα, βλέπω τα εκπληκτικά φυσικά της τοπία βεβηλωμένα, βρώμικα.
Δεν μου αρέσει γιατί όποιον δημιουργικό άνθρωπο έχω συναντήσει, μοιάζει απαρηγόρητος, περιθωριοποιημένος και μόνος, βασανισμένος από τους κανίβαλους που πίνουν, δίχως να εκτιμούν, την φαιά του ουσία.
Δεν μου αρέσει γιατί βλέπω ανθρώπους υποταγμένους στα συντηρητικά βλέμματα , μιας συντηρητικής κοινωνίας. Ανθρώπους που κυνηγούν τα λάθος πράγματα, για να κερδίσουν την εκτίμηση λάθος ανθρώπων.
Δεν μου αρέσει γιατί οι πολιτικοί μας πατριάρχες, ζήτησαν ψήφο για την αξιοπρέπεια ενός τίτλου ή μιας θέσης. Aν ξεγυμνώσεις όμως τους ανθρώπους αυτούς απ’ όλα τούτα τα αξιώματα, θα δεις ότι πολύ λίγοι θα έχουν εκείνη την ποιότητα της αξιοπρέπειας που δίνει η ελευθερία του να μην είσαι τίποτα.
Δεν μου αρέσει γιατί ο πολίτης της συνδέει την πολιτική με τους πολιτικούς.
Δεν μου αρέσει γιατί δεν βλέπω ανθρώπους να ονειρεύονται. Και όσοι το έκαναν, έχασαν τη σπιρτάδα από τα μάτια τους, γιατί προτίμησαν τη σιωπή από τη μοναξιά.
Δεν μου αρέσει η θλίψη, η μιζέρια που αποπνέει αυτή η πόλη.
Eσύ, αλήθεια, δεν ταυτίζεσαι μαζί μου;

Ίσως είσαι απλά από αυτούς που έπαψαν να μάχονται. Εκείνους τους συμβιβασμένους που από καιρό γνωρίζουν τη θλιβερή κατάσταση μα αρνούνται να τη παραδεχτούν, γιατί δεν έχουν επιλογή. Νομίζοντας πως είναι φυλακισμένοι σε μια κόλαση που είναι αδύνατον να αλλάξει, προσπαθούν να σκαρφιστούν τρόπους για να αποσπάσουν την προσοχή τους. Αντί να παλέψουν για να αλλάξουν την πόλη αυτή, μεμψιμοιρούν ή απλά μεθούν και ταξιδεύουν σε απραγματοποίητους πόθους και απωθημένα θέλω. Ίσως έπαψες να νοιάζεσαι.

Ίσως είσαι από εκείνους τους δειλούς που αρνούνται να αγκαλιάσουν το νέο, γιατί φοβούνται την κοινωνική κατακραυγή. Γιατί ξέρουν πως ως κομμάτι του παλιού, ίσως δυσκολευθούν να βρουν μια θέση στο καινούριο όταν και αν αυτό εδραιωθεί. Ακόμα και η θέση του μεμψίμοιρου στην πόλη τούτη είναι μια θέση. Μια θέση, θα έλεγα, που έχει και μια αίγλη, διότι δίνει την εντύπωση πως ο αρνητισμός κρύβει και μια αντιπρόταση, η οποία όμως στην ουσία δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα η θέση σου είναι μια θέση δειλίας. Η δειλία της απάθειας. Διότι αν πάψει να υπάρχει αυτό για το οποίο παραπονιέσαι, θα χάσεις την ταυτότητά σου, θα χάσεις αυτό που σου δίνει νόημα.

Εκτός αν είσαι από κείνους που γνωρίζουν το κενό τους, μα δε ξέρουν πώς να το γεμίσουν. Σε σένα χρειάζεται ένας στόχος, και μια πελώρια προσπάθεια ώστε να σε κάνουμε να πιστέψεις στον εαυτό σου, να πιστέψεις πως είσαι ικανός να αλλάξεις, έστω λίγο, τα πράγματα. Αρκεί να προσπαθήσεις.

Ίσως είσαι από αυτούς που συνεχίζουν μονάχοι, μια μάχη σιωπηλή. Μα η μάχη που δίνεις είναι για να διατηρήσεις το όνειρό σου, τον πόθο σου και τη σπιρτάδα στο δικό σου βλέμμα. Έπαψες να μάχεσαι για μια αλλαγή συλλογική. Μετά από κάθε προσπάθεια συνάντησες την αδιαφορία, την προδοσία. Και πληγώθηκες. Οπισθοχώρησες στο προσωπικό, ιδιωτικό σου χώρο, για να τον σώσεις από τη φθορά. Εσύ σίγουρα τώρα που με διαβάζεις στον ζεστό, μοναχικό και ασφαλή σου χώρο, νιώθεις μια φλόγα που ανάβει τα σωθικά σου, κατανοώντας πως υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα, και αναζητάς τώρα τρόπο να τους συναντήσεις για να σκαρφιστείτε μαζί τα παιχνιδίσματα που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την οργισμένη δημιουργία που συσσωρεύατε στην σιωπή της ιδιώτευσης.

Η μικρή εσωστρεφής μας πόλη είναι μια πόλη σκληρή. Πολύ σκληρή. Μια πόλη αυτάρεσκη και αλαζονική, που εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό της, νομίζει πως είναι ξεχωριστή. Δυστυχώς κάνει λάθος. Για να γίνει μια πόλη ξεχωριστή πρέπει να παλέψει. Και πάει καιρός που η πόλη αυτή έχει παρατήσει τα όπλα. Πάει καιρός που η πόλη αυτή έχει παραδοθεί, διολισθαίνοντας σε μονοπάτια που πολύ εύγλωττα απεικόνισε ο Λάνθιμος στον Κυνόδοντά του.

Ζητούνται, λοιπόν επικίνδυνοι άνθρωποι, να ταράξουν τη σιωπή. Ζητούνται άνθρωποι να βάλουν ένα μεγάλο στοίχημα. Να δώσουν μια μάχη ενάντια σε συντηρητικούς «ηγέτες» και συντηρητικούς πολίτες. Ενάντια σε μια βαθιά θεμελιωμένη λογική.

Επικίνδυνοι, ανικανοποίητοι με την υπάρχουσα σήψη και παρακμή, ονειροπόλοι, θρασύτατοι και αλλόφρονες, των οποίων η ψυχή και η σκέψη βράζει. Αυτούς έχει ανάγκη η πόλη.

Αυτοί πρέπει να δώσουν το παρόν. Απ’ τους υπόλοιπους ζητώ απλά να μην σταθούν εμπόδιο.»

Νίκος Βραντσής


Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε τοπική εφημερίδα, της Νάουσας, "ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ" .
Πόσα κοινά προβλήματα έχουν οι νέοι της Αίγινας με το νεαρό της επιστολής;
Κατά την ταπεινή μου άποψη πολλά. Χαίρομαι που ένας νέος τόλμησε και μίλησε δίνοντας το στίγμα του , καταθέτοντας τους προβληματισμούς του. Όλα στην ζωή έχουν ένα τίμημα γι' αυτόν ήταν ίσως ακριβό.
 Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από το να μη συμφωνώ με κάποιον από το να τον φιμώνω. Θα μάχομαι μέχρι τέλους για να έχει ο άλλος το δικαίωμα της γνώμης του όσο και αν δεν μου αρέσει αυτό.  Αυτό το παράδειγμα οφείλει η δική μου γενιά να παραδώσει στους νεότερους. Να δώσει βήμα στην νεολαία να εκφραστεί κι  όχι να την φιμώνει και να τιμωρεί τους γονείς της. Νομίζω πως  έχουμε ξεφύγει από κάθε μέτρο πλέον.
Η νεολαία είναι αυτή που θα οδηγήσει  την  Ελλάδα με όλες τις πόλεις και τα χωριά της σε νέους ορίζοντες πιο φωτεινούς. Η νεολαία είναι αυτή έχει την ενέργεια έχει το όραμα αρκεί να την αφήσουμε να τα  βγάλει.
\Στην Αίγινα έγιναν δυο πολύ καλές εκδηλώσεις από το AIGINA RISING το "Κάνε μια ευχή" και το "ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ"  το τελευταίο έδινε βήμα στους νέους να φανταστούν την πόλη. Η εκδήλωση ήταν πολύ καλή  . Όμως βγήκαν οι μεμψειμόροι που λέει ο Νίκος και προσπάθησαν να το μειώσουν . Αυτό έγινε γιατί οι μεμψειμόροι δνε έχουν τις δυνατότητες (πνευματικές και σωματικές) να δημιουργήσουν και να παράγουν έργο.

ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΤΕ  ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ  ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Σε ποιο κατάστημα κοστίζουν τα ψώνια του supermarket λιγότερο;


Το timimas.gr είναι ένα εργαλείο που απαντά στην ερώτηση: «Σε ποιο κατάστημα κοστίζουν τα ψώνια του supermarket λιγότερο;», ή με άλλα λόγια ένα site που καλύπτει την ανάγκη του καταναλωτή για εξοικονόμηση χρημάτων. Καταγράφει τις τιμές των προϊόντων supermarket καθώς επίσης και τις προσφορές τους, και τις συγκρίνει σε ένα εύχρηστο διαδικτυακό περιβάλλον. Βασική του λειτουργία είναι η προετοιμασία της λίστας αγορών από το σπίτι, αναγνωρίζοντας σε ποιο κατάστημα supermarket θα κοστίσει λιγότερο, κάνοντας τα ψώνια εύκολα, γρήγορα και όσο φθηνότερα γίνεται.

Κάθε καταναλωτής έχει τύχει να παρατηρήσει ότι τα στοιχεία που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Οικονομικών και αντίστοιχα sites που βασίζονται σε αυτό δεν είναι πάντοτε έγκυρα. Οι προσφορές που παρουσιάζονται στα διαφημιστικά φυλλάδια των καταστημάτων supermarket πολλές φορές λήγουν πριν παρέλθει η τυπική περίοδος ισχύος τους. Η ταχύτητα της αλλαγής της αγοράς είναι τέτοια που τις πιο πολλές φορές η πληροφορία είναι παρωχημένη.

Αναπτύσσεται, λοιπόν, ένα μοντέλο παρατήρησης που μας επιτρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση στις τιμές των βασικών προϊόντων. Η ομάδα του timimas.gr επισκέπτεται καθημερινά τα καταστήματα και μετά από φυσική απογραφή μεταφέρει τον παλμό της αγοράς μέσα από το site.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ανατροπές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων – ειδική συνέντευξη

Μεγάλες ανατροπές στη διαδικασία αξιολόγησης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα καταθέσει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο.

Πλέον αλλάζει ο τρόπος που οι αξιολογητές βαθμολογούν τους εργαζόμενους στα υπουργεία και τους δημοσίους φορείς, θα γίνεται με ποσόστωση και οι υπάλληλοι θα τοποθετούνται σε κλίμακες βαθμολόγησης. Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο όμως αποτελεί και το θέμα της επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση, βασική φιλοσοφία της οποίας θα είναι να μπουν σε πρώτο πλάνο τα προσόντα, έναντι της ιεραρχίας αποφασίστηκε τελικώς να έρθει στη Βουλή με χωριστό νομοσχέδιο. Με αυτή, θα ενισχύονται δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.

Στις προβλέψεις που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τα 5 μεγαλύτερα οφέλη του διαβάσματος για την υγεία

Εκτός από την καλλιέργεια, τη σμίλευση της ψυχής μας και το άνοιγμα των οριζόντων μας, το διάβασμα προσφέρει και πολύ απτά οφέλη για την υγεία μας σύμφωνα με την επιστήμη.

1.Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας
Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.

2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες
Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας
Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου, βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 4. Καταπολεμά την αϋπνία.
Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.

5. Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα. Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ο Έλληνας-ιδιοφυία του MIT στην Αθήνα!



Μπορεί χθες το κέντρο να ήταν κλειστό, αλλά πάνω από 500 άτομα βρίσκονταν στο Hub events, στο Γκάζι, για να ακούσουν τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον καθηγητή-φαινόμενο του MIT.

«Οι Έλληνες το έχουν μέσα τους. Το επίπεδο στα Πανεπιστήμια είναι πολύ υψηλό και τώρα, με το Ίντερνετ, οι δυνατότητες για τους νέους είναι απεριόριστες», τόνισε μετά το τέλος της ομιλίας του.

Επίσης, προέτρεψε τους Έλληνες φοιτητές να ασχοληθούν με την έρευνα από το 4ο έτος των σπουδών τους. «Το καλό είναι ότι είτε γίνονται καταλήψεις είτε διαδηλώσεις στην Ελλάδα, εκείνοι μπορούν να συνεχίζουν την έρευνα!", σχολίασε.

> Σημεία της ομιλίας του

Ξεκίνησε με τη θεωρία της πληροφορίας και τον αγαπημένο του Claude Shannon (του οποίου το paper θεωρεί ότι προσέγγιζε "το θείο"), για να συνεχίσει με την έννοια του αλγορίθμου: από τον Ευκλείδη στον Al-Khwārizmī, από το όνομα του οποίου προέρχεται ο όρος.

Σε άλλο σημείο, εξήγησε πώς η οικονομική θεωρία της δημοπρασίας που χάρισε το Νόμπελ στον οικονομολόγο William Vickrey, βασίζεται σε ιδέα που πρώτος εφάρμοσε ο Γκαίτε, ο οποίος με τη σειρά του ακολούθησε το σκεπτικό του Σόλωνα στην «αντίδοση».

Κατέληξε, εισάγοντας το κοινό στη θεωρία των πολλαπλών δημοπρασιών: τον τρόπο που σήμερα λειτουργεί το Ίντερνετ, τονίζοντας ότι το -ερευνητικό και οικονομικό- στοίχημα είναι να προβλέψεις το αποτέλεσμα όσο οι "πλειοδότες" (χρήστες) διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους (δεν είναι γνωστά στοιχεία για τον καθένα τους)...

Δείτε το βιογραφικό του και τις πολλές διακρίσεις του, αν και είναι μόλις 32 ετών: http://people.csail.mit.edu/costis/

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χέρι - χέρι τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη

Την προώθηση λύσεων εντός του 2014, που θα τονώσουν την αγροτική ανάπτυξη και τον τουρισμό και τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση για την καταχώρηση 100 ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Ε.Ε. και με την αρωγή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου.

«Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι μέσα από την προώθηση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων να ενισχυθεί ο τουρισμός προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους και διαφορετικούς επισκέπτες», τόνισε η υπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μακροπρόθεσμα η συνεργασία των δύο υπουργείων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, την ποιοτική αναβάθμισή της και τη μόνιμη πλέον αξιοποίησή της».

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης, σε συνέντευξη τύπου σε ξένους δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ζάππειο, η υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον τομέα του τουρισμού. Ειδικότερα υπογράμμισε τη σημασία του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, ανακοινώνοντας τη διοργάνωση συνεδρίου στις 10 και 11 Μαρτίου.


Η ελληνική προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στη βελτίωση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή πρόκειται να επεξεργασθεί πρόταση αλλαγών του τρόπου χορήγησης βίζας και θα κατατεθούν προτάσεις στα μέσα Μαρτίου. Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής χώρα για όλους τους επισκέπτες της, ενώ σημείωσε ότι το 2014 αναμένεται αύξηση του αριθμού των τουριστών, με βάση τις προκρατήσεις, καθώς και στον στόχο για προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού δώδεκα μήνες το χρόνο.  

tovima.gr

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η νέα «μοιρασιά» των εργολάβων στα... απορρίμματα!


Στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας πίτας που συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη ριχτεί οι ισχυροί εγχώριοι όμιλοι, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τους τομείς των υποδομών-κατασκευών. Ο λόγος για τη μεγάλη μπίζνα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τους εργολάβους να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και να είναι αυτοί που χτυπάνε τα πολυετή «11 χρυσά συμβόλαια» που κρύβονται στα «σκουπίδια», σε περιφέρεια και Αθήνα. Οι όμιλοι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, J&P ΑΒΑΞ, Intrakat, μέσω θυγατρικών και συνεργασιών με εγχώρια ή ξένα σχήματα, πλέον σαρώνουν και στον τομέα της κατασκευής και εκμετάλλευσης των εργοστασίων διαχείρισης αποβλήτων, αρχικά ανά την Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Αττική σε επόμενη φάση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, μετά τους αυτοκινητόδρομους, τις συμβάσεις παραχώρησης και τους διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ, πλέον οι μεγαλοκατασκευαστές έχουν επιδοθεί και σε μια άλλου είδους άτυπη «μοιρασιά», αυτή τη φορά στα απορρίμματα.  Έτσι λένε στην πιάτσα βλέποντας μέχρι τώρα τους διαγωνισμούς που έχουν ήδη βγει τελευταία να καταλήγουν κάθε φορά σε διαφορετικό μέλος του εγχώριου εργοληπτικού, και όχι μόνο, τραστ. Το καλοκαίρι η Τέρνα Ενεργειακή είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για τα έργα στην Αχαΐα, ενώ είχε αποκλειστεί από το έργο της δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο επικράτησε τελικά η εταιρεία  Άκτωρ-Ηλέκτωρ (ομίλου Ελλάκτωρ). Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινοπραξία της Intrakat (μαζί με Αρχιρόδον-Envitec) φέρεται να καταλήγει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη υποδομών ολοκληρωμένης επεξεργασίας αποβλήτων στις Σέρρες.

Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, αυτό σημαίνει ότι για την ώρα δεν έχει κερδίσει κάποιον από τους σχετικούς διαγωνισμούς εσχάτως η J&P ΑΒΑΞ (που χτυπάει τα έργα με την εταιρεία Μεσόγειος, συμφερόντων Λασκαρίδη και Λάτση), αλλά όπως λέγεται στην αγορά, «έχουμε ακόμα μπροστά μας και άλλους διαγωνισμούς, όπως στην Ηλεία, στην  Ήπειρο κ.α., ενώ μην ξεχνάμε και τα τέσσερα μεγάλα projects στην Αττική». Προφανώς υπάρχουν τα περιθώρια για να… κλείσει η τετράδα και να προχωρήσει η διανομή των διαγωνισμών σε όλα τα μέλη της.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα περιφερειακά εργοστάσια, η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην Αττική και στα 4 projects που πρόκειται να υλοποιηθούν σε Γραμματικό, Κερατέα, Λιόσια και Φυλή. Οι εργολάβοι αναμένεται να κοντραριστούν για τις 4 μονάδες-φιλέτα της Αττικής, οι οποίες θα επεξεργαστούν τον μεγαλύτερο όγκο αποβλήτων. Και αναμφίβολα Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ και Intrakat θα δώσουν τα ρέστα τους για τις μεγάλες συμβάσεις, με τη ΜΕΤΚΑ και τον όμιλο Κοπελούζου να προσπαθούν να μπούνε σφήνα στις διαθέσεις τους.

Και σημειώνεται ότι έχουμε να κάνουμε με παραχωρήσεις πολλών ετών, με πόρους από το ΕΣΠΑ, με δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν αυτά τα έργα τύπου ΣΔΙΤ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής μεγάλων προστίμων από την Ε.Ε., αν και για την ώρα είναι ένα ερώτημα κατά πόσον οι τράπεζες θα συνδράμουν χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις όσον αφορά στο «ιδιωτικό σκέλος» συνεισφοράς. Ωστόσο, αυτό που μένει είναι ότι και στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων κυριαρχούν οι γνωστοί κατασκευαστικοί όμιλοι, οι μόνοι που έμειναν ζωντανοί και πανίσχυροι στο παιχνίδι των υποδομών, αφού πρώτα όμως με τις τακτικές τους «τελείωσαν» τον ανταγωνισμό, σάρωσαν τα έργα, πήραν δισεκατομμύρια από το Δημόσιο και άνοιξαν τις «πόρτες των τραπεζών»

http://www.axiaplus.gr/article/57185/h-nea-moirasia-twn-ergolabwn-sta-aporrimmata/