MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα εξήντα πέντε χρόνια πίσω . . . . ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ



Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΑΣ - ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ -ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !!!!
ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΤΟ 1947 !!!!
Αρχές του 1947 η αγγλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει τον ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή τον ρόλο της ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.
Στις 14 Φεβρουαρίου 1947 , μετά από έναν περίπου μήνα παραμονής στην Ελλάδα ο Paul A. Porter στέλνει επιστολή προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W.L. Clayton με τις πρώτες εντυπώσεις του, γράφοντας μεταξύ των άλλων: "Εδώ δεν υπάρχει κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ' αυτού υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα».
«Σε ολόκληρη τη χώρα, από τη μία άκρη στην άλλη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον - μία έλλειψη πίστης που οδηγεί σε πλήρη απραξία στο παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες».
Και συνεχίζει: «Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη?[??]?. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάρη στα οποία μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους».
Για το ίδιο θέμα αναφέρει: «Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει διοικητική δομή που να είναι τόσο απαράδεκτη. Απλούστατα, δεν είναι δυνατόν να βασιστεί κάνεις ότι η δημόσια διοίκηση θα φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές λειτουργίες μίας κυβέρνησης -την είσπραξη των φόρων, την εφαρμογή οικονομικών κανόνων, την επισκευή δρόμων.
Συνεπώς η δραστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί συνθήκη εκ των ουκ άνευ για την επίτευξη οποιουδήποτε άλλου αποτελέσματος στην Ελλάδα».
Για την εκτελεστική εξουσία : «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος... [.......]? στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομιών μίας μικρής κλίκας που αποτελεί την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».
Για τα οικονομικά συμφέροντα: «Τα ναυτιλιακά συμφέροντα βρίσκονται σε ιδιαιτέρα σκανδαλώδη θέση. Σήμερα η ελληνική εμπορική ναυτιλία βρίσκεται σε άνθηση και οι εφοπλιστές καρπώνονται τα κέρδη. Όμως η χρεοκοπημένη ελληνική κυβέρνηση δεν απολαμβάνει κανένα όφελος από όλο αυτό τον πλούτο. Οι αποδοχές των ναυτικών εξακολουθούν να εισρέουν στη χώρα, αλλά τα κέρδη των πλοιοκτητών παραμένουν, στην πλειονότητά τους, στο εξωτερικό».
Για την ντόπια νομενκλατούρα: «Η ομάδα πίεσης της καλής κοινωνίας - οι κομψοί κοσμοπολίτες που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου - θα ενεργοποιηθεί. Πολλοί από αυτούς είναι γοητευτικοί άνθρωποι που μιλούν εξαιρετικά αγγλικά και αδημονούν ειλικρινά να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην αμερικανική αποστολή. Εντούτοις θα αποπειραθούν να προσεταιριστούν την αποστολή και να τη μετατρέψουν σε ένα εργαλείο διασφάλισης των προνομιών τους».
Για την αίτηση βοηθείας: «Αίσθησή μου είναι ότι το ελληνικό κράτος έχοντας υποβάλει αίτηση βοήθειας και εποπτείας, έχει θέσει, στο μέτρο αυτό, όρια στην ίδια του την εθνική κυριαρχία».

Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ


 Καιρό είχα να διαβάσω κάτι τόσο "καλό".
Πικρό αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια!!

  Η πορεία ξεκίνησε σαν χείμαρρος, κινούμενη από παλμό , ωθούμενη από τα
  νέα μέτρα της κυβέρνησης.
  •   Στην πρώτη γραμμή διέκρινα τον Μάκη, δεν ξέρω τι δουλειά κάνει, τόσα   χρόνια συνδικαλιστή τον ξέρω. 
  •  Δίπλα του η ξαδέρφη μου η Μάρθα από τα 37 της συνταξιούχος, γιατί είχε κλείσει 15ετία στον Ευαγγελισμό με ανήλικο τέκνο.  
  •  Μαζί της η φίλη της η Στέλλα, που 30 χρόνια τώρα έπαιρνε σύνταξη σαν   άγαμη θυγατέρα στρατηγού.
  •   Παραδίπλα ο Στάθης, η εθελουσία από τον ΟΤΕ του είχε αποφέρει 120.000  ευρώ και τώρα αγωνιζόταν στο ψάρεμα.  
  • Παραδίπλα ο Σωτήρης, ο Γρήγορης (40αρηδες) με το νόμο 3717/08   εθελουσία από την ΟΑ με 2,400 ευρώ το μήνα - το ποσό του εφ' άπαξ δεν   μας το αποκάλυψε - μόλις είχαν γυρίσει από ουζερί στη Καισαριανή.
  •   Μαζί και ο Κώστας 46 χρονών, αεροπόρος από τη ΣΤΥΑ, που έχει καταθέσει   εδώ και ένα μήνα τα χαρτιά του για σύνταξη (είχε προλάβει να   κατοχυρώσει σύνταξη γιατί τα χρόνια υπηρεσίας του ήταν "πολεμικά" και   μετράνε διπλά λέει -έγινε κανένας πόλεμος και δεν το μάθαμε;-) και   περιμένει εφάπαξ 120,000 ευρώ (μόνο)  
  •  Δίπλα τους ο θειος μου o Βαγγέλης , δεξιός από σοι, που κατεβαίνει σε   πορείες μόνο όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση.  
  •  Και από κοντά τα δυο αδέλφια: ο Στέλιος, που του είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ   τα 2 παιδιά στο Δημόσιο, και ο Γρήγορης, που έπαιρνε τα έργα του Δήμου   υπερτιμολογημένα λόγω Δημάρχου γνωστού - του έδινε τις βιταμίνες του   μας έλεγε γελώντας-. 
  •   Πίσω, στην δεύτερη σειρά, ακολουθούσε ο Γιάννης, πατέρας: εδώ και κάτι  μήνες έκανε χρήση του νέου νόμου περί αδείας και του πατέρα στο  Δημόσιο, μαζί με την γυναίκα του την Μάρω, που με τρεις γέννες είχε να πατήσει στην δουλειά της 3 χρόνια.
  •  Και από κοντά ο Μιχάλης. Εργολάβος με συνεργείο 27 ανασφαλίστους  αλλοδαπούς και 3 έλληνες 
  • και ο Αγησίλαος που παίρνει εδώ και 20 χρόνια αναπηρική σύνταξη τυφλού αλλά οδηγεί ταξί και είναι έξαλλος με την απελευθέρωση του επαγγέλματος από τον Ραγκούση . 
  • Στα δεξιά τους ο Λάκης: φοιτητής ετών 32, παρέα με τον Γιώργο, γιατρό, τον επονομαζόμενο και "ταχυδρόμο" από τα φακελάκια. Μαζί τους και ο Θόδωρος, γιατρός του ΙΚΑ, που στο ιδιωτικό του ιατρείο   δεν έκοβε ποτέ του αποδείξεις, με τον Κυριάκο Εφοριακό απόφοιτο Δημοτικού που παίρνει 3,200 ευρώ το μήνα και φοβάται ότι θα του κόψουν το ΔΙΒΕΤ και κάθε 2 χρόνια αγόραζε και ένα διαμέρισμα. 
  • Και φυσικά δεν θα έλειπε και ο Βασίλης, λιμενικός, πρώτος ταβλαδόρος  στο τελωνείο. 
  • Να και ο Μηνάς έμπορος που είχε ξεχάσει ποτέ έκοψε το τελευταίο του τιμολόγιο,
  •  μαζί με τον Ορέστη επιδοτούμενο χρόνια αγρότη, που δεν ήξερε πού ήταν τα κτήματα του.  
Όλοι μαζί με άλλους τόσους σήκωσαν τα χέρια ψηλά και με σφιγμένες τις γροθιές βροντοφώναξαν, "Κάτω τα χέρια από τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !" 

  Ο Στέφανος, αδελφικός μου φίλος, άνεργος οικοδόμος με κοίταξε με  γουρλωμένα μάτια: Ρε τι κανουμε εμεις εδω μ'αυτους ? Παμε να φυγουμε !


  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ  ! !  ΜΑΖΙ  ΤΑ  ΦΑΓΑΤΕ  ! ! !
  ΚΑΙ  ΤΩΡΑ  ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΤΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΤΣΕΠΗ  ΣΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 

Καλούνται οι πολύτεκνες οικογένειες (γονείς και παιδιά) να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Ημέρας των πολυτέκνων, κατά την οποία θα τιμηθεί η μνήμη των προστατών τους - Αγίων Τερεντίου και Νεονίλλης και των επτά τέκνων των.
 Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί με τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 4 Νοεμβρίου 2012 στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου(Παναγίτσα) στην παραλία της Αίγινας
 Προσκαλούνται όλοι οι Πολύτεκνοι να παρευρεθούν.

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Το πείραμα του Wergl( και η κεντρικη τραπεζα)‏


ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Το Wergl (Βέργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4.500 κατοίκων στην Αυστρία όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932. Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergeggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους. Ο νέος Δήμαρχος προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους.
Αν και ο ίδιος δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα τών εργαζομένων ενάντια τών πλουσίων επενδυτών τού σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία τών σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.
Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει. Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση τής πόλης, η ασφαλτόστρωση τών δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος τών οδών. Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης. Ο Δήμαρχος καταλάβαινε ότι μία αύξηση τής φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.
Ο Δήμαρχος είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» τού οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ). Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία τού χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία. Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια τών εργατών ? παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια τών λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά (βλ. Τράπεζες, Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, Τοκογλύφους). Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.
Ο Δήμαρχος βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα τών Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα τής Αυστρίας) όχι τυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο τού W?rgl. Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Wergl
Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί τών εργαζομένων, και η αξία τών υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα. Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί. Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά. Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό. Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά. Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη. Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του. Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό. Και ο κύκλος κυκλοφορίας τού χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης τής πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί. Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:
Τα χρήματα τού Wergl έχαναν το 1% τής ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδάλλως, την πρώτη μέρα τού επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% τής ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα. Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς.
Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα. Με την αύξηση τού κύκλου εργασιών τής πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια τού Δήμου. Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Οι βοηθοί που προσλήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη τής πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση τής ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος τής πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού. Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wergl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wergl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα. Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια τού W?rgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το W?rgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο τού χρήματος. Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα: Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία τών πολιτών.
Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:
«Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση. Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή τού κόσμου άρχισε! -Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά τού εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση. Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας - Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη. Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά τής πόλης του Wergl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί».
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ Wergl
Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση, δρόμοι, φωτισμός. Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα. Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη τών Δασών.
Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το "θαύμα του Wergl". Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη τής Kirchbehl, και τον Ιούνιο τού 1933, ο Δήμαρχος τού Wergl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις τής Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή τού συστήματος και στις πόλεις τους.
Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή τού Πολυτεχνείου τής Ζυρίχης:
«Επισκέφθηκα το Wergl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη τού πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα. Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό). Το Συγκρότημα τών Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες. Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: "Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933". Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά τού Silvio Gesell. Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές τού συστήματος τού δωρεάν χρήματος. Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wergl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης τού φορολογουμένου. Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση τών χρημάτων τους. Στο W?rgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν. Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση τών νέων αυτών χαρτονομισμάτων (τών τοπικών γραμματίων). Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του W?rgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη τών βασικών καταναλωτικών αγαθών. Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις τών τιμών, το πρώτο σημάδι τού πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται. Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση τού χρήματος. Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων. Το Wergl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες. Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους τού Wergl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια τών εστιατορίων. Ο πληθυσμός τού W?rgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα τού W?rgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον τού Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα τής Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος. Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση "νομίσματος έκτακτης ανάγκης". Το W?rgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%. Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τών πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση τής ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια. Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση τής Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα τού Wergl έμεινε στην Ιστορία.
ΠΗΓΗ : Διαδίκτυο.(Internet).
Y.Γ. ΙΣΩΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ & ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ???

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΙPad





TΙPS: Μόλις πατήσετε το κουμπί του play, περιμένετε λίγο, μέχρι να φορτώσει η ταινία. Τότε εμφανίζεται η ένδειξη cc, στο δεξιά τμήμα της οθόνης, που υποδεικνύει τη λειτουργία υποτίτλων, όταν υπάρχουν. Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε τους υπότιτλους της επιλογής σας | Μπορείτε να επιλέξετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλυση του video, ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσής σας, κάνοντας κλικ στην επιλογή ανάλυσης (240p, 360p, 480p κλπ)
Πατώντας το εικονίδιο του ηλεκτρικού λαμπτήρα, πάνω δεξιά, μαυρίζετε το φόντο της οθόνης για πιο άνετη παρακολούθηση

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ





Από άρθρο της Εστίας της 21/8/2012 του Ιωάννη Ασλανίδη Αντιστράτηγου ε.α Επίτιμου διοικητή της ΣΣΕ.

 Είναι γνωστή σε όλους η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη  και η εξολόθρευση των μνηστήρων. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι ο συμβολισμός των ονομάτων των μνηστήρων οι οποίοι πήγαν να του πάρουν το βιός του, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα,  δηλαδή την πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τίμησε τον Ξένιο Δία.
 Ο Πρώτος μνηστήρας που εξολόθρευσε ο Οδυσσέας είναι ο Αντίνοος.  Η λέξη μιλά από μόνη της, είναι η αντί-νόηση, δηλαδή αυτός που διαστρέφει την πραγματικότητα ώστε να μην σκεφτόμαστε καθαρά, για να ελέγχει την κατάσταση. Κατά τον Όμηρο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου, γι αυτό πρέπει να πεθάνει πρώτος. 
 Ο δεύτερος μνηστήρας που εξολοθρεύτηκε είναι ο Ευρύμαχος. Είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα, είναι δεινός και αδίστακτος μαχητής.
 Ο τρίτος με την σειρά που σκοτώνει ο Οδυσσέας είναι ο Αμφίνομος, αυτός είναι εκείνος που διαστρεβλώνει τον νόμο αλλάζει τη τάξη των πραγμάτων. Είναι επικίνδυνος διότι είναι μέσα σε όλες τις καταστήσεις.
 Ο τέταρτος μνηστήρας στη σειρά που αναφέρει ο Όμηρος ότι σκότωσε ο Οδυσσέας, είναι ο Αγέλαος, είναι ο λαοπλάνος, είναι αυτός που με πλάνα λόγια μπορεί να παρασέρνει το Λαό σε επικίνδυνα σκαλοπάτια. Μπορεί μάλιστα με την βοήθεια του Αντίνοου να μετατρέψει το λαό σε κατευθυνόμενη αγέλη.
 Καθορίζει ο Όμηρος μια τέτοια σειρά προτεραιότητας στην απαλλαγή του Οδυσσέα από τους μνηστήρες ώστε να ανακτήσει τον χαμένο βιός του. Τίποτα δεν είναι στην περικοπή αυτή τυχαίο. Κρύβει ένα βαθύτατο νόημα το οποίο και σήμερα ισχύει ιδιαίτερα στη χώρα μας με την μεταπολίτευση.
 Τους μνηστήρες (και τους υποστηρικτές τους) τους έχουμε στη βουλή και σε άλλα μέρη (ΜΜΕ, Κράτος κλπ). Αλλά που είναι ο Οδυσσέας μας;  Μάλλον δεν θα φανεί ξανά.
   

Ένα καταπληκτικό Ντοκιμαντέρ για την προπαγάνδα

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ


Κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το ιστορικό ΟΧΙ  του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς. Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν φίλα προσκείμενος στους Μουσολίνι και Χίτλερ , ήταν δικτάτορας, κάποιοι προοδευτικοί τον αποκαλούν φασίστα. Όμως  είχε το σθένος αυτός ο δικτάτορας να πει ΟΧΙ  έχοντας  στην κορυφή της ιεραρχία των ιδανικών του τις έννοιες  ΠΑΤΡΙΔΑ και  ΕΘΝΟΣ, όχι όπως η πλειονότητα των σημερινών πολιτικών που ιδανικό τους είναι πρώτα από όλα η ΠΑΡΤΥ μας.
Τί έκανε ο δικτάτορας Μεταξάς όσο ήταν πρωθυπουργός ας τα θυμηθούμε και ορισμένοι ας μάθουν ιστορία.


  1. Έφτιαξε τα οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα οποία καθυστέρησαν την επέλαση των Γερμανών  (σήμερα τα κτίρια αυτά είναι εγκαταλελειμμένα).
  2. Ίδρυσε το ΙΚΑ αυτό που σήμερα έχει αντικατασταθεί από τον ΕΟΠΠΥ 
  3. Είχε καθιερώσει το 8ώρο και την αμοιβη της υπερωριακής εργασία
  4. Είχε καθορίσει λογικά , εύλογα και ικανοποιητικά όρια μισθών και ημερομισθίων.
  5. Ίσχυαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι διαιτησίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων
  6. Χαρίσθηκαν τα αγροτικά χρέη και ιδρύθηκαν παιδικοί σταθμοί
  7. Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός της χώρας ήταν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ.
  8. ΔΕΝ υπήρχαν τότε άνεργοι ,ούτε απεργίες .
  9. Χωρίς την ανάγκη των επιδοτήσεων  οι Έλληνες είχαν αυτάρκεια με τα ελληνικά προϊόντα.
  10. Δεν υπήρχε διαφθορά αλλά ούτε και εγκληματικότητα.
  11. Τέλος προσωπικός φύλακας του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά ήταν ένας χωροφύλακας.
Τα σημεία 3-4-5 και μερικώς το 6   καταργήθηκαν έμμεσα σήμερα λόγω μνημονίου.
 Τότε οι παρελάσεις ήταν για την ανύψωση του εθνικού φρονήματος . Σήμερα στις  παρελάσεις γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με απώτερο σκοπό τον εκφυλισμό τους , ώστε το εθνικό φρόνημα του λαού να βρίσκεται στο ναδίρ . Όταν ένα λαό τον χτυπάς στην ιστορία του παύει αυτός ο λαός να έχει  δύναμη.  Τεκμηριώνω τα λεγόμενα με  μια δήλωση του τότε και δείτε πως συνδέετε με σήμερα...

 "Οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δύσκολα κουμαντάρονται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά μέσα στις πολιτισμικές τους ρίζες: έτσι ίσως καταφέρουμε να τους αναγκάσουμε να συμβιβαστούν. Εννοώ βέβαια να χτυπήσουμε την γλώσσα τους, την θρησκεία τους, τα πολιτισμικά και ιστορικά αποθέματα, έτσι ώστε να ουδετεροποιήσουμε την δυνατότητα τους να αναπτύσσονται, να διακρίνουν τους εαυτούς τους, ή να αποδεικνύουν ότι μπορούν να νικούν, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια στα στρατηγικώς απαραίτητα σχέδια μας στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο, και την Μέση Ανατολή".
Απόσπασμα ομιλίας του υπουργού εξωτερικών(και ισόβειο μέλος της bilderberg )Henri Kissinger στην Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβρη του 1974..
Θεωρώ πως δεν είναι τυχαία η δήλωση του Μπουτάρη να μην γίνονται οι παρελάσεις και ότι οι διαμαρτυρίες των αριστερών  στις παρελάσεις ή είναι καθοδηγούμενες ή οι αριστεροί παίζουν τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου . Συμφωνώ με τις διαμαρτυρίες κατά των αντιλαϊκών μέτρων διαφωνώ όμως με όταν αυτές γίνονται τις ημέρες που έχουμε  εθνική εορτή γιατί τιμάμε εκείνη την ημέρα όχι τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά αυτούς που πέθαναν για την πατρίδα.Την ιερη στιγμη της παρέλασης αυτοι που εχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθουν βουβα είναι οι μαθητές γιατι σε αυτούς ανήκει το μέλλον είτε γυρνώντας το κεφάλι στους επισήμους είτε περπατώντας ξυπόλητοι , τα γιαουρτια και τις ντοματες ας τα κρατησουν οι πολίτες για τις ομιλιες των πολιτικων
Θέλω έναν πρωθυπουργό που να υψώσει το ανάστημα του στους ξένους και να πει ΟΧΙ να μην λέει δημόσια ευχαριστώ του αμερικάνους όπως ο Σημίτης το 1996 , θέλω έναν πρωθυπουργό που να φέρνει επενδύσεις και να δημιουργεί ανάπτυξη  και όχι έναν πρωθυπουργό  που να τζογάρει χρηματιστηριακά το χρέος της Ελλάδος προς οικογενειακό όφελος , θέλω ένα πρωθυπουργό πατριώτη  ένα πρωθυπουργό που να ΜΗΝ λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, αλλά μάλλον θέλω πολλά .
    " Ετούτος δώ  ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα στους νεκρούς του" Γιάννης Ρίτσος 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Τι εστί.... Μουσουλμάνος

ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΩΘΕΙ

Θα χρειαστείτε ένα ποτό μετά την ανάγνωση του παρακάτω άρθρου...
Μου άρεσε αυτό, γιατί είναι μια πραγματικά αληθινή ιστορία που πολύ σωστά
αναλύει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη που ακόμη και το ίδιο το Ισλάμ έχει
αποτύχει στην κατανόηση της. Αποφασίστε ότι νομίζετε, αφήνοντας τον
παράγοντα <<φόβο>> στην άκρη. Διότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να
συνυπάρξουμε σ' αυτόν τον Πλανήτη.
Με την ίδρυση Μουσουλμανικών σχολείων αναρωτιέται κανείς πώς τα παιδιά των
μουσουλμάνων θα αποκτήσουν τις αξίες μας και θα είναι σε θέση να ενταχθούν
με επιτυχία στην κοινωνία μας.
Το περιστατικό συνέβη στο Λονδίνο καί σας το αναμεταδίδω.     

ΓΕΓΟΝΟΣ: Το Ισλάμ είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη θρησκεία "καί"στην Βρετανία.
Τον περασμένο μήνα παρακολούθησα την ετήσια συνέλευση για την
διατήρηση/ανανέωση της αδείας μου στην ασφάλεια υπηρεσίας των φυλακών.
Έγιναν παρουσιάσεις από τρεις ομιλητές, για τις τρεις θρησκείες, την
Ρωμαιοκαθολική, την Προτεσταντική και την Μουσουλμανική, οι οποίοι εξήγησαν
τις πεποιθήσεις τους.
Ενδιαφέρθηκα ιδιαίτερα σε ότι ο Ισλαμιστής Ιμάμης είχε να πει σχετικά με
τις βάσεις του Ισλάμ, μαζί με την παρουσίαση βίντεο.
Μετά τις παρουσιάσεις, ήλθε η ώρα των ερωτήσεων. Απευθύνθηκα προς τον Ιμάμη
και τον ρώτησα: <<Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά καταλαβαίνω ότι οι
περισσότεροι ιμάμηδες και κληρικοί του Ισλάμ έχουν δηλώσει έναν ιερό πόλεμο
εναντίων των άπιστων του κόσμου και ότι με τη δολοφονία ενός άπιστου, (η
οποία είναι μια εντολή προς όλους τους Μουσουλμάνους) έχουν εξασφαλίσει την
πρόκρισή τους στον Παράδεισο. Αν αυτή είναι η περίπτωση, μπορείτε να μου
δώσετε τον ορισμό του άπιστου;
Δεν υπήρξε διαφωνία με τη δήλωσή μου και, χωρίς δισταγμό μου απάντησε,
<<αυτοί που δεν πιστεύουν!>>
Του ανταπάντησα, <<Επιτρέψτε μου λοιπόν για να σιγουρευτώ, ότι σωστά
αντιλήφθηκα την απάντηση σας: Όλοι οι οπαδοί του Αλλάχ έχουν εντολή να
σκοτώσουν όλους όσοι δεν είναι οπαδοί του Αλλάχ, ώστε να μπορέσουν να έχουν
μια θέση στον Παράδεισο. Είναι σωστό αυτό;>>
Η έκφραση στο πρόσωπό του Ιμάμη άλλαξε από αυτήν της εξουσίας με εκείνη
ενός μικρού αγοριού που μόλις πιάστηκε με το χέρι του στο κουτί με τα
μπισκότα.
Εκείνος ντροπαλά απάντησε, <<Ναι>>. 
Στη συνέχεια δήλωσα: <<Λοιπόν, έχω ένα πραγματικό πρόβλημα προσπαθώντας να
φανταστώ τον Πάπα Βενέδικτο να διατάζει όλους τους Καθολικούς ν' αρχίσουν
να σκοτώνουν Μουσουλμάνους, ή τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι να
παροτρύνει όλους τους Προτεστάντες να κάνουν το ίδιο, προκειμένου να τους
εξασφαλίσουν μια θέση στον Παράδεισο!>>
Ο Ιμάμης ήταν άφωνος! 
Και συνέχισα: <<Έχω επίσης ένα πρόβλημα με το να είμαι << φίλος>> σας όταν
εσείς και οι κληρικοί αδελφοί σας λέτε στους οπαδούς σας να με σκοτώσουν!
Επιτρέψτε μου να σας θέσω ένα ερώτημα. Θα διαλέγατε τον Αλλάχ σας, που σας
λέει να με σκοτώσετε για να μπορέσετε να πάτε στον Παράδεισο, ή τον Ιησού
μου που μου λέει να σας αγαπώ γιατί θα με πάρει στον Παράδεισο και θέλει να
είστε και εσείς μαζί μου;>>
Θα μπορούσατε να είχατε ακούσει μια καρφίτσα που πέφτει καθώς ο ιμάμης
έμεινε άφωνος.
Περιττό να πούμε ότι, οι διοργανωτές του σεμιναρίου της <<Διαφοροποιήσεως>>
δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον τρόπο που αποκαλύφθηκε η αλήθεια και το
πιστεύω των μουσουλμάνων.
Μέσα σε είκοσι χρόνια, θα υπάρχουν αρκετοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι στο
Ηνωμένο Βασίλειο για να εκλέξουν μια κυβέρνηση της αρεσκείας τους, που θα
είναι συμβατή με τον νόμο της Σαρίας.
Ο καθένας στον ΚΟΣΜΟ πρέπει και απαιτείται να το διαβάσει, αλλά με την
τρέχουσα πολιτική παράλυση, το ανεκτικό σύστημα της δικαιοσύνης, τα
φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης και με την επικρατούσα 'τρελή πολιτική
ορθότητα', δεν υπάρχει περίπτωσης αυτό το κείμενο να γίνει ευρέως γνωστό.

John Harrison MBE. MIDSc

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ



Mας θυμίζει τίποτα ;


Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετέ το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.
Έχουμε και λέμε:
Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλαιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα.
Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Μας θυμίζει τίποτα;)
Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του... ελληνικού κράτους, που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Μήπως κάτι αρχίζει να μας θυμίζει;)
Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να ...συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα.
Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κοίτα κάτι συμπτώσεις...)
Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων, με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του.
Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (απ νάτο!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Αυτό σίγουρα κάτι μας θυμίζει;)
Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Ε όχι, δεν γίνεται, πλάκα μας κάνουν...)
Για να μην τα πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού που τα κατέγραψε:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.(ώπα...)
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (αμάν...)
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια. (και όχι τα βουνά...).
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή. (από τότε ε...)
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου. (ΦΠΑ δεν είχε τότε...)
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έλα...)
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους. (είχε ο Λοβέρδος προ-προπάππου τότε;)
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου. (πιθανόν να έφερναν ξένους...)
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (ε, όχι, αυτό όχι...)
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.(ερχόμαστε δεύτεροι...)
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.(αθάνατη Ελλάδα...)
(Είναι να τρελαίνεσαι, είναι δυνατόν να αντέγραψαν οι τωρινοί ένα τόσο παλιό σχέδιο, μια που δεν είχαν άλλες ιδέες;) Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Για ποιούς; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ:
Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαρίλαου Τρικούπη, το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.
Μήπως πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά οι εντός και εκτός αρμόδιοι, τι ανάλογο μπορεί να συμβεί και με το τωρινό μνημόνιο...

Έτσι για να ταιριάξει κι αυτό με το τότε...

4ο FORUM ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΚΥΡ. ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ας μιλήσουμε για την αποζημίωση των απολύσεων



Γράφει
ο Ιωάννης Ληξουριώτης*

Το άρθρο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πως ακόμη μια φορά τα συμφέροντα των υψηλόμισθων των ΔΕΚΟ, είναι πιο ιερά από τα συμφέροντα του τόπου».
Ας δούμε γιατί.

Το ρεπορτάζ:
«Την κατηγορηματική αντίθεσή τους σε συζήτηση για περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά εξέφρασαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό».
Ποιο είναι λοιπόν το κύριο πρόβλημα των εργασιακών, για τα οποία οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος απειλούν να τινάξουν τη συμφωνία με την τρόικα στον αέρα;
Προφανώς το ζήτημα
 των απολύσεων.
 Για να δούμε λοιπόν, όσο μπορούμε απλούστερα, πώς έχουν τα πράγματα:

Ο καθορισμός της αποζημίωσης απόλυσης βασίζεται σε δύο συντελεστές: αφενός στις αποδοχές που παίρνει ο εργαζόμενος τον τελευταίο μήνα εργασίας του και αφετέρου στα χρόνια προϋπηρεσίας που έχει στον εργοδότη που τον απολύει.
Όσα περισσότερα χρόνια υπηρεσίας έχει ο εργαζόμενος τόσο μεγαλύτερη αποζημίωση παίρνει, αφού ο μισθός του τελευταίου μήνα απασχόλησης πολλαπλασιάζεται με μεγαλύτερο συντελεστή (ο συντελεστής αυτός δεν είναι ακριβώς όσα και τα χρόνια προϋπηρεσίας αλλά κατά τι μικρότερος : π.χ. 10 χρόνια υπηρεσίας = 6 μισθοί αποζημίωση, 12 χρόνια υπηρεσία = 8 μισθοί αποζημίωση, 16 χρόνια υπηρεσίας = 12 μήνες αποζημίωση, κ.ο.κ. μέχρι 28 χρόνια υπηρεσίας που υπάρχει δικαίωμα 24 μηνών αποζημίωσης.

Τι έχουν λοιπόν συμφωνήσει ο κ. Βρούτσης με την Τρόικα και οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος τροχίζουν τα σπαθιά τους;
Α) Για όσους αμείβονται μέχρι 1.800 ευρώ δεν προκύπτει καμιά αλλαγή.
    Δηλαδή ένας εργαζόμενος που εργάζεται 28 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη
    και  παίρνει μέχρι 1.800 ευρώ μισθό δεν επηρεάζεται καθόλου από την περιβόητη
    αλλαγή. Θα λάβει αποζημίωση 1.800 ευρώ Χ 24 έτη = 43.200 ευρώ (τα ίδια θα
    έπαιρνε και χωρίς την αλλαγή).
Β) Για όσους εργάζονται στον ίδιο εργοδότη μέχρι 16 χρόνια, ανεξαρτήτως από
     τον μισθό που λαμβάνουν, δεν προκύπτει καμιά αλλαγή.
     Δηλαδή  ένα εργαζόμενος που εργάζεται μέχρι και 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη
     θα λάβει ακριβώς αποζημίωση όση θα έπαιρνε μέχρι σήμερα.
     Για παράδειγμα  ο εργαζόμενος των 4.000 ευρώ που έχει 16 χρόνια υπηρεσίας
     στον ίδιο εργοδότη, αν απολυθεί θα λάβει αποζημίωση 4.000 Χ12 = 48.000 ευρώ.
Ποιους, λοιπόν, θίγει η προτεινόμενη αλλαγή;Εάν λάβουμε υπόψη τη συνθηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί μισθών Βουλγαρίας, προφανώς κανέναν.
Δεν ξέρω κανέναν Βούλγαρο να αμείβεται με μισθό πάνω από 1.800 ευρώ τον μήνα.
Για να σοβαρευτούμε όμως και επειδή πρέπει να λέμε την αλήθεια (όχι στο «λαό» αλλά στους ίδιους τους εαυτούς μας).
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΙΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ.
Ποίοι είναι αυτοί;
Οι υψηλόμισθοι μισθωτοί των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.Μόνο εκεί από ό,τι ξέρω υπάρχουν μισθοί μεγαλύτεροι των 1.800 ευρώ.
Μα ούτε αυτούς τους θίγει όλους.
Κατ' αρχήν δεν θίγει, όπως είπαμε, όσους αμείβονται μέχρι 1.800 ευρώ το μήνα. Επίσης δεν θίγει όσους απολύονται πριν συμπληρώσουν 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ΔΕΚΟ ή ΤΡΑΠΕΖΑ ανεξάρτητα από το μισθό που παίρνουν.

Θα πρέπει, λοιπόν, να τα βάψουμε «μαύρα» και να διαλύσουμε τη συγκυβέρνηση, να χάσουμε τη δόση και ότι άλλο προκύψει, εάν ένας υψηλόμισθος εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ ή Τράπεζα που εργάζεται (π.χ. με μισθό 4.000 ευρώ μηνιαίως για 17 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, απολυθεί και λάβει αποζημίωση 49.800 ευρώ -12χ4.000=48.000 +1.800=49.800- αντί να λάβει με τα σημερινά δεδομένα 52.000 ευρώ; - 13χ4.000=52.000).

Πολύ περισσότερο όταν ο αντίστοιχος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μέσο μισθό 1.000 ευρώ και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας ελάμβανε και θα λαμβάνει ως αποζημίωση απόλυσης το …ιλιγγιώδες ποσό των 13.000 ευρώ; (Δηλαδή, 13χ1.000= 13.000).
Κι όχι μόνο αυτό.
Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, είναι πιο ευάλωτος σε περίπτωση απολύσεων, απ’ ότι ο υψηλόμισθος των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.

Αυτή την ολοκληρωμένη αλήθεια, δεν την λέει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε δυστυχώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Δυστυχώς, ούτε η κυβέρνηση βρίσκει τον τρόπο να την επικοινωνήσει και να καταδείξει ότι όλα γίνονται εξ αιτίας μιας φούχτας μισθωτών των ΔΕΚΟ που….αν απολυθούν θα λάβουν αποζημιώσεις λιγότερες κατά μερικά εκατοστάρικα ευρώ…

* Ο Ιωάννης Ληξουριώτης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

http://grpost.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9584.html

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ MOY ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΑ


Παρακολούθησα την συνέντευξη του προέδρου της ΚΕΔΑ κου Νίκου Τζίτζη η οποία έγινε με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών της Αίγινας για το πολιτιστικό τέλος που εισπράττει ο Δήμος μέσω των λογαριασμών ύδρευσης. Αφού κατέκρινε την « μειοψηφία», σύμφωνα με τα λεγόμενα του, για την μη ψήφιση της εισήγησης περί της κατανομής του πολιτιστικού τέλους (70% στην ΚΕΔΑ 30% ΔΑΟΑ) συνέχισε την αναφορά του χρησιμοποιώντας το όνομα μου (αναφέρθηκε ονομαστικά και στους άλους δύο ανεξάρτητους συμβούλους) λες και είμαστε στην κατοχή με τους κουκουλοφόρους δείχνοντας τους προδότες «να ποιοι φταίνε για το κακό χάλι της ΚΕΔΑ», του απαντώ:
Με την πράξη του αυτή απέδειξε ότι έχει γραμμένη στα παλιά του παπούτσια την δημοκρατία. Δεν σέβεται τους θεσμούς και πολύ περισσότερο τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Συνεχίζοντας λοιπόν ο ίδιος τον εξευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών, προχώρησε σε μια συνέντευξη χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΑ πλην του αντιπροέδρου της ΚΕΔΑ κυρίου Αναστάσιου Κρεούζη. Δεν γνωρίζω αν ο κυριος Κρεούζης παίζει τον ρόλο του χειροκροτητή των ενεργειών και πράξεων του προέδρου της ΚΕΔΑ γενικά, οπότε είναι και αυτός συνυπεύθυνος για όλες τις παράνομες ενέργειες, ή απλά έτυχε να βρίσκεται εκεί, αν κάνω λάθος ας με διορθώσει.
Απορίας άξιο είναι πόσα διοικητικά συμβούλια έχουν γίνει στην ΚΕΔΑ μετά την αποπομπή μου ; απαντώ 2 συμβούλια στους πέντε μήνες, όπου αυτό το διάστημα ήταν η αιχμή των πολιτιστικών γεγονότων στην Αίγινα (Φεστιβαλ θεάτρου, Φιστικι Φεστ κ.λπ.). Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα πως η απομάκρυνση μου έγινε γιατί κάποιοι φοβόντουσαν τον έλεγχο και την διαφάνεια.
Στην αναφορά σας περί φόρων σας ενημερώνω ότι η ΚΕΔΑ είναι υποχρεωμένη να αποδίδει ΦΠΑ. Όσο για την ταμπακιέρα που είναι τα πόσα εισιτήρια κόπηκαν και ποιες ήταν οι συμβάσεις με τους θιάσους. Τα «κέρδη» από τα εισιτήρια ήταν 80% για τους θιάσους και 20% για την ΚΕΔΑ. Υπάρχει κάποια τέτοια σύμβαση ; ή μήπως ήταν άλλα τα νούμερα 70-30 ή και 60-40; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Για αυτό λοιπόν όλα στην δημοσιότητα, όλα στο φως. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! 
Γιατί δεν ενημερώσατε όλα τα ΜΜΕ; Για ποιο λόγο έγινε αυτή η επιλεκτική διάκριση; Έχει σχέση με κάτι που αγνοούμε; Αγνοήθηκαν παραδοσιακές εφημερίδες όπως τα Αιγινητικά Νέα και η Μάχη της Αίγινας (ειδικά η Μάχη στήριξε και στηρίζει την δημοτική αρχή), τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα όπως η neafwni.gr και το aeginalight.gr;
Δεν σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι ματώνετε κυριολεκτικά κύριε Τζίτζη Νίκο για να περάσετε ένα θέμα που αφορά την ΚΕΔΑ στο δημοτικό συμβούλιο; Πώς να εμπιστευτεί το σώμα του δημοτικού συμβουλίου έναν άνθρωπο ο οποίος υπόγεια έφερε θέμα ψήφισης αμοιβής του, η οποία ήταν 24.000 ευρώ ετησίως δηλαδή 2000 ευρώ μηνιαίως. Περισσότερα και από όσα παίρνει ένας αντιδήμαρχος και που η κοινωφελής επιχείρηση δεν έχει οικονομικούς πόρους; Μόνος σας μας το είπατε! Εκτός και αν μέσα στην αμοιβή του προέδρου ήταν και η αμοιβή του αντιπροέδρου και μοιραζόσαστε κατά αναλογία τον μισθό (άρθρο 255 παράγραφος 5 του N. 3463/2006) και «ξεχάσατε» να μας το αναφέρετε.
Στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήρθε ποτέ ένα σχέδιο ροής χρημάτων μαζί με ένα marketing plan. Αναφερθήκατε γενικά στον πολιτισμό αλλά μόνο αυτή είναι η δραστηριότητα της ΚΕΔΑ; Δεν υπάρχουν άλλες; Για ποια φιλαρμονική μιλάτε; Για αυτήν που δεν υφίσταται; Ας είναι καλά ο σύλλογος ΜΟΥΣΑ.
Μας είπατε ότι η ΚΕΔΑ δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από τον δήμο. Εδώ κάποιος λέει ΨΕΜΑΤΑ. Εσείς κύριε Τζίτζη ή ο αντιδήμαρχος οικονομικών κος Κουκούλης, ο οποίος είπε στο δημοτικό συμβούλιο «όποτε έχουμε δίνουμε χρήματα στην ΚΕΔΑ» (σημειωτέον ότι η Αντιδημαρχία ποιότητας ζωής αντιμετωπίζει μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από την ΚΕΔΑ).
Τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΑ τις έχετε σεβαστεί ;Σας απαντώ πως ΟΧΙ! Γιατί οι πράξεις σας το μαρτυράνε και το τεκμηριώνω. Για τα εισιτήρια του Φεστιβαλ θεάτρου, από πέρυσι είχε δημιουργηθεί θέμα με τα αθεώρητα και είπατε πως θα το διορθώσετε του χρόνου. Κάτι που δεν έγινε. Επίσης είχε ειπωθεί πως για το φεστιβαλ Φιστικιού το διοικητικό συμβούλιο θα είχε τον πρώτο λόγο. Κάτι το οποίο δεν έγινε. Ο καθένας ας δώσει την δικιά του ερμηνεία στο για ποιο λόγο το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΑ βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος, δηλαδή απλά τους ανακοινώθηκε η οργανωτική επιτροπή του Φιστικι Φεστ;
Τα 15.000 ευρώ που αποφάσισε, ως χορηγία, για το Φιστικι Φεστ το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι χρήματα για τον πολιτισμό και κατ’ επέκταση για να καλύψει την οικονομική τρύπα της ΚΕΔΑ; Σε αυτήν την απόφαση είμαστε δημοκράτες γιατί κάνουμε το χατίρι σας;
Μιλήσατε για μειοψηφία και σας ερωτώ: Πως είναι δυνατόν η μειοψηφία (σύμφωνα με τον ορισμό σας) να κερδίζει την πλειοψηφία στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου; Άλλο ένα ρεκόρ Γκίνες που θα καταγραφεί στο ενεργητικό σας. Τελικά μήπως έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι και είσαστε η μειοψηφία στην πλειοψηφία ; Κατηγορείται την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους συμβούλους, εσείς, ένας « άνθρωπος των γραμμάτων» με υποτιμητικές εκφράσεις. Τους δικούς σας συμβούλους γιατί δεν τους αναφέρετε που σηκωθήκαν και έφυγαν και αναφέρομαι στον αντιδήμαρχο κο Μπέση και στο Πρόεδρο του ΛΤ και μέλος της ΚΕΔΑ κο Βάρτζελη. Τι φοβηθήκατε;
Γιατί αποκρύψατε ότι υπήρχαν δύο προτάσεις από τους πλειοψηφήσαντες περί της απορριπτικής απόφασης;
Α. 50-50 του κυρίου Φίλιππου Τζίτζη και
Β. Του 40 ΚΕΔΑ, 30 ΔΑΟΑ και 30 Δήμος που ήταν η δική μου πρόταση στην οποία συμφωνούσε και ο κος Νίκος Γιαννούλης. Με το 30% που θα είχε ο δήμος στο ταμείο του θα μπορούσε να δώσει χορηγίες σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και να καλύψει κάποιες εκδηλώσεις που αφορούν τον τουρισμό.
Είπε ο κος Τζίτζης Νίκος ότι «ήταν μια προεκλογική μας δέσμευση το πολιτιστικό τέλος να πάει στον πολιτισμό» και ερωτώ: Σε πιο σημείο του προεκλογικού προγράμματος του « ΑΙΓΙΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» υπάρχει αυτό που επικαλείστε;  εκτός εάν αναφέρεστε στον συνδυασμό ΑΙΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ.
Αφού προβάρετε κουστούμι Αντιδημάρχου, για ποιο λόγο υπάρχει αυτό το έντονο ενδιαφέρον για την παραχώρηση του πολιτιστικού τέλους τώρα στην ΚΕΔΑ και όχι στην αρχή της θητείας σας; Τι θέλετε να καλύψετε;
Οι πλειοψηφήσαντες δημοτικοί σύμβουλοι σέβονται περισσότερο από εσάς κύριε Τζίτζη Νίκο τον πολιτισμό και την δημοκρατία.
Επειδή η αποτυχία της καταψήφισης της απόφασης είναι επιτυχία δικιά σας και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ΚΕΔΑ επίσης δικά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για την ΚΕΔΑ, τον Πολιτισμό και την Αίγινα είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ  από δημοτικός σύμβουλος, καλό δικός σας θα είναι.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ



Κατάρτιση ανέργων (400 ώρες) με επιχορήγηση 2000 € και υποχρεωτική απασχόληση τεσσάρων μηνών για τους ανέργους τεχνίτες & Διπλωματούχους Μηχανικούς (MMM, MM, HM, XM) του τομέα Β της οικονομίας (Μεταλλευτικό κλάδο και στον κλάδο αντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου). Συγκεκριμένα αφορά:
1. Μηχανικούς - Εδικευμένους Τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγελματα Κατηγορία 7.
2.  Χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκατάστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, συναρμολογητές, Κατηγορία 8.
3. Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρωνάκτες και μικροεπαγγελματίες Κατηγορία 9
Άνεργοι προερχόμενοι από απασχόληση σε :
 ΟΡΥΧΕΙΑ-ΛΑΤΟΜΕΙΑ
1. Αντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου
2. Εξόρυξη μεταλλευμάτων
3. Λοιπά ορυχεία Λατομεία
4. Υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης
 ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
1. Παραγωγή οπτάνθρακα και πριόντων διύλισης πετρελαίου
2. Παραγωγή χημικών ουσιών και προιόντων
3. Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού.

ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟς, ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ΑΤΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
1. Επεξεργασία λυμμάτων
2. Συλλογή επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων, ανάκτηση υλικών.
3. Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για την διαχείριση αποβλήτων

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
1. Εργα πολιτικού μηχανικού
2. Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες

ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ- ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
1, Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών
2. Πλωτές μεταφορές
3. Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς την μεταφορά δραστηριότητες..
 
Δηλώστε συμμετοχή σήμερα! Πληροφορίες στο MASTER AE και στο  www.voucher.gov.gr
2106858760

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ» ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΙΓΙΝΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ» ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
19.10.2012

Αγαπητοί φίλοι,
Για φέτος ο Σύλλογός μας αποφάσισε να  εκδόσει ημερολόγια για το 2013 με θεματικό άξονα:« Άνθρωποι του τόπου μας».
Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ημερολόγιο που πέραν της πρακτικής του εφαρμογής, θα αναβιώνει την Πέρδικα από παλιά μέχρι σήμερα μέσα από πρόσωπα που γεννήθηκαν, έζησαν και  σηματοδότησαν το όμορφο χωριό μας μέσα από την παρουσία τους και το έργο τους.
Ο καθένας από εμάς, έχει θύμισες και αναμνήσεις από τα παλιά και αυτές ακριβώς θέλουμε να αποθανατίσουμε μέσα από φυσιογνωμίες οικείων και αγαπημένων  προσώπων.
Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε όσους από εσάς ενδιαφέρεστε, να προσκομίσετε φωτογραφικό υλικό σχετικό με το θέμα για τη δημιουργία του ημερολογίου αυτού.
Υπεύθυνος για τη συγκέντρωση του υλικού αυτού είναι ο κ. Μιχάλης Μαρτής (τηλ. επικοινωνίας: 6944 504 785), έως τις 10/11/12 .To υλικό, θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια θα γίνει μια επιλογή φωτογραφιών που θα συνθέσουν το ημερολόγιο. 
Εάν το υλικό που θα συγκεντρωθεί είναι μεγάλο και πλούσιο- πράγμα που ευχόμαστε- θα αρχειοθετηθεί,  ώστε να μελλοντικά  η Πέρδικα να έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει μια έκθεση της λαογραφικής της ιστορίας, ξαναζωντανεύοντας έτσι μνήμες και προσκαλώντας πλήθος κόσμου να την επισκεφτεί.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και ελπίζουμε στη συμπαράσταση και συμμετοχή σας.



Για το ΔΣ του Συλλόγου
Στέλλα Τρίμη
Πρόεδρος


TO ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΣΤΕΛΟ ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ




 Καταχωρήθηκε στο βιβλίο Γκίνες το παστέλι από φιστικι. Στην έκδοση των ρεκόρ Γκίνες για το 2011 υπάρχει και   το φιστικοπάστελο που κατασκευάστηκε από την  Λέσχη Αρχιμαγείρων , βοηθοί των Σεφ  ήταν Αιγινίτες σεφ οι οποίοι και αυτοί συνέβαλαν στην δημιουργία του .
Το ρεκόρ Γκίνες έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων  του 3ου Φεστιβάλ Φιστικιού το Σεπτέβριο του 2011 στην Αίγινα.
Η ιδέα ήταν του κυρίου Μανώλη Περατικού την οποία αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά η τότε πρόεδρος του 3ου Φιστίκι Φέστ κυρία Ελένη Κυπραίου.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο Στυλιανίδης κατέθεσε το Ν/Σ για τη μεταφορά μαθητών


Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών και μεταφέρεται οριστικά η αρμοδιότητα από τους Δήμους στις Περιφέρειες.
Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη καταβάλλονται....
14.000.000 Ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας και 3.000.000 Ευρώ στους Δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς.
Η επόμενη καταβολή οφειλομένων έχει προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Σε σχέση με το ύψος των χρημάτων που δίνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα και προκειμένου να υπάρχει απόλυτα δίκαιη κατανομή έχουν ληφθεί υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία που διαθέτει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών για την περίοδο ως τις 30.06.2012.
Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η μεταφορά των μαθητών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της σχολικής χρονιάς παρά το γεγονός ότι ως τον Αύγουστο καμία διαγωνιστική διαδικασία Δήμου δεν είχε καταλήξει σε ανάδοχο και οι οφειλές προς τους μεταφορείς ξεπερνούσαν τα 140.000.000 Ευρώ.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταθέσαμε στις 4/9/2012 καταφέραμε να δώσουμε λύση και με τη βοήθεια των Περιφερειαρχών αλλά και των μεταφορέων η μεταφορά να υλοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Όπως είχαμε δεσμευτεί καταβάλαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου 22.000.000 Ευρώ έναντι οφειλών προς τους μεταφορείς και σήμερα καταβάλλουμε άλλα 17.000.000.
Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου και με την προσπάθεια που κάνουμε να είμαστε συνεπείς στη χρηματοδότηση του έργου της μεταφοράς είμαι βέβαιος ότι οι όποιες αρρυθμίες θα αποκατασταθούν».

UBUNTU & ZBOUTSAM !!!‏


    Ubuntu!!!!!!!!!!!!!
    Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης
    φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ' ένα δέντρο και
    είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα
    φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και
    ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ' έναν κύκλο για να φάνε τα
    φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα
    μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν "UBUNTU" που
    σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι
    στενοχωρημένος!»
  Η λέξη "UBUNTU"στην γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί     υπάρχουμε»

    ZBOUTSAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Έγινε λοιπόν το αντίστοιχο παίγνιο και σε ένα Γυμνάσιο χώρας-μέλους της
    Ευρωζώνης με την διαφορά ότι το καλάθι δίπλα στο δένδρο περιείχε ένα
    γυαλιστερό iPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι ο πρώτος
    τα παίρνει όλα.
    Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν αγκωνιές, τρικλοποδιές,
    μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι έφτασε πρώτο και πήρε και τα
    τρία gadgets. Ύστερα, μερικά παιδάκια κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο
    συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια
    με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και
    διαμαρτύρονταν για τους άδικους κανόνες του παιγνίου απειλώντας τον ότι θα
    τον καταγγείλουν στον Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό
    σταθμό, ενώ κάποια άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους, ψελλίζοντας ότι
    το όλο παίγνιο ήταν στημένο από ξένα κέντρα εξουσίας.
    Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε και επέβαλε την δέουσα τάξη, πλησίασε το παιδάκι
    που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets αντί να σκεφτεί
    να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο φίλους του. Εκείνο,
    του απάντησε μονολεκτικά 'ZBOUTSAM', που σημαίνει 'Στην Πούτσα μου'.
    Η λέξη 'ZBUTSAM' στην γλώσσα της εν λόγω χώρας/φυλής σημαίνει 'υπάρχω για να
    ζω σε βάρος των υπολοίπων, συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων και το
    βρίσκω απολύτως φυσικό'.
    Το σχολείο του πειράματος ήταν το 2ο Γυμνάσιο/Λύκειο Ελασσόνας και η χώρα
    του σχολείου, η Ελλάδα, έχει ήδη επίσημα χρεοκοπήσει από τις 19.05.2010.
    Ανεπίσημα δε, πολλά χρόνια πριν.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΟΥΚΟΥΛΗ



Ας δούμε αγαπητέ Νεκτάριε που σε αδίκησα παραθέτω λοιπόν το κομμάτι της δήλωσης αυτούσιο από το site www.neafwni.gr
 Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους πιστεύουν πως κάτι δεν πάει καλά με την διοίκηση του Δήμου Αίγινας. Είναι “κοινό μυστικό” και συζητιέται παντού. Έχετε διαφορετική άποψη γι' αυτό;
Ευχαριστώ για την πρόταση που μου κάνετε να απαντήσω σε ερωτήσεις σας.
Προσωπικά, δε διαχωρίζω τα ΜΜΕ σε ασκούντα ή μη αντιπολίτευση, αλλά σε ΜΜΕ που κάνουν ή όχι υγιή δημοσιογραφία και σεις ανήκετε στα πρώτα. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο πλουραλισμός γνωμών και θέσεων οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σωστές λύσεις.
Σε σχέση με το δεύτερο μέρος του ερωτήματος, θεωρώ ότι θα ήταν άδικο να κρίνουμε μια δημοτική πλειοψηφία στο μέσο της τετρεαετίας και πριν ολοκληρώσει τη θητεία της, εν μέσω μάλιστα μιας τόσο δύσκολης περιόδου για τη Χώρα ολόκληρη και με την πλειονότητα των Δήμων της Χώρας στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.
Όσο για το αν πάμε ή όχι καλά στο εσωτερικό μας «στρατόπεδο», θα σας απαντήσω αντλώντας στοιχεία από την μακρόχρονη θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ποτέ και στον προ νόμου «Καποδίστρια» Δήμο και στις μετέπειτα τετραετίες καμιά πλειοψηφία δεν πέρασε «ανέφελες» μέρες και αυτό είναι ιστορικά καταγραμμένο.
Τολμώ να πω ότι σε σύγκριση με προηγούμενες τετραετίες έχουμε τα λιγότερα προβλήματα, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι και σε μας δεν υπάρχουν. Ο βασικός κορμός της ομάδας μας όμως είναι ενεργός και δυνατός.

Μετράτε ήδη αρκετές παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και έχετε στους κόλπους σας διαφωνούντες με την πολιτική που ασκεί ο κ. Δήμαρχος. Μήπως και αυτό είναι μια στρεβλή εικόνα και δεν είναι πραγματικότητα;
 Φυσικά και δεν είναι πραγματικότητα και δέστε την προηγούμενη απάντησή μου. Όσο για τις αποχωρήσεις από την δημοτική μας ομάδα, σέβομαι την οντότητα του κάθε συναδέλφου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφώνησα και με τις επιλογές του.
 Προσωπικά, σε σχέση με τις ανεξαρτητοποιήσεις πάντως, η πολιτική μου θέση είναι γενικά, ότι πιο δεοντολογικός είναι ο δρόμος της παραίτησης, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον ψηφοφόρο που δεν ψήφισε ένα στέλεχος μόνο από προσωπική εκτίμηση, αλλά και επειδή ήταν υποψήφιος του συγκεκριμένου όποιου συνδυασμού. Δεν παύουν, βέβαια, τυπικά να είναι νόμιμες ενέργειες.
και ένα άλλο απόσπασμα από την απάντηση σου 
 Σας απαντώ ότι οι αποφάσεις του Δήμου και για τα οικονομικά δεν είναι προσωπικές, αλλά προέρχονται από συλλογικά όργανα (Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο) και στη διαμόρφωση ορισμένων από αυτές μάλιστα, έχετε και σεις λάβει και σεις μέρος όσο ήσαστε μέλος της δημοτικής μας παράταξης.

για να τελειώνουμε το θέμα 
είναι θέμα ηθικό η παραίτηση ή κάνω λάθος στην πολιτική σου τοποθέτηση; γιατί αυτό αφήνεις να εννοηθεί. Σε ερωτώ λοιπόν πόσο ηθικό είναι να χρεώνονται – κυριολεκτικά – οι πολίτες από δικά σας λάθη; Όσο για τον αν πήραν ψήφους οι σύμβουλοι επειδή ήταν υποψήφιοι στον συγκεκριμένο συνδυασμό, θα σου απαντήσω ότι αυτό ισχύει στους δημοτικούς συνδυασμούς οι οποίοι είναι κάτω από κομματική ομπρέλα και όχι σε ένα πολυκομματικό και ανεξάρτητο συνδυασμό όπως ήταν το ΑΙΓΙΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Αν μιλάς για τον ΑΙΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ, έχεις δίκιο. ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΈΝΗ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ οι ψήφοι είναι προσωπικοί και αν δεν υπήρχε ο συνδυασμός του ΑΙΓΙΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κάποιοι θα κοίταζαν το δημαρχείο με τα κιάλια. Σαν ανεξάρτητος σύμβουλος δεν είμαι εξαρτημένος ούτε χρωστάω προεκλογικά γραμμάτια. Άλλοι χρωστάνε.
Σε ότι αφορά το αποτυχημένο τιμολόγιο ύδρευσης που έχει βάλει τον Δήμο ‘μέσα’ πλέον του 1.000.000 € το σχέδιο εσείς δεν συντάξατε; Την υπογραφή την δική σας δεν έχει η εισήγηση; Πάντως την δική μου δεν την έχει και δεν ήμουν σε κάποια επιτροπή μυστική ή φανερή που συνέταξε το τιμολόγιο ύδρευσης το 2011. Το ότι ψήφισα δεν σημαίνει ότι ήμουν υπέρμαχος του τιμολογίου. Το ψήφισα για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον Δήμο. Όμως να σας θυμίσω τι είχε ειπωθεί στα προσυμβούλια. Υπήρξε πρόταση από τον Φίλλιπα Τζίτζη να διατηρήσουμε το τιμολόγιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής κάνοντας μια αύξηση 10% και να μειώσουμε λίγο την τιμή των 8 ευρώ στην μεγάλη κλίμακα γιατί αυτό είχαμε πει προεκλογικά και έχοντας τα στοιχεία και σαφή εικόνα του τιμολογίου να αλλάξουμε το τιμολόγιο το 2012. Στην πρόταση του Φίλλιπα συμφώνησα και εγώ όπως και ο Σταύρος ο Σακκιώτης αλλά για χάρη της ‘ομοψυχίας’ που επέβαλλε ο Δήμαρχος ο οποίος επέμενε να στηρίξουμε την πρόταση, ψήφισα. Επίσης τόσο εγώ όσο και ο τέως Πρόεδρος της κοινότητας Βαθέως κος Καλαμάκης είχαμε διαφωνήσει, στό προσυμβούλιο, για το τιμολόγιο στο τοπικό διαμέρισμα Βαθέως γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού προέρχεται από γεωτρήσεις και δεν είναι 100% ΕΥΔΑΠ. Ζητήσαμε μείωση 10 λεπτών ΜΟΝΟ στην πρώτη κλίμακα. Το αρνηθήκατε και παρόλα αυτά ψήφισα. Όμως όταν σας ζητήθηκε μείωση τιμής στο τοπικό διαμέρισμα του Μεσαγρού, εκεί όπου αντέδρασαν ο κος Παντελάρος και ο κος Νίκος Τζίτζης, συμφωνήσατε και εσείς γιατί ήταν η δεξαμενή ψήφων σας αγαπητέ Νεκτάριε και μειώθηκε το τιμολόγιο. Αυτά για την ιστορία . Επειδή σας στήριξα μην μου μεταφέρετε την δική σας ευθύνη δεν είναι κακό να παραδέχεστε το λάθος σας άλλωστε σας αφήσαμε να το κάνετε.
Να σου επισημάνω ότι η αντιπαράθεση μας είναι σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό άλλωστε θεωρώ ότι προκλήθηκα. Αν και μετέπειτα στην απάντηση σου έγινες πιο κατανοητός. Άλλωστε σκοπός μας και στόχος είναι να πάμε ΑΙΓΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ συνεπώς ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε εγώ έχω αλλάξει εσείς;

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η απάντηση του κύριου Νεκτάριου Κουκούλη για την τοποθέτηση μου στο δημοτικό συμβούλιο στις 10/10/2012

Επειδή πιστεύω στην δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάλογος , έστω και αν διαφωνώ είμαι υποχρεωμένος να δημοσιεύσω την απάντηση του κύριου Νεκτάριου Κουκούλη  για την τοποθέτηση μου στο δημοτικό συμβούλιο στις 10/10/2012, το ότι διαφωνώ μαζί του είναι άλλο θέμα.


Αγαπητέ Συνάδελφε Νίκο Οικονόμου, ξέρω ότι είστε ευθύς άνθρωπος και ότι η παρέμβασή σας δεν είναι κακοπροαίρετη. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, όμως, ο κάθε αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το ακριβές κείμενο της συνέντευξής μου, όπου θα διπιστώσει ότι σε κανένα σημείο της δεν ζητώ παραίτηση κανενός. Το ακριβές κείμενο της σχετικής αναφοράς μου, κατέθεσα και στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΜΕΣΑ μετά την τοποθέτησή σας.
Αντιθέτως, δηλώνω στη συνέντευξη, ότι θεωρώ νόμιμη ενέργεια τις ανεξαρτητοποιήσεις και δηλώνω ότι σέβομαι την οντότητα των συναδέλφων. Το ότι έχω το θάρρος να δηλώσω δημόσια την πολιτική θέση μου για το θέμα δε νομίζω ότι σας βρίσκει αντίθετο, μιας και σεις πολλές φορές έχετε διατυπώσει δημόσια απόψεις σας. Η προσπάθεια, τέλος, προσωποποίησης ΣΕ ΜΕΝΑ του οικονομικού προβλήματος του Δήμου είναι εντελώς ατυχής και είμαι (ίσως) μέρος μιας συνολικής πολιτικής "εκστρατείας" εναντίον μου. Σας απαντώ ότι οι αποφάσεις του Δήμου και για τα οικονομικά δεν είναι προσωπικές, αλλά προέρχονται από συλλογικά όργανα (Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή, Δημοτικό Συμβούλιο) και στη διαμόρφωση ορισμένων από αυτές μάλιστα, έχετε και σεις λάβει και σεις μέρος όσο ήσαστε μέλος της δημοτικής μας παράταξης.
Σε προσωπικές μου ενέργειες, λοιπόν, ίσως οφείλεται το ότι ο Δήμος συνεχίζει να στέκει στα πόδια του και να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους, αλλά όχι το ότι έχει οικονομικά προβλήματα όπως όλοι οι Δήμοι της Χώρας. 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΓ. ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η τοποθέτηση για το πολιτιστικό τέλος και η καταγγελία μου για τα εισιτήρια


το ένα εισιτήριο (πάνω)στο οποίο δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και το άλλο εισιτήριο (κάτω) στο οποίο τηρήθηκαν

Σήμερα (10-10-2012) έρχεται ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ και μας ζητάει το 70% του πολιτιστικού τέλους (τα 84.000 € από τα 120.000 € ). Ο ίδιος όμως με τις ενέργειες του ζημιώνει την ΚΕΔΑ και για να τεκμηριώσω τα λεγόμενα μου σας παραθέτω τα κάτωθι:

  1. Πόσο κοστίζει το βάψιμο σε ένα τριάρι όπως αυτό που στεγάζεται η ΚΕΔΑ; κάνοντας μια έρευνα αγοράς το 2011 τότε το μέγιστο κόστος ήταν 1000€ με ΦΠΑ σαν ΚΕΔΑ πληρώσαμε 2214 € με ΦΠΑ που σημαίνει ζημιά για την ΚΕΔΑ 1214 € , σημειωτέον ότι δεν έχω υπογράψει την παραλαβή του τιμολογίου ως μέλος της οικονομικής επιτροπής της ΚΕΔΑ και ότι σαν μέλη της ΚΕΔΑ δεν είχαμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο. Το βάψιμο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου , αυτής εδώ της αίθουσας που βρισκόμαστε εδώ τώρα , κόστισε περίπου 400€.
  2. Ποιό είναι το ωράριο λειτουργίας της ΚΕΔΑ ; να σας πω από 8-12 το πρωί έγινε 7-11 το πρωί δίνουμε λεφτά για γραμματέα η οποία υποαπασχολείται (κοστίζει 750 € μηνιαίως για 80 ώρες εργασίας και είναι με σύμβαση έργου) . Θα μπορούσαμε να  έχουμε  γραμματειακή υποστήριξη  και με σπουδαστές ΙΕΚ ή ΤΕΙ οι οποίοι θα έκαναν την πρακτική τους στην ΚΕΔΑ (μείωση κόστους λειτουργίας) και θα είχαμε ωράριο λειτουργίας ΚΕΔΑ 8:00 με 14:00 ( 6 ώρες αντί για 4  ώρες).
  3. Πόσα εισιτήρια κόπηκαν στο Φεστιβάλ Θεάτρου; Καταγγέλω στο δημοτικό συμβούλιο ότι για τα εισητήρια που κόπηκαν στο Φεστιβάλ Θεάτρου δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες εσόδων στην ΚΕΔΑ απώλειες σε επίπεδο ΦΠΑ που είναι ποινικό αδίκημα να έχουμε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή .  Άντε τώρα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να πείσεις τους πολίτες τον κόσμο ότι κάποιοι δεν τα παίρνουμε ότι δεν βάζουν χρήμα στην τσέπη.
Προτείνω να πάει το 30% στην ΚΕΔΑ το 30% στο ΔΑΟΑ και το 40% να το έχει ο Δήμος της Αίγινας για να το διαχειριστεί όπως θέλει.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ H MH ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 10/10/2012



Με προβλημάτισε η συνέντευξη του κυρίου Αντιδημάρχου (η επίμαχη συνέντευξη) που ζήτησε (έμμεσα) την παραίτηση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων από όλους τους συνδυασμούς . Τι σκέπτεται  να  κάνει ό ίδιος που με τα συνεχόμενα λάθη του έκανε ζημιά στον δήμο και κατ’ επέκταση τους  πολίτες  της Αίγινας πλέον του 1.000.000 ευρώ;

Όσο για τις κάποιες καταγγελίες  ότι εμείς οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι λακίσαμε στα δύσκολα εγώ προσωπικά είμαι για τα εύκολα όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, η επάρκεια του νερού, τα ευρωπαϊκά προγράμματα , να έχουν πετρέλαιο τα αυτοκίνητα …  Tα δύσκολα τα αφήνω για εσάς φωτογραφήσεις, ταξιδάκια αναψυχής , φιστικοπάστελα , πρωϊνούς καφέδες.

Εμείς οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι νιώθοντας πραγματικά την έννοια ΕΥΘΥΞΙΑ δεν θέλαμε να συνεχίσουμε σε μια παρωδία συνδυασμού και διοίκησης,  προφανώς εσείς ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ!!!

ΥΓ

Στο θέμα θα επανέλθω δεν το αφήνω έτσι γιατί αρκετή λάσπη έχει πέσει σε εμάς τους ανεξάρτητους συμβούλους πότε  με ανώνυμα σχόλια στα μπλογκ, πότε στα καφενεία και τώρα    έγινε και επώνυμα με έμμεσο τρόπο από τον αντιδήμαρχο τουλάχιστον ήταν επώνυμα και αυτό του το αναγνωρίζω, οι απαντήσεις από την μεριά μου θα έρχονται καθημερινά και να θυμίσω κάτι ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑ ΠΟΤΕ από τον Δήμαρχο καρέκλα και επικαλούμαι την μαρτυρία του ίδιου του Δήμαρχου , με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2011 όταν είχε παραιτηθεί ο κυριος Μουτσάτσος από Αντιδήμαρχος και είπα στον Δήμαρχο   " ότι αν δεν θέλει κάποιος να αναλάβει την ποιότητα ζωής, την αναλαμβάνω εγώ δεν θέλω να ξευτιλιζόμαστε και να λέει ο κόσμος ότι οι σύμβουλοι φοβόμαστε "  παρόν σε αυτό που είπα ήταν και ο κος Μουσουλέας.

Όσο για την ΚΕΔΑ με έχει ενοχλήσει , δεν θα το συγχωρέσω ποτέ , τόσο ο τρόπος που ζήτησε το πόσο των 24.000 € ο κος Νίκος Τζίτζης  ( άλλο πόσο ζήταγε στο συμβούλιο της ΚΕΔΑ άλλο ποσό έφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο - ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να το έχω δεί στο φάκελλο το ποσό απαντώ πως εγώ σέβομαι τον λόγο των ανδρών τα χαρτιά είναι για τους μη έχοντες αρχές) όσο για την εγωκεντρική διοίκηση που έχει ασκήσει . Αυτός παρακάλαγε να γίνει  πρόεδρος της ΚΕΔΑ όχι εγώ για να του το υπενθυμίσω.